03.10.2016

Чим запам’ятався вересень

Оновлена декларація з ПДВ

У цьому тематичному номері подано детальний алгоритм заповнення декларації з ПДВ з урахуванням останніх змін, унесених до додатків до неї.

Якщо ви — місячний платник ПДВ, то декларацію з цього податку з новими додатками Д2 і Д3 мали подавати починаючи зі звіту за серпень 2016 року. У «квартальників», у принципі, ще є час — вони звітуватимуть за новою формою аж за IV квартал.

У будь-якому разі і тим і другим радимо приховати цей номер. Він вам точно стане у нагоді в майбутньому, ну хоча б доти, доки Мінфін знову не надумає відкоригувати ПДВ-декларацію. ☺ А доки цього не сталося, ви можете користуватися ним як безцінним довідником із заповнення кожного рядка декларації та численних додатків до неї.

«Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 70

Спецодяг купуємо і в обліку відображаємо

Забезпечення окремих категорій працівників підприємства спецодягом — один з обов’язків кожного роботодавця. А це означає, що чимало бухгалтерів регулярно стикаються з питаннями відображення таких засобів індивідуального захисту в податковому та бухгалтерському обліку.

Відповідям на більшу частину цих питань ми присвятили цілу «спецодягову» дилогію. ☺ У першій статті йдеться про загальні правила забезпечення працівників спецодягом, а також про порядок відображення в бухгалтерському та податковому обліку операцій з придбання та видачі спецодягу.

Друга — ще цікавіша. У ній викладені наші поради, як бути, коли недбалий співробітник звільнився, а спецодяг не повернув? Крім того, з неї ви дізнаєтеся про податкові наслідки такого проступку працівника для роботодавця.

А. Свіріденко, «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 71, с. 15 і № 73, с. 10

Момент істини

Цей тематичний номер — для твердолобих! ☺ Які не хочуть викручуватися, звиватися, домовлятися, вирішувати питання «по понятіям», а звикли все робити за законом.

Ви запитуєте, чи є такі серед наших читачів? Ми щиро віримо в те, що є! Навіть якщо таких наразі одиниці, вони гідні того, щоб їм присвятити цілий номер із найсвіжішою судовою практикою. Тут і податкові, і митні, і земельні, і трудові спори з різними держорганами, що ставлять палиці в колеса тим, хто веде бізнес по-чесному. Кожне судове рішення ми розібрали для вас до найдрібніших деталей: вимоги позивача, аргументи держорганів, рішення Феміди, позиція редакції.

Прочитайте хоча б одне, навіть якщо ви й досі сповідаєте інші бізнес-методи. А раптом і вам сподобається жити без брехні! Тоді ми точно знатимемо, що наша 48-сторінкова праця була недаремною.

«Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 72

Страхування

Кожен може опинитися в ситуації, коли його майну завдано шкоди. Або ще гірше: унаслідок нещасного випадку воно зруйноване, знищене тощо. Убезпечити себе від усіх непередбачених ситуацій просто неможливо. Власники майна нервують, переймаються, та нервові клітини, на жаль, не відновлюються... А чи не краще замість цього застрахуватися від ризиків втрати, пошкодження, крадіжки, псування майна та інших неприємностей?

Звичайно, договір страхування не попередить випадок, проте... Пригадайте класика — «повний спокій може дати людині тільки страховий поліс». Якщо він у вас уже є, додайте до нього ще й цей тематичний номер — і ваше майно буде у повній безпеці. А наші поради допоможуть захиститися ще й від можливих претензій податківців, нібито ви якось не так відобразили операцію страхування в податковому та бухгалтерському обліку. З нами завжди все буде як належить!

«Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 74

Шпаргалка для заповнення ПН

Змінюються часи, змінюється життя, змінюється облік, але є й ВІЧНЕ. І як би все довкола не спрощувалося, автоматизувалося, полегшувалося, незмінною наразі залишається мегазначущість податкової накладної. Пройшовши довгий шлях від своєї первинної паперової версії (та ще й у ТРЬОХ (!) примірниках, якщо хто пам’ятає ☺) до сучасної безтілесно-електронної субстанції, вона, як і раніше, у справі відображення податкового кредиту практично незамінна.

Звідси природним виглядає бажання контролерів «легко зрубати грошенят» ☺, чіпляючись до тієї чи іншої карлючки в податковій накладній. Що цьому можна поставити на противагу? Тільки тверду впевненість у тому, що ви правильно заповнили цей супер-пупер-документ. ☺ На чому ґрунтується така впевненість? На нашій статті, в якій ми максимально узагальнили інформацію про цей улюблений для всіх бухгалтерів документ.

Н. Яновська, «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 75, с. 4

Облік у торгівлі

Розмаїття неонових вивісок, вишукано оформлених вітрин, що ваблять до себе покупців, безліч усіляких кіосків і лотків на вулицях наших міст не залишають сумнівів у тому, що торгівля — найпоширеніший вид діяльності вітчизняних суб’єктів господарювання. Тому темі торгівлі ми просто зобов’язані були приділити особливу увагу.

Із цього спецвипуску ви дізнаєтеся про особливості обліку операцій, з якими найчастіше стикаються підприємства оптової та роздрібної торгівлі. Крім обліку безпосередньо придбання та реалізації товарів, у ньому також розглянуті питання повернення та обміну товарів, їх уцінки, обліку транспортно-заготівельних витрат, нестач, лишків, пересортиці та псування товарів, а також обліку тари. А тим, хто торгує уроздріб підакцизними товарами, ми допоможемо розібратися в основних правилах нарахування та сплати «роздрібного» акцизу.

«Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 76

Відпустка без збереження зарплати

Відпустка «за свій рахунок» — універсальний спосіб для працівника вирішити особисті проблеми або викроїти час для відпочинку (нехай і безоплатного), коли оплачувані відпустки вже використано. При вирішенні питання про оформлення відпустки без збереження зарплати першу скрипку грає бажання працівника, тобто ініціатива скористатися цією відпусткою повинна йти саме від нього.

І жодної самодіяльності від роботодавця! Інакше — чого доброго — його ще звинуватять у порушенні трудового законодавства. А це прямий шлях до штрафних санкцій для підприємства і солідного адмінштрафу для його посадових осіб.

Як оформити відпустку без збереження зарплати і про які підводні течії слід пам’ятати — читайте у статті. І одразу все стане чудово ☺ — й інтереси працівника будуть дотримані, й кишеня роботодавця не постраждає.

Л. Бєлєвцова, «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 77, с. 25

Позовна давність

Не секрет, що основою міцних, довірчих відносин між партнерами є дотримання домовленостей, у тому числі і строків проведення розрахунків або постачання товарів (робіт, послуг). Недотримання таких домовленостей призводить до виникнення заборгованості.

І тут на перший план виходить строк позовної давності. Від нього чимало залежить в обліку. Що це узагалі таке, як він розраховується і коли закінчується, як закінчення строку позовної давності впливає на податковий облік, про які ЗЕД-особливості у зв’язку з цим слід пам’ятати, що потрібно знати про позовну давність ФОП-єдиноподатникам першої-другої груп і загальносистемникам?

Відповіді на ці та інші запитання шукайте в нашому тематичному номері.

«Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 78