Теми статей
Обрати теми

«Новенька» декларація єдиноподатника-юрособи: звітуємо за рік

Дзюба Наталія, податковий експерт
Підсумок роботи за рік єдиноподатники-юрособи повинні показати податківцям вже у новій «обгортці»: новій декларації платника єдиного податку третьої групи (юридичної особи). Розберемося, як усе ж таки заповнити довгоочікувану «новинку». Адже строк звітності не за горами.

З 1 січня 2015 року Закон № 71* істотно змінив порядок роботи на спрощенці. Законодавці єдиноподатників-юросіб груп 4 і 6 об'єднали в одну групу 3 на ставку єдиного податку: 2 % (для платників ПДВ) або 4 % (для неплатників ПДВ, у разі включення ПДВ до складу єдиного податку).

* Закон України від 28.12.2014 р. № 71-VIII.

Граничний дохід установили в розмірі 20 млн грн.

Під ці зміни, але (!) з великим запізненням і було затверджено нову форму декларації платника єдиного податку третьої групи (юридичної особи) — далі декларація з ЄП (див. наказ Мінфіну від 19.06.2015 р. № 578). Юрособи — єдиноподатники групи 3 повинні відзвітувати за нею починаючи з 01.01.2016 р., тобто при поданні звітності за 2015 рік (див. лист ДФСУ від 15.10.2015 р. № 9605/0/99-99-05-03-01-14).

Хоча, зауважимо, деякі підприємства-єдиноподатники цілком мали можливість поекспериментувати й раніше, подавши «новинку» — декларацію вже за три квартали 2015 року.

Одразу зауважимо. З 1 січня 2016 року для юросіб діють уже нові правила роботи на спрощенці, зокрема: ставка ЄП для них тепер становить 3 % або 5 %; граничний дохід — 5 млн грн. (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 5, с. 25). Проте звітності за 2015 рік ці нові правила та показники ще не стосуються. Звітуємо за 2015 рік за правилами, що діють у 2015 році!

Подаємо вчасно

Платники ЄП групи 3 подають податківцям декларацію з ЄП у строки, установлені для квартального податкового (звітного) періоду: протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу ( пп. 296.3, 49.18 і 49.19 ПКУ).

Тобто підприємство-єдиноподатник декларацію з ЄП за 2015 рік має подати до свого податкового органу не пізніше 9 лютого 2016 року.

Суму ЄП, зазначену в декларації за податковий (звітний) квартал, підприємство має самостійно сплатити до бюджету протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку подання цієї декларації ( п. 295.3 ПКУ).

А отже граничний строк сплати податкового зобов’язання з ЄП, яке підприємство відобразить у декларації з ЄП за 2015 рік, — 19 лютого 2016 року.

До відома підприємств-єдиноподатників, що знаходяться в зоні АТО: для вас строки подання декларації можуть бути продовжені, якщо ви отримаєте сертифікат ТПП України і подасте його разом із заявою про продовження строків протягом 30 календарних днів після закінчення обставин непереборної сили (див. листи ДФСУ від 06.01.2016 р. № 172/6/99-99-19-01-03-15, Міндоходів від 07.07.2014 р. № 16042/7/99-99-19-03-02-17).

Обережно: штраф!

За кожне неподання/несвоєчасне подання декларації з ЄП платнику загрожує штраф у розмірі 170 грн.

А тим, кого протягом року податківці вже покарали за це порушення, доведеться викласти 1020 грн. ( п. 120.1 ПКУ).

Причому податківці хочуть бачити й порожні декларації єдиноподатників, які «простоюють», незважаючи на норми п. 49.2 ПКУ (див. підкатегорію 108.05 БЗ). Тому безпечніше не нариватися на штраф і відзвітувати «пустушкою».

Знаючи строки, а вони вже не за горами, розпочнемо заповнення нової декларації. А оскільки порядок заповнення, як і раніше, не прописано, керуватимемося підказками самої форми та загальними правилами, передбаченими ПКУ.

Загальні відомості про декларацію

Нова декларація з ЄП для юрособи спрощена і тепер складається з чотирьох розділів:

— розділ I — заголовна частина, в якій платник ЄП має залишити відомості про себе;

— розділ II — дохідна частина, в якій платник має показати свій загальний оподатковуваний дохід, заздалегідь згрупувавши його на «правильний» і дохід від порушень;

— розділ III — призначений для розрахунку податкових зобов’язань з ЄП;

— розділ IV — призначений для самостійного виправлення помилок.

Декларацію слід заповнювати українською мовою. Числові показники в декларації відображаються у гривнях з копійками (це передбачено формою декларації) і наростаючим підсумком з початку звітного року ( п. 296.7 ПКУ).

Заголовна частина декларації

Розпочинаючи заповнення декларації з ЄП, перш за все слід визначити її порядковий номер. Як його визначити? Дуже просто. Підрахуйте кількість поданих вами протягом поточного року декларацій з ЄП усіх типів, тобто не тільки звітної, а й звітної нової, уточнюючої та довідкової. Порахувавши їх, присвойте наступне порядкове число декларації з ЄП за рік, що подається вами.

Далі її початок — розділ I із загальними відомостями. У ньому містяться всі (!) обов’язкові реквізити декларації, тому до його заповнення слід поставитися дуже відповідально: за відсутності хоча б одного документ втрачає статус податкової декларації ( пп. 48.1, 48.2 ПКУ). Для зручності рекомендації щодо заповнення кожного поля в цьому розділі представимо в табл. 1.

Таблиця 1. Заповнення загальних відомостей декларації

Номер поля

Рекомендації щодо заповнення

1

2

Поле 1

У цьому полі слід зазначити тип декларації, що подається, позначивши свій вибір позначкою «Х». Для поточної декларації з ЄП за 2015 рік позначку «Х» ставимо в частині «звітна».

Якщо, подавши декларацію з ЄП за 2015 рік, ви виявите помилку до (!) закінчення граничного строку її подання, ви можете повторно подати ще одну декларацію, але вже з правильними показниками (без сплати при цьому «самоштрафу», як передбачено п. 50.1 ПКУ). Тоді в цьому полі позначку (Х) поставити потрібно буде вже в частині «звітна нова»

Поле 2

Позначте позначкою «Х», за який звітний (податковий) період подається декларація, зокрема «рік». В окремих клітинках не забудьте записати цифрами «2015»

Поле 3

Заповнити його доведеться, якщо ви в поточній декларації вирішите самостійно виправити помилку минулого періоду (заповнюєте розділ VI). Тоді зазначте в цьому полі період, що виправляється

Поле 4

У цьому полі наводяться відомості про платника єдиного податку:

— повне найменування платника відповідно до реєстраційних документів. Тобто, як і раніше, (!) скорочення типу «ТОВ», «ПП» тощо не допускаються;

— код ЄДРПОУ. Якщо платник податків не має коду за ЄДРПОУ, сюди слід вписати реєстраційний (обліковий) номер, присвоєний контролюючим органом;

— код КВЕД. Зазначити потрібно той, який є основним;

— податкова адреса (місцезнаходження) платника. Інакше кажучи, тут вписують адресу підприємства, що занесена до Єдиного державного реєстру юридичних осіб і фізичних осіб — підприємців ( п. 45.2 ПКУ). Також зазначають: поштовий індекс; міжміський код; телефон; факс та електронну адресу — за бажанням

Поле 5

Зазначте найменування контролюючого органу, до якого подають декларацію ( п. 49.1 ПКУ).

Майте на увазі! Якщо ви протягом 2015 року змінили дислокацію на новий адміністративний район, декларацію з ЄП за рік доведеться подати, а заразом і сплатити зазначений у ній єдиний податок ще за старим місцезнаходженням (п.п. 10.13 Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом МФУ від 09.12.2011 р. № 1588). Причина — у ч. 8 ст. 45 БКУ. На це звертають увагу і податківці (див. підкатегорію 108.01.04). У такому разі в цьому полі має стояти найменування податкової за старим місцем реєстрації

Ось, мабуть, і все, що потрібно знати про вступну частину декларації з ЄП. Далі на черзі розділ, що містить інформацію про доходи платника ЄП.

Дохідна частина

У розділі II зазначається дохід, одержаний єдиноподатником-юрособою за звітний період — рік (наростаючим підсумком з початку року). Це головний показник у декларації з ЄП, оскільки саме він є об’єктом для нарахування єдиного податку.

Орієнтир для відображення оподатковуваних доходів, отриманих за рік, — дані бухобліку підприємства-єдиноподатника ( п.п. 296.1.3 ПКУ).

Інформацію беруть безпосередньо з первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачене законодавством ( п. 44.1 ПКУ).

У рядку 1 слід зазначити річний дохід, отриманий підприємством (тобто заповнити його наростаючим підсумком з початку року та до його закінчення).

Не забувайте! Єдиноподатники на ставці 2 % (платники ПДВ) розмір доходу зазначають без ПДВ ( п.п. 1 п. 292.11 ПКУ). Єдиноподатники на ставці 4 % (неплатники ПДВ) розмір доходу визначають з урахуванням ПДВ.

Значення рядка 1 має бути не більше 20 млн грн.

При цьому заповнюється одна з граф — 3 або 4 — залежно від того, на якій ставці працює підприємство. Виняток: якщо підприємство протягом року змінювало ставку з 2 % на 4 % або, навпаки, з 4 % на 2 %. Тоді в декларації за рік за рядком 1 буде заповнено обидві графи (див. приклад 2 на с. 20).

Якщо ваш дохід перевищив 20 млн грн., то суму перевищення (ваш дохід за мінусом 20 млн грн.) записуйте до рядка 2.

Рядки 3 і 4 мають бути заповнені, якщо підприємство одержало дохід у результаті порушення правил роботи на спрощеній системі (тобто отримано дохід від не грошового способу розрахунків/від здійснення діяльності, забороненої на спрощенці).

Важливо! Дохід, одержаний підприємством у результаті порушення, не повинен потрапити до рядка 1.

Єдиноподатники, які заповнять хоча б один з «порушувальних» рядків (2, 3 або 4) у декларації за 2015 рік, повинні будуть:

1) обкласти ЄП суму зазначеного в них доходу за ставкою в подвійному її розмірі (якщо платник працював за ставкою 2 %, то обкласти за ставкою 4 % (2 х 2 %); якщо платник працював за ставкою 4 %, то обкласти за ставкою 8 % (2 х 4 %)), і сплатити її в загальному порядку протягом 10 календарних днів після закінчення граничних строків подання річної декларації;

2) перейти з 1 січня 2016 року на загальну систему оподаткування.

Повернемося до визначення доходу. Зверніть увагу (нагадуємо як старим платникам, так і новачкам у цій справі): просто перенести підсумкові показники про дохід з бухобліку/регістрів/первинки в рядки 1, 2, 3 або 4 декларації, на жаль, не вийде. Бухоблік (у тому числі і спрощений) далеко не підлаштований під вимоги, що висуваються до визначення доходу в єдиноподатників-юросіб ст. 292 ПКУ.

Тому, для того, щоб правильно заповнити рядки дохідного розділу за даними бухобліку, вам стане в нагоді табл. 2 (див. на с. 17).

Таблиця 2. Доходи єдиноподатника: вибірка за рахунками бухгалтерського обліку

Вид доходів

Дані бухобліку (спрощеного бухобліку)

Дохід у грошовій (готівковій/безготівковій формі за продукцію (товари, роботи, послуги) отриманий як у національній, так і іноземній валюті ( п. 292.1 ПКУ).

Тобто аванси отримані відображаємо, а нарахований, але ще не оплачений нам дохід не відображаємо.

Важливо! За посередницькими договорами (доручення, агентським, комісії, транспортної експедиції) доходом визнається тільки сума винагороди ( п. 292.4 ПКУ)

Обороти за такими кореспонденціями: Дт 30, 31 — Кт 361, 377, 681, 685 (Дт 30, 31 — Кт 37, 68);

Дт 30 — Кт 702 (Дт 30 — Кт 70).

Виключити:

1) усім юрособам на ЄП:

— повернення грошей (передоплат) за товари (роботи, послуги) покупцям (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 32, с. 9): Дт 361, 377, 681, 685 — Кт 30, 31 (Дт 37, 68 — Кт 30, 31);

— повернення грошей (передоплат) за товари (роботи, послуги) від покупців: Дт 681, 377, 685 — Кт 30, 31;

2) юрособам на ЄП за ставкою 2 % — суму ПДВ:

— при передоплаті за товар (роботи, послуги): Дт 643 — Кт 641/ПДВ;

— при оплаті за відвантажений товар (надані послуги, виконані роботи): Дт 70, 712, 713 — Кт 641/ПДВ (Дт 70, 74 — Кт 641/ПДВ)

Дохід від продажу основних засобів (ОЗ). ОЗ служили < 12 календарних місяців: це сума коштів, отримана від їх продажу

Виручка: Дт 30, 31 — Кт 377, 685 (Дт 30, 31 — Кт 37, 68)

ОЗ служили > 12 календарних місяців: це різниця між сумою коштів, отриманих від їх продажу, та залишковою балансовою вартістю на день продажу (про продаж ОЗ див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 81, с. 33)

Виручка: Дт 30, 31 — Кт 377, 685 (Дт 30, 31 — Кт 37, 68) за вирахуванням:

— ПДВ;

— залишкової балансової вартості: Дт 943 — Кт 286 (Дт 96 — Кт 26)

Дохід від безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг). Доходом визнається вартість безоплатно отриманого ( п. 292.3 ПКУ). Податківці орієнтують на звичайні ціни (108.01.02 БЗ), нашу позицію див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 35, с. 19

Запаси: Дт 20, 22, 28 — Кт 718 (Дт 20, 26 — Кт 74)
Послуги: Дт 23, 91, 92, 93, 94 — Кт 718 (Дт 91, 94 — Кт 74)
Основні засоби: Дт 15 (10) — Кт 424 (Дт 10 (15) — Кт 74)

Кредиторська заборгованість зі строком позовної давності, що минув, — тільки для юросіб-єдиноподатників, які обрали ставку 2 % (платників ПДВ). Уключається до доходу на дату списання

Заборгованість за товари: Дт 631, 685 — Кт 717 (Дт 55, 68 — Кт 74).

Отримані передоплати за невідвантажені товари (ненадані послуги, невиконані роботи):

Дт 681, 685 — Кт 717 (Дт 55, 68 — Кт 74)

Поворотна фіндопомога, не повернена протягом 12 календарних місяців. Уключається до доходу в періоді, коли минають відведені для її повернення 12 календарних місяців ( п.п. 3 п. 292.11 ПКУ)

Аналітичні дані до залишку за Кт 685, 607 (68) на кінець звітного кварталу, в якому минають 12 календарних місяців для повернення такої допомоги

Дохід, отриманий у негрошовій формі

Обороти за кореспонденціями залікових рахунків:

Дт 63, 685 — Кт 361, 377 (Дт 63, 66 — Кт 36, 37)

Визначившись із сумою оподатковуваного доходу, переходимо до розрахунку податкових зобов’язань.

Розрахунок податкових зобов’язань

Розрахунок податкових зобов’язань проводимо в розділі III. Цей розділ заповнити неважко, потрібно просто дотримуватися підказок-виносок, наведених у самій формі декларації, а також формул, закладених для заповнення рядків цього розділу.

Єдине, нагадаємо, що до рядка 9 (він без формули) слід перенести значення рядка 8 з «нової» (!) декларації, поданої вами за три квартали 2015 року.

Якщо ж ви за три квартали відзвітували за старою формою, затвердженою наказом Мінфіну від 21.12.2011 р. № 1688, то до рядка 9 переносимо значення рядка 7 зі «старої» (!) декларації.

До цього рядка включають і уточнюючі показники у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок, допущених у попередніх звітних періодах у межах поточного року. При цьому рядки, в яких були допущені помилки, заповнюють правильно (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 94, с. 29).

А тепер розглянемо на прикладах порядок заповнення декларації з ЄП.

Приклад 1. Підприємство — єдиноподатник групи 3, яке працює на ставці 2 % (платник ПДВ), за підсумками трьох кварталів 2015 року задекларувало дохід у сумі 1200000 грн. (за вирахуванням ПДВ) і сплатило єдиний податок — 24000 грн. У IV кварталі підприємство одержало дохід у розмірі 600000 грн. (за вирахуванням ПДВ).

Покажемо фрагмент заповнення декларації з ЄП за 2015 рік (див. рис. 1 на с. 19).

II. Дохід, що підлягає оподаткуванню

Показники

Код рядка

Сума доходу, що оподатковується за ставкою, грн, коп.

2 %

4 %

1

2

3

4

Сума доходу за податковий (звітний) період

1

1800000,00

Сума доходу, що перевищує граничний обсяг доходу, визначений підпунктом 3 пункту 291.4 статті 291 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України

2

Сума доходу, отриманого при застосуванні іншого способу розрахунків, ніж грошовий, відповідно до пункту 291.6 статті 291 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України

3

Сума доходу, отриманого від провадження видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування

4

Загальна сума доходу за податковий (звітний) період (р. 1 + р. 2 + + р. 3 + р. 4)

5

1800000,00

III. Розрахунок податкових зобов’язань з єдиного податку

Показники

Код рядка

Сума єдиного податку, що розраховується за ставкою (С1), грн, коп.

2 %

4 %

1

2

3

4

Сума єдиного податку (р. 1 х С1)

6

36000,00

Сума єдиного податку, що обчислюється в подвійному розмірі ставки ((р. 2 + р. 3 + р. 4) х С1 х 2)

7

Загальна сума єдиного податку за податковий (звітний) період (р. 6 + р. 7)

8

36000,00

Сума єдиного податку за минулий податковий (звітний) період

9

24000,00

Сума єдиного податку до сплати за податковий (звітний) квартал (р. 8 - р. 9)

10

12000,00

1 С — відсоткова ставка єдиного податку, яка застосовується платником залежно від сплати ПДВ на загальних підставах або включення ПДВ до складу єдиного податку.

Рис. 1. Фрагмент декларації з ЄП за 2015 рік

Приклад 2. Підприємство — єдиноподатник групи 3, що працює на ставці 2 % (платник ПДВ), за підсумками півріччя 2015 року задекларувало дохід у сумі 1200000 грн. (за вирахуванням ПДВ) і сплатило єдиний податок — 24000 грн. З початку III кварталу підприємство перейшло на ставку 4 % (неплатник ПДВ). У III кварталі дохід становив 800000 грн., у IV кварталі — 900000 грн.

Покажемо фрагмент заповнення декларації з ЄП за 2015 рік (див. рис. 2 на с. 20).

II. Дохід, що підлягає оподаткуванню

Показники

Код рядка

Сума доходу, що оподатковується за ставкою, грн, коп.

2 %

4 %

1

2

3

4

Сума доходу за податковий (звітний) період

1

1200000,00

1700000,00

Сума доходу, що перевищує граничний обсяг доходу, визначений підпунктом 3 пункту 291.4 статті 291 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України

2

Сума доходу, отриманого при застосуванні іншого способу розрахунків, ніж грошовий, відповідно до пункту 291.6 статті 291 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України

3

Сума доходу, отриманого від провадження видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування

4

Загальна сума доходу за податковий (звітний) період (р. 1 + р. 2 + р. 3 + р. 4)

5

1200000,00

1700000,00

III. Розрахунок податкових зобов’язань з єдиного податку

Показники

Код рядка

Сума єдиного податку, що розраховується за ставкою (С1), грн, коп.

2 %

4 %

1

2

3

4

Сума єдиного податку (р. 1 х С1)

6

24000,00

68000,00

Сума єдиного податку, що обчислюється в подвійному розмірі ставки ((р. 2 + р. 3 + р. 4) х С1 х 2)

7

Загальна сума єдиного податку за податковий (звітний) період (р. 6 + р. 7)

8

24000,00

68000,00

Сума єдиного податку за минулий податковий (звітний) період

9

24000,00

32000,00

Сума єдиного податку до сплати за податковий (звітний) квартал (р. 8 - р. 9)

10

36000,00

1 С — відсоткова ставка єдиного податку, яка застосовується платником залежно від сплати ПДВ на загальних підставах або включення ПДВ до складу єдиного податку.

Рис. 2. Фрагмент декларації з ЄП за 2015 рік (платник змінив ставку)

Виправлення помилок

Якщо ви надумаєте в поточній декларації за 2015 рік ще й відкоригувати помилку, допущену в минулих періодах (у періодах минулих років, або допущену в межах поточного року, що закривається), то для цього доведеться заповнити й розділ IV. Детальніше про те, як правильно впоратися з цим завданням, а також приклади заповнення цього розділу декларації нової форми див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 94, с. 29.

Зауважимо тільки, що тепер у поточній декларації можна виправити помилки тільки одного звітного періоду (раніше ж до поточної декларації з ЄП юрособи могли подати одразу декілька Розрахунків з виправленням помилки, тим самим відкоригувавши одразу декілька періодів).

Дивіденди та дохід нерезидентам

У декларації з ЄП юрособи знову ж таки немає місця для відображення авансових внесків, нарахованих на суму дивідендів, виплачених юрособам.

І якщо ви в 2015 році провели виплату дивідендів, то, як і раніше, суму нарахованого ЄП зменшити на суму авансового внеску з податку на прибуток, сплаченого у зв’язку з нарахуванням дивідендів, не зможете.

Податківці вже не вимагають відображати такі суми в доповненні до декларації з ЄП відповідно до п. 46.4 ПКУ. Сплачуючи авансові дивідендні внески з податку на прибуток, як передбачає п. 57.11 ПКУ, підприємство-єдиноподатник «на якийсь час» стає також і платником податку на прибуток. Для цього формально потрібно подати декларацію з податку на прибуток і зазначити суму сплаченого авансового внеску в рядку 20 і додатка АВ (див. підкатегорію 101.01.05 БЗ, у складі скасованих через прийняття нової форми декларації з податку на прибуток).

Крім того, можливо, ви у 2015 році виплачували доходи нерезидентам. Тоді майте на увазі: донедавна податківці дотримувалися думки, що при виплаті доходу нерезидентам подати декларацію із заповненим рядком 23 зобов’язані і неплатники податку на прибуток (консультація в підрозділі 102.12 БЗ, що з 01.01.2016 року втратила чинність). Детальніше про заповнення декларації з податку на прибуток та додатків до неї див. тематичний номер «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 8).

Далеко не остання

Після закриття 2015 року та відображення в декларації за рік доходу не більше 20 млн грн. чинному єдиноподатнику-юрособі не варто прощатися (хіба що за власним бажанням) зі спрощеною системою. Хоча ризик був: податківці загрожували автоматично виключати з реєстру платників ЄП єдиноподатників групи 3, у яких дохід у 2015 році перевищив 5 млн грн. Проте переглянули свою позицію, зробивши поправку в листі від 18.01.2016 р. № 1527/7/99-99-17-02-02-17 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 7, с. 3).

Продовжити працювати на ЄП юрособа спокійно може і у 2016 році — зустрівши на спрощенці перший його звітний квартал. Просто підприємству доведеться в рази урізати свій «апетит» і протягом усього 2016 року намагатися не заробити дохід понад 5 млн грн.

Як заповнити «новеньку» декларацію з ЄП за 2015 рік, ви тепер знаєте. Залишається лише ці знання втілити в життя, подавши декларацію! І нехай після цього правда буде на нашій стороні! А щоб дізнатися, як упоратися із заповненням декларації з ЄП підприємцю, зазирніть на с. 36.

висновки

  • Юрособи-єдиноподатники подають декларацію з ЄП у строки, установлені для квартального податкового (звітного) періоду.
  • Навіть якщо у звітному податковому періоді ви не вели госпдіяльність і не отримували доходи, ЄП-декларацію бажано подати.
  • Як і раніше, підприємство-єдиноподатник формує свої доходи виходячи з норм бухобліку, але з урахуванням їх грошового характеру.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі