№102

Податки та бухгалтерський облік, грудень, 2017/№ 102 спецвипуск Інші номери журналу ›
  • Виплати працівникам: класифікуємо та обкладаємо У цьому спецвипуску говоритимемо про таку важливу тему, як виплати працівникам. Для цього скористаємося всім відомим документом — Інструкцією зі статистики заробітної плати, затвердженою наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5. Зокрема, тут у зручній табличній формі ви знайдете інформацію про те, які доходи слід включати в розрахунок середнього заробітку, щоб оплатити період перебування працівників на лікарняному, у відпустці або відрядженні, визначити суму вихідної допомоги та інших виплат, для обчислення яких використовується цей показник. Крім того, ви дізнаєтеся, які доходи працівників підлягають індексації та компенсації у зв’язку із затримкою їх виплати. Безумовно, тут ми розповімо і про те, які «трудові» виплати входять у базу обкладення податком на доходи фізичних осіб і військовим збором, а які — ні, і чи слід їх враховувати в разі застосування податкової соціальної пільги. Також зазначимо, з якою ознакою доходів різні виплати відображають у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ і чи потрібно на них нараховувати єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Крім того, ми детально розглянемо, як визначати середній заробіток у різних випадках його збереження, а також нагадаємо про правила нарахування і сплати ПДФО та ВЗ. Упевнені, кожен бухгалтер знайде тут цікаву і корисну для себе інформацію. Спецвипуск для вас підготували редактор Наталія Вороная, експерти з питань оплати праці Лілія Ушакова і Наталя Білова, податковий експерт Наталія Чернишова.
  • Розраховуємо середню заробітну плату для визначення суми відпускних Одна з «найпопулярніших» виплат працівникам, з якою регулярно стикаються підприємства, — це відпускні. Адже кожен працівник має право на відпочинок. А роботодавець зобов’язаний йому такий відпочинок надати. При цьому для бухгалтера важливо правильно розрахувати суму відпускних кожному трудязі, що жадає відпочинку. У такому разі не обійтися без обчислення середньої заробітної плати. Хочете правильно зробити необхідні розрахунки? Тоді дотримуйтеся нижченаведених правил.
  • Розраховуємо середній заробіток за 2 місяці Не лише для розрахунку відпускних і компенсації за невикористану відпустку потрібне визначення середньої заробітної плати. Вона необхідна і для обчислення низки інших виплат, перелічених у пп. «в» — «л» п. 1 Порядку № 100. Про розрахунок «середньої» для таких «інших» виплат ми і поговоримо в цій статті.
  • Розраховуємо середньоденну зарплату для лікарняних/декретних Щоб визначити розмір виплат на підставі листків непрацездатності особи, прийнятої на роботу за трудовим договором, роботодавцю необхідно знати розмір середньоденної зарплати такого працівника. Розібратися з порядком розрахунку середньоденного заробітку, який потрібен для обчислення суми лікарняних/декретних*, нам з вами допоможе Порядок № 1266.
  • Податок на доходи фізичних осіб Податок на доходи фізичних осіб віднесено п.п. 9.1.2 ПКУ до загальнодержавних податків, сплата яких є обов’язковою на всій території нашої держави. Хто є платником цього податку? З яких доходів він утримується? Який порядок обчислення, нарахування і сплати ПДФО? Розбираємося!
  • Військовий збір Про військовий збір (далі — ВЗ) знає, як мінімум, кожна працююча людина. Адже на пару з ПДФО цей платіж зменшує суму виплат, нарахованих їй роботодавцем. Проте більш «близькі стосунки» із цим збором мають бухгалтери, що займаються «зарплатними» питаннями, оскільки саме їм потрібно правильно нарахувати і сплатити ВЗ до бюджету. Як це зробити, нагадаємо в цій статті.
  • Перелік використаних документів
  • Щодо включення винагороди за підсумками роботи за рік у розрахунок середньої зарплати за 2 місяці Лист Мінсоцполітики України від 20.04.2017 р. № 1225/0/101-17/282
  • Щодо обчислення середньої заробітної плати за дні відпустки Лист Мінсоцполітики України від 06.02.2017 р. № 272/0/101-17/282
  • Щодо розрахункового періоду при обчисленні середнього заробітку за час відпустки Лист Мінсоцполітики України від 19.06.2017 р. № 1692/0/101-17 (витяг)
  • Щодо врахування допомоги по вагітності та пологах у розрахунку середньої зарплати Лист Мінсоцполітики України від 25.12.2015 р. № 1675/13/84-15
  • Про застосування пункту 10 Порядку № 100 Лист Мінсоцполітики України від 10.05.2017 р. № 1380/0/101-17/282
  • Щодо включення компенсації за невикористану відпустку, перерахованої за новим місцем роботи, до розрахунку страхових виплат Лист Мінсоцполітики України від 25.11.2015 р. № 1531/13/84-15 (витяг)
  • Щодо врахування святкових та неробочих днів при обчисленні лікарняних та декретних Лист Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 25.08.2015 р. № 5.2-32-1375
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі