Теми статей
Обрати теми

Фактичні перевірки: підстави

Амброзяк Наталя, юрист
Реєстратор розрахункових операцій (РРО) у більшості випадків обумовлює посилену увагу з боку податківців. Оскільки наш випуск присвячено саме таким «машинкам», важливо розібратися і з «перевірочними» питаннями. У цій статті розглянемо загальні моменти фактичних перевірок. Отже, поїхали...

Не кожне відвідування «контролерів» — фактична перевірка.

Основна відмінна риса — предмет такого контрольного заходу. І для фактичних перевірок це дотримання законодавчих норм:

—з питань регулювання обігу готівки;

— порядку здійснення розрахункових операцій;

— ведення касових операцій;

— з питань наявності ліцензій, свідоцтв;

— про виробництво та обіг підакцизних товарів;

— з укладення трудового договору, оформлення трудових відносин з працівниками (найманими особами).

Ще одна особливість. Фактичні перевірки проводяться за місцем фактичного здійснення платником податків діяльності, розміщення господарських або інших об’єктів права власності платника.

Перевірки такого виду проводяться без попередження

Крім того, кількість фактичних перевірок ПКУ не встановлює. Є всього один виняток, про який ми зазначимо нижче.

Кому чекати гостей із ДФС? Госпсуб’єктам у сфері торгівлі та надання послуг, які працюють з РРО або з розрахунковими книжками і КОРО.

А що з мораторієм? Тут ситуація така. Загальна заборона на планові перевірки та особливий порядок позапланових перевірок на ДФСУ та її територіальні органи не поширюються ( ст. 6 Закону про мораторій).

Госпсуб’єктам же із зони АТО законодавці пішли назустріч. Для них установлено мораторій на будь-які (у тому числі й фактичні) перевірки. Проте під контроль не потраплятимуть тільки періоди, щодо яких було загублено первинку*.

* Див. детальніше «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 11, с. 22; № 33, с. 3.

Хто ж із ДФС може «зазирнути на вогник»? По-перше, зауважимо, що виходячи з п.п. 191.1.1 ПКУ фактичні (як і будь-які інші) перевірки проводять «контролери» обласного та центрального рівнів. Тоді як місцеві інспекції контрольно-перевірочні функції втратили. І податківці не заперечують цього (див., наприклад, лист ДФСУ від 17.01.2017 р. № 1005/7/99-99-14-03-03-17).

По-друге, прийти можуть «контролери» за місцезнаходженням об’єкта перевірки. Подібний висновок підтверджують положення пп. 1.4.4 і 1.6.3 Методичних рекомендацій № 22.

Що може бути приводом для проведення фактичної перевірки?

Перелік підстав передбачено п. 80.2 ПКУ. Розглянемо ті, що можуть бути застосовні до РРО (у «табличному» форматі).

№ з/п

Підпункт ПКУ

Підстава

Коментар

1

80.2.1

За результатами перевірок інших платників податків виявлено факти, що свідчать про можливі порушення при здійсненні розрахункових операцій, і виникає необхідність перевірки таких фактів

Тут не має значення ані підстава для перевірки «інших платників» податків, ані її вид (фактична, документальна чи камеральна).

Наприклад, у вашого покупця знайшли корінець прибуткового касового ордера замість фіскального чека

2

80.2.2

Інформація державних органів або органів місцевого самоврядування, що свідчить про можливе порушення законодавства про РРО

Вважаємо, що в податківців немає підстав приховувати, який саме орган «настукав» і яка конкретно інформація стала підставою до перевірки.

Проте фіскали мають протилежну точку зору. Вказують на відсутність у них такого обов’язку в ПКУ*

3

80.2.3

Письмове звернення покупця (споживача), оформлене відповідно до закону, про порушення платником податків установленого порядку проведення розрахункових операцій, касових операцій, патентування чи ліцензування

По-перше, звернення покупця (як і будь-яке інше звернення громадян) повинне відповідати вимогам Закону про звернення громадян.

По-друге, очевидно, що тут ідеться про фізосіб.

По-третє, анонімним звернення бути не може, оскільки воно не підлягає розгляду (ч. 1 ст. 8 Закону про звернення громадян)

4

80.2.4

Неподання госпсуб’єктом у встановлений законом строк обов’язкової звітності про використання РРО, розрахункових книжок і КОРО, подання їх з нульовими показниками

Не зобов’язані подавати зазначену звітність госпсуб’єкти, які подають до органів ДФС каналами дротового і бездротового зв’язку інформацію в обсязі, передбаченому абзацами другим і третім п. 7 ст. 3 Закону про РРО (наприклад, електронні копії розрахункових документів і фіскальних звітних чеків). Водночас такі платники податків не звільняються від щоденного друкування фіскальних звітних чеків**.

Госпсуб’єкти ж, які працюють з КОРО і розрахунковими книжками, подавати звітність зобов’язані***

5

80.2.6

У разі виявлення за результатами попередньої перевірки порушення законодавства з питань, які можуть стати предметом для фактичної перевірки

Майте на увазі: перевірка на цій підставі може проводитися тільки один раз протягом 12 місяців з дати складання акта за результатами попередньої перевірки ( п. 80.3 ПКУ)

* Див. лист ДПАУ від 01.06.2011 р. № 5283/К/23-7014/624.

** Див. роз’яснення в категорії 109.12 БЗ.

*** Див. детальніше «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 37, с. 12 і 2017, № 24, с. 71.

Засмучує той факт, що обійтися доведеться тільки тим, що зазначено в наказі, направленні на перевірку, і вірити словам самого перевіряючого. Адже підтверджувати дійсність підстав і пред’являти додаткові документи, крім передбачених п. 81.1 ПКУ, інспектор не зобов’язаний (детальніше читайте на с. 16 цього номера). Загальні моменти фактичних перевірок ми розглянули. Але на цьому наші дослідження не закінчуються. Попереду на вас чекає ще багато цікавих нюансів.

висновки

  • Фактичні перевірки проводяться без попередження платника податків.
  • Фактичні перевірки проводять органи ДФСУ обласного і центрального рівнів за місцем проведення госпдіяльності, місцезнаходженням господарських або інших об’єктів права власності підприємства (підприємця).
  • Анонімне звернення покупця (споживача) не може стати підставою для фактичної перевірки.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі