Теми статей
Обрати теми

Бухоблік заблокованих ПН

Солошенко Людмила, податковий експерт
З липня для ПН/РК повним ходом запустили процедуру блокування*. Давайте сьогодні підійдемо до блокування з облікового боку і розберемося, який воно залишить слід в обліку продавця і покупця.

* Детальніше про неї див. в «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 88, а про найсвіжіші зміни в «ризикових» критеріях — у «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 93, с. 3.

Спочатку слід обмовитися щодо існуючого на сьогодні строку-обмеження при реєстрації ПН/РК у 365 днів. 9 листопада на базі законопроекту від 12.10.2017 р. № 6005-д ухвалений закон, яким

планується зняти обмеження в 365 календарних днів для можливості реєстрації ПН/РК, складених починаючи з 1 липня 2015 року

Детальніше про цей документ розповімо, як тільки-но він буде підписаний Президентом і набуде чинності.

Зараз лише відзначимо головне: продавець зможе реєструвати ПН, а покупець — відобразити ПК (у поточних деклараціях) протягом 1095 днів з дати складання ПН (оскільки заразом для покупця у п. 198.6 ПКУ «розширять» ПК-строк з 365 до 1095 календарних днів)**.

** І хоча безпосередньо в законі про те не йдеться, можливо, для продавця встановлять граничний строк реєстрації ПН/РК таким же — у 1095 днів. Подивимося, як налаштують «під» закон програмне забезпечення.

Тож на реєстрацію ПН/РК у продавця більше часу (що, втім, при запізнілій реєстрації, як і раніше, штрафонебезпечно). Щоправда (зворотний бік медалі), тоді покупець стане довше чекати ПК. Не рік, а цілих три (!): у найгіршому випадку — аж під завісу 1095 днів (якщо продавець не поспішить з реєстрацією ПН/РК). Це до того, що з відображенням ПК у покупця справа може затягнутися (особливо з урахуванням можливого блокування/розблокування ПН/РК).

Ну а тепер — до бухобліку ПДВ. Нагадаємо, що головною тут залишається Інструкція № 141)***, яка, щоправда, жодних обмовок щодо блокування/розблокування не містить. Тому розбиратимемося разом.

*** Інструкція з бухобліку ПДВ, затверджена наказом Мінфіну від 01.07.97 р. № 141.

Спочатку про продавця. Розглянемо для нього облікові наслідки на кожному з етапів (блокування і розблокування).

Облік у продавця

Блокування ПН. Для продавця ключовим залишається правило: податкові зобов’язання (ПЗ) у будь-якому випадку треба відобразити за першою подією. Адже в п. 201.10 ПКУ прямо обумовлено: відсутність факту реєстрації продавцем ПН не звільняє (!) продавця від обов’язку включення суми ПДВ у податкові зобов’язання відповідного звітного періоду (тобто декларування ПЗ).

Тому неважливо, як розвиваються події. Тобто навіть коли:

(1) ще не склали ПН, або

(2) складену ПН направили на реєстрацію в ЄРПН несвоєчасно, або

(3) направлену своєчасно/із запізненням на реєстрацію ПН в ЄРПН раптом заблокували),

в обліку продавцеві періодом першої події (!) все одно треба «засвітити» ПЗ

Їх відображають у загальновстановленому порядку — залежно від того, яка з подій була першою — відвантаження/передоплата (п. 1 Інструкції № 141, детальніше див. таблицю на с. 6).

Про те ж говорять і податківці. По-перше, контролери відзначають, що ПН продавець відображає у ПДВ-звітності того (!) звітного (податкового) періоду, в якому вони складені, незалежно від дати їх реєстрації (БЗ 101.17).

А по-друге, вони підкреслюють, що блокування ПН само собою «не скасовує» госпоперації і першої події за такою госпоперацією (відвантаження/передоплати). Тим паче, що воно підтверджується первинкою! Тому в ПДВ-звітності продавцеві треба відображати фактичні операції постачання, які здійснювалися продавцем у відповідному періоді, незалежно від того (!), чи зареєстровані за такими операціями продавцем ПН в ЄРПН (лист ГУ ДФС у Дніпропетровській обл. від 16.08.2017 р. № 1616/ІПК/04-36-12-01-16; лист ДФСУ від 11.10.2017 р. № 2213/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

Розблокування (реєстрація) ПН. Врахуйте, що усі подальші «разблокувальні» заходи, що здійснюються продавцем (подання документів для розблокування), а також розблокування ПН, що йде за ними, на бухоблік продавця ніяк не вплинуть. ПЗ вже відображені за першою подією. Тому продавцеві в обліку більше нічого довідображати не потрібно.

Відмова в реєстрації ПН. До того ж візьміть на замітку: навіть якщо рішенням комісії ДФС платникові відмовлено (!) в реєстрації ПН, то коригування бухгалтерської і податкової звітності не проводиться.

Адже операція постачання відбулася і її перша подія «не скасована» (листи ГУ ДФС у Дніпропетровській обл. від 16.08.2017 р. № 1616/ІПК/04-36-12-01-16, від 16.08.2017 р. № 1619/ІПК/04-36-12-01-16).

До того ж жодних наслідків у ПДВ-обліку продавця не виникне й у тому випадку, якщо він, скажімо, після відмови зробить нову «реєстраційну» спробу і знову вирішить ПН (датовану першою подією) направити в ЄРПН для реєстрації. Якщо ЄРПН її пропустить, ПЗ за нею вже відображені за першою подією (задекларовані).

Отже, для продавця реєстрація ПН вторинна щодо відображення ПЗ і не впливає на бухоблік.

Облік у покупця

У покупця картина, скажемо прямо, малоприваблива. Адже без зареєстрованої ПН йому не можна відображати ПК.

Блокування ПН. Про те, що ПН, яку продавець відправив на реєстрацію, заблокована, покупець дізнається з отриманої квитанції (квитанції про зупинку реєстрації ПН). Оскільки таку квитанцію про блокування ПН надішлють одночасно (!) і продавцеві, і покупцеві (п. 17 Порядку № 1246*). І доти,

* Порядок ведення ЄРПН, затверджений постановою КМУ від 29.12.2010 р. № 1246.

поки ПН не розблокована, у покупця немає підстав формувати ПК

Тому заблоковані ПН покупець у декларації з ПДВ не відображає. А до розблокування враховує їх у бухобліку на субрахунку 644 «Податковий кредит».

У зв’язку з цим зауважимо, що суми «вхідного» ПДВ за незареєстрованими ПН (тобто не отриманими від продавця за першою подією: відвантаженням/передоплатою) Мінфін радить аж до їх реєстрації обліковувати на додатково відкритому до субрахунку 644 субрахунку «Податковий кредит непідтверджений»** (п. 8 Інструкції № 141). Тож на ньому заблоковані ПН «провисять» увесь період блокування.

** Далі умовимося його позначати як субрахунок 644/1 «ПК непідтверджений».

Ну а після того як продавець вживе «розблокувальних» заходів (направить документи для розблокування), комісія ДФС повинна вирішити, як далі вчинити з такою ПН. І тут можливі варіанти:

— розблокування (реєстрація) ПН або

— відмова в реєстрації ПН.

Розблокування (реєстрація) ПН. Якщо ПН успішно розблокована, квитанцію про її розблокування одночасно направлять і продавцеві, і покупцеві (п. 18 Порядку № 1246). Крім того, інформацію про те, що ПН зареєстрована, надасть і ЄРПН.

А коли ПН зареєстрована, то покупець може відображати ПК. Причому у такому разі

у покупця є право вибору — коли (у якому періоді) визнавати ПК

Адже покупець (з урахуванням положень п. 198.6 ПКУ) за зареєстрованою ПН може:

— ПК поставити відразу (у періоді складання ПН, якщо вона зареєстрована своєчасно, або в періоді реєстрації, якщо ПН зареєстрована несвоєчасно) або

— відкласти ПК і відобразити його в подальших періодах, тобто у наступних деклараціях (проте не пізніше 365 днів з дати складання ПН*).

* А після підписання і набуття чинності законом, згаданим на початку статті, — не пізніше 1095 днів з дати складання ПН (оскільки для покупця в п. 198.6 ПКУ замінять 365 днів на 1095 днів).

Причому якщо вирішили за розблокованими (зареєстрованими) ПН не поспішати з відображенням ПК і відкласти його на наступні періоди, то, вважаємо, є сенс для цього завести до субрахунку 644 окремий субрахунок 644/2 «ПК, відкладений на наступні періоди». І зробити перекидання Дт 644/2 «ПК, відкладений на наступні періоди» — Кт 644/1 «ПК непідтверджений» (детальніше див. таблицю на с. 6).

Відмова в реєстрації ПН. Але що, якщо заблоковану ПН податківці не розблокували, а відмовили в реєстрації такої ПН? У такому разі

відсутність зареєстрованої ПН для покупця рівносильна відсутності права на ПК

Утім, вважати ПК назавжди втраченим до спливу 365 днів (1095 днів — з урахуванням обмовки у виносці на цій сторінці) покупцеві все ж таки зарано. Адже продавець до закінчення 365 (1095 — з тією ж обмовкою) днів ще може встигнути зареєструвати ПН.

Тому якщо заблокована ПН податківцями відхилена і не зареєстрована, сума «вхідного» ПДВ у покупця усе так само продовжує «висіти» на субрахунку 644/1 «ПК непідтверджений» доти, доки продавець не зареєструє за операцією ПН або доки не минуть «граничні» відведені для реєстрації ПН 365 (а незабаром — 1095) днів.

До того ж пам’ятайте ще про право продавця оскаржити відмову (п.п. 201.16.3 ПКУ). Тому якщо продавець зважився на оскарження, доведеться почекати, коли воно закінчиться. Адже при розблокуванні ПН за рішенням суду датою реєстрації ПН вважається дата набрання законної сили рішенням суду або дата, вказана в такому рішенні, — у тому випадку, якщо суд зобов’яже зареєструвати ПН конкретною датою (п.п. 201.16.4 ПКУ, п. 20 Порядку № 1246). Щоправда, квитанцію про реєстрацію ПН у такому разі ні продавцеві, ні покупцеві не направляють. Тож доведеться реєстрацію ПН відстежувати через Витяг із ЄРПН або Електронний кабінет платника. Детальніше про оскарження блокування ПН див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 88, с. 25 і № 71, с. 19.

Якщо ПН так і не зареєстрована. І нарешті, найсумніший випадок: коли ПН продавцем протягом 365 календарних днів (а в майбутньому — протягом 1095 днів) з дати складання так і не зареєстрована. Тут вже можна однозначно говорити, що покупець безповоротно втратив ПК. А отже, настав час визначити долю «вхідного» ПДВ і у бухобліку. Таку суму списують на витрати: Дт 949 — Кт 644/1 «ПК непідтверджений» (п. 8 Інструкції № 141, детальніше див. таблицю на с. 6).

Хіба що якщо неквапливий продавець вирішить зареєструвати ПН напередодні 365 днів (а в майбутньому — 1095 днів) і її при цьому заблокують (про що покупець дізнається з отриманої квитанції). Тоді доведеться чекати закінчення усієї «блокувальної» історії. Адже на час блокування переривається (!) перебіг 365-денного строку для відображення ПК (п. 198.6 ПКУ). А тому якщо ПН розблокують (зареєструють) через 365 днів, то покупець у періоді її реєстрації зможе показати ПК.

Придбання для пільгової діяльності. Аналогічним буде облік «вхідного» ПДВ і у разі покупок для неоподатковуваної (пільгової) діяльності. Щоправда, тут додається ще своя родзинка: «вхідний» ПК погашають «компенсуючими» ПЗ за п. 198.5 ПКУ. Причому останні нараховують тільки (!) після того, як виникло право на ПК (тобто ПН зареєстрована).

До такої позиції, врешті-решт, повернулися податківці (БЗ 101.06, детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 75, с. 5). Тому якщо «вхідна» ПН протягом 365 днів (а в майбутньому — 1095 днів) не зареєстрована, тобто право на ПК у покупця так і не виникло, то суму «вхідного» ПДВ списують на витрати. І нараховувати «компенсуючі» ПЗ потреби немає.

Витрати зберігаються. Ну і ще один важливий момент для покупця! Зверніть увагу, що

блокування і навіть відмова в реєстрації ПН не відміняють для покупця за операцією витрати у бухобліку

Адже госпоперації відображають у бухобліку на підставі первинних документів. Проте ПН є не первинним документом, а податковим документом, на підставі якого формуються дані в ПДВ-обліку. Тому за наявності первинних документів, що складені відповідно до вимог законодавства і підтверджують реальність госпоперації, блокування і навіть відмова в реєстрації ПН не є підставою для невідображення покупцем витрат за такою операцією. Отже, у покупця витрати у бухобліку зберігаються. Тобто вони «зіграють» і в податковому обліку: на загальних підставах урахуються при визначенні фінрезультату — об’єкта оподаткування. Причому про це говорять і податківці (лист ГУ ДФС у Чернігівській обл. від 06.11.2017 р. № 2526/ІПК/10/25-01-12-02-06).

І на завершення для наочності облік заблокованих ПН у продавця і покупця (залежно від того, яка з подій була першою: відвантаження/передоплата) зберемо в таблиці.

Облік заблокованих ПН

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума,

грн.

Дт

Кт

Перша подія — ВІДВАНТАЖЕННЯ

У продавця

1

Відвантажено товари покупцеві

361

702

12000

2

Відображено ПЗ з ПДВ (незалежно від реєстрації ПН — навіть якщо ПН заблокована або не складена)

702

641/ПДВ

2000

3

Списано собівартість реалізованих товарів

902

28

7500

4

Отримано оплату від покупця

311

361

12000

У покупця

1

Отримано товари від постачальника

28

631

10000

2

Відображено суму «вхідного» ПДВ, не підтвердженого ПН

644/1

631

2000

3

Перераховано оплату продавцеві

631

311

12000

4

Доля «вхідного» ПДВ (залежно від ситуації):

ситуація 1: якщо ПН розблокована (зареєстрована), тобто отримана квитанція про реєстрацію ПН і покупець:

— відразу визнає ПК

641/ПДВ

644/1

2000

— вирішив «відкласти» ПК на наступні періоди

— відкладаємо ПК

644/2

644/1

2000

— включаємо в ПК

641/ПДВ

644/2

2000

ситуація 2: якщо відмовлено в реєстрації ПН

(у тому числі продавцем розпочато оскарження)

нічого не робимо, «вхідний» ПДВ продовжує «висіти» на субрахунку 644/1 «ПК непідтверджений»

ситуація 3: якщо ПН знову спрямована продавцем на реєстрацію і зареєстрована (або зареєстрована після оскарження)

641/ПДВ

644/1

2000

ситуація 4: якщо ПН протягом 365 (1095) днів так і не зареєстрована

949

644/1

2000

Перша подія — ПЕРЕДОПЛАТА

У продавця

1

Отримано передоплату за товар

311

681

12000

2

Відображено ПЗ з ПДВ (незалежно від реєстрації ПН — навіть якщо ПН заблокована або не складена)

643

641/ПДВ

2000

3

Відвантажено товари покупцеві

361

702

12000

4

Відображено суму ПЗ з ПДВ

702

643

2000

5

Списано собівартість реалізованих товарів

902

28

7500

6

Здійснено залік заборгованості

681

361

12000

У покупця

1

Перераховано передоплату продавцеві

371

311

12000

2

Відображено суму «вхідного» ПДВ, не підтверджену ПН

644/1

644

2000

3

Отримано товари

28

631

10000

644

631

2000

4

Здійснено залік заборгованості

631

371

12000

5

Далі облік «вхідного» ПДВ у покупця буде таким же, як в операції 4 з попередньої ситуації (коли першим було отримання товарів)

Використані субрахунки: 644 «ПК»; 641/ПДВ «Розрахунки за ПДВ»;

644/1 «ПК непідтверджений»;

644/2 «ПК, відкладений на наступні періоди».

висновки

  • Бухоблікові ПДВ-наслідки в продавця і покупця не синхронні. Найчастіше вони припадають на різні періоди. Як правило, ПЗ у продавця випереджають ПК у покупця (особливо при блокуванні ПН).
  • Продавець у будь-якому випадку повинен у бухобліку показати ПЗ за першою подією (Кт 641/ПДВ). Причому для бухобліку не відіграє ролі: складена/заблокована або зареєстрована ПН.
  • Покупець без зареєстрованої ПН не може відображати ПК. Тому до реєстрації ПН суму «вхідного» ПДВ покупець враховує на субрахунку 644/1 «ПК непідтверджений».
  • Якщо ПН розблокована (зареєстрована) і покупець за нею хоче «відкласти» ПК на наступні періоди, такий «відкладений» ПК він може враховувати на окремому субрахунку 644/2.
  • Якщо ПН у результаті так і не зареєстрована, то суму «вхідного» ПДВ покупець у бухобліку списує на витрати.
  • У найближчому майбутньому планують зняти строк-обмеження на реєстрацію ПН в 365 днів. А заразом для покупця розширити строк «відкладеного» відображення ПК у поточних деклараціях з 365 до 1095 днів. Чекаємо підписання закону Президентом і набуття ним чинності.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі