Теми статей
Обрати теми

Юрособа на ЄП виплатила дивіденди фізичній особі: чи потрібно декларувати?

Олександр Голенко, шеф-редактор
Юрособа на ЄП групи 3 планує у серпні виплатити дивіденди засновникові — фізособі. Чи слід буде подати декларацію з податку на прибуток за III квартал? (м. Миколаїв)

Декларацію з податку на прибуток від юрособи на ЄП третьої групи у разі виплати дивідендів фізичній особі податківці не лише не зажадають, але і, швидше за все, не захочуть приймати. Чому — зрозумієте далі.

А спершу нагадаємо, що юрособа на ЄП третьої групи до або одночасно з виплатою дивідендів юридичній особі зобов’язана: 1) нарахувати і сплатити до бюджету авансовий внесок з податку на прибуток підприємств; 2) подати разом із квартальною декларацією з ЄП ще і декларацію з податку на прибуток підприємств, в якій заповнити рядки 20 — 22 з додатком АВ.

Із «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 18, с. 42 ви пам’ятаєте, що другу вимогу податківці висували, наприклад, у листі ДФСУ від 12.03.2016 р. № 5383/6/99-99-19-02-02-15. Причому, якщо необхідність (1) нарахувати і сплатити до бюджету авансовий внесок з податку на прибуток вони аргументували відсутністю в п.п. 57.11.2 ПКУ яких-небудь винятків щодо єдиноподатників, то обов’язок (2) подати декларацію з цього податку — не аргументували нічим. Здогадуємося, що така декларація потрібна податківцям просто щоб «технічно» закрити нарахуванням в картці платника ЄП відповідну суму авансового внеску з податку на прибуток, що надійшла від нього.

Проте, оскільки ваше підприємство на ЄП третьої групи виплачує дивіденди не юридичній, а фізичній особі, то згідно з абзацом третім п.п. 57.11.3 ПКУ:

авансовий внесок, передбачений п.п. 57.11.2 ПКУ, не справляється

До речі, нагадаємо, що при цьому підприємство як податковий агент має утримати ПДФО за ставкою 9 % (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 43, с. 2; 103.25 БЗ) і ВЗ за ставкою 1,5 %, а також відобразити таку виплату у формі № 1ДФ (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 37, с. 2; 2016, № 87, с. 21).

Що стосується подання в такій ситуації звітності з податку на прибуток (вже за формою, затвердженою в редакції наказу Мінфіну від 28.04.2017 р. № 467 — див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 55, с. 4), то у згаданих рядках 20 — 22 самої декларації красуватимуться прочерки, в додатку АВ суму виплачених фізичним особам дивідендів (нараховану) ви зможете відобразити в рядках 1 і 1.1 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 8, с. 29).

Ну і навіщо така фільчина грамота податківцям, якщо вона даремна для цілей адміністрування того ж авансового внеску з податку на прибуток підприємств? А про факт і суми виплат дивідендів фізичній особі вони і так дізнаються з іншої вашої звітності — згаданої форми № 1ДФ.

Це — за логікою і здоровим глуздом…☺ А якщо зайнятися формалістикою, то підстави для неподання декларації у вашій ситуації залишається пошукати хіба що в п. 49.2 ПКУ. Але! Оскільки згідно з п. 46.1 ПКУ додаток до декларації — це невід’ємна частина останньої, а в додатку АВ таки є «показники, що підлягають декларуванню» (у згаданих рядках 1 і 1.1), то чіплятися фіскали, напевно, можуть… ☹ Адже, на жаль, вони ніде прямо не говорять, що при виплаті дивідендів юрособами на ЄП на користь саме фізичних осіб декларацію подавати не потрібно.

На випадок, якщо податківці таки причепляться, аргумент у вас залізний: обов’язку подавати декларацію з податку на прибуток для платників ЄП у ПКУ не передбачено!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі