Теми статей
Обрати теми

ФОП на ЄП другої групи: дохід 1 млн і платіжні картки

Голенко Олександр, шеф-редактор
ФОП на ЄП другої групи отримує оплату від покупців на банківський рахунок і через POS-термінал платіжними картками. Чи слід дотримувати ліміт річного доходу 1 млн грн., щоб уникнути обов’язкового застосування РРО?

Краще дотримувати, і ось чому.

Перш за все нагадаємо, що ви як ФОП на ЄП другої групи звільнені від застосування РРО. Звільнені такою «солодкою парочкою» норм законодавства.

1. Згідно з п. 6 ст. 9 Закону про РРО* «ФОП, які згідно з ПКУ належать до груп платників ЄП, які не застосовують РРО», не застосовують ані РРО ані РК при продажу товарів, крім технічно складних побутових товарів (ТСПТ) (до них ми повернемося пізніше). Зауважимо, що такі ФОП не зобов’язані вести РК, однак п. 15 ст. 3 Закону про РРО зобов’язує їх видавати покупцю товарів (послуг) на його вимогу документ довільної форми, що підтверджує факт купівлі-продажу.

* Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР.

2. При цьому п. 296.10 ПКУ відносить до тих, які «не застосовують РРО», зокрема ФОП вашої другої групи**, якщо ваш дохід протягом календарного року не перевищив ліміту в 1 млн грн.

** А також третьої (з цим же лімітом) і першої (без цього ліміту, але там є менший «груповий» ліміт).

Причому, теж виключаючи тих, хто реалізує ТСПТ. До речі, подробиці розрахунку цього ліміту див. у 107.04 БЗ, а також у «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 65, с. 4; 2017, № 44, с. 8.

Головне: для всіх ФОП, які реалізують ТСПТ, звільнення від РРО перестало діяти з 08.05.2017 р., тобто з дати набуття чинності Переліком груп ТСПТ…, затвердженим постановою КМУ від 16.03.2017 р. № 231 (детальніше про це читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 31, с. 9; № 44, с. 2).

Так-от, що стосується вашого питання про ліміт і форми розрахунків. Абзац перший ст. 3 Закону про РРО вимагає

застосовувати РРО при здійсненні розрахункової операції з покупцем не тільки готівковими коштами, а й платіжною карткою

Оскільки останній варіант згідно з абзацом четвертим ст. 2 Закону про РРО теж визнається розрахунковою операцією.

Зауважимо, що про життя ФОП на ЄП, після того, як він перевищив річний ліміт доходів 1 млн грн., можна прочитати в «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 44, с. 28. Але тут акцентуємо вашу увагу, що податківці завжди жорстко вимагали застосовувати саме РРО, а в жодному разі не РК + КОРО (див. один із багатьох «заборонних» — лист ДФСУ від 27.05.2016 р. № 5586/Н/99-99-14-05-01-14, а також 109.02, 109.03 БЗ). І тут же зазначимо, що застосування РРО фактично означає також необхідність мати на місці проведення розрахунків і POS-термінал. Аж занадто великі штрафи за його відсутність (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 38, с. 20).

Тому, якщо ви не готові оспорювати цю позицію податківців, то після перевищення річного ліміту доходів 1 млн грн., якщо вашим покупцям знадобиться сплатити вам з особистої платіжної картки через POS-термінал, ви повинні будете обов’язково застосовувати такий термінал у зв’язці з РРО. Причому все своє подальше життя на ЄП.

Але якщо ви відмовитеся від цього варіанта розрахунків з покупцями, а заразом і від будь-яких готівкових розрахунків і отримуватимете оплату від них тільки на поточний (підприємницький) рахунок, то навіть після перевищення річного ліміту доходів 1 млн грн. зможете обходитися без РРО.

Ну, а якщо вас таки спіткає нелегка доля РРО-шника — прочитайте уважно спецвипуск «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 24.

І буде вам щастя… ☺

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі