Теми статей
Обрати теми

«Офіціанте, рахунок!», або Розрахунки в ресторані

Голенко Олександр, шеф-редактор
Ресторанні розрахунки на тверезий погляд принципово не відрізняються від будь-яких інших подібних сфер «обслуговування населення» — тієї ж роздрібної торгівлі чи надання послуг. Але деяка специфіка все ж є, от до неї і звернемося.

Нещодавно словом «ресторан» позначався заклад, більшою чи меншою мірою злачний, — обов’язково в тютюновому диму і зі всією алкогольною атрибутикою. Але тепер різноманітність у ресторанному бізнесі — це реальна умова його популярності та виживання...

І тільки одне залишилося незмінним — платність ресторанних послуг. Причому у переважній більшості — платність готівкою і платіжними картками. Такий уж тут контингент відвідувачів... ☺

А тому над суб’єктами ресторанного господарства як дамоклів меч нависає ст. 3 Закону про РРО, що вимагає від них застосовувати РРО при здійсненні розрахункових операцій у готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. Але ця вимога — загальна, і з-під неї, у принципі, можна вислизнути...

Без РРО і без РК

Зауважимо, що хоча в назві Правил № 219 і фігурують слова «закладу (підприємства) ресторанного господарства», скрізь за текстом ідеться про суб’єктів господарської діяльності, а отже, немає заборони на заняття ресторанним бізнесом і для ФОП.

До речі, з листів ДФСУ від 26.08.2015 р. № 8141/К/99-99-22-07-03-14 і від 03.06.2016 р. № 5984/Б/99-99-22-07-03-14 очевидно, що податківці з цим згодні.

Тоді найпростіше — якщо ФОП (що працює під гордою вивіскою «ресторан») не порушує обмежень, установлених для перебування на спрощеній системі оподаткування і для звільнення від обов’язковості РРО, і є платником ЄП другої або третьої групи. Утім, зважаючи на мізерний «груповий» ліміт 1 500 000 грн., установлений для другої групи, а також обмеження на склад покупців його послуг (у цьому випадку — послуг ресторанів і пунктів швидкого харчування — код 56.10 згідно з ДКПУ ДК 016:2010), які він має право надавати тільки населенню й іншим єдиноподатникам, для ФОП на ЄП розумно віддати перевагу третій групі («груповий» ліміт — 5 000 000 грн.).

«Не порушує обмежень» — мається на увазі: будучи ФОП на ЄП, він

не розливає підакцизного алкоголю і не продає табачних виробів

При цьому такий ФОП на ЄП згідно з п. 6 ст. 9 Закону про РРО і п. 296.10 ПКУ звільнений від застосування як власне РРО (тобто від обов’язкового застосування РРО на загальних підставах), так і від варіанта КОРО + РК (див. нижче). Але тільки за умови неперевищення обсягом його доходу протягом календарного року ліміту в 1 млн грн. (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 44, с. 8).

Проте зауважимо, що п. 15 ст. 3 Закону про РРО нарівні з усіма іншими суб’єктами, зокрема громадського харчування (ресторанного бізнесу), зобов’язує таких ФОП на ЄП видавати покупцю (ресторанної) послуги на вимогу останнього документ довільної форми, що підтверджує факт купівлі-продажу такої послуги.

КОРО + РК — це не варіант

Щоб закінчити з ФОП на ЄП, зауважимо, що в обох зазначених листах податківці погоджуються з можливістю застосування варіанту КОРО + РК на підставі п. 1 Переліку № 1336 тільки для роздрібної торгівлі, причому тільки пивом у пляшках та бляшанках і за умови відсутності продажу інших підакцизних товарів.

Нагадаємо, що варіант КОРО + РК дозволений ст. 10 Закону про РРО і п. 3.2 Правил № 219. Уточнимо, що тут під КОРО розуміються ті КОРО, що реєструються на господарську одиницю, а не ті, що реєструються на кожен РРО.

Тут же зазначимо, що цей варіант податківці дозволяють для роздрібної торгівлі тільки за умови неперевищення обсягом доходу такого ФОП на ЄП протягом календарного року ліміту в 1 млн грн. Якщо ліміт перевищено — податківці вимагають застосовувати РРО безальтернативно (тобто жодних тобі варіантів КОРО + РК). Хоча ми з подібною їх думкою не погоджуємося (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 44, с. 28).

Але біда в тому, що з варіантом КОРО + РК у цих самих листах податківці погоджуються саме і тільки для роздрібної торгівлі, але якщо те саме пиво у пляшках і бляшанках продається на розлив — а саме це відбувається в ресторанах, — то податківці однозначно вимагають при цьому застосовувати РРО.

А що стосується інших суб’єктів саме ресторанного господарства, то в Переліку № 1336 вони можуть «підлізти» під відповідний пункт хіба що якщо ресторан розташований на території:

— села, а суб’єкт є підприємством споживчої кооперації або сільськогосподарським товаровиробником, що використовує продукцію власного виробництва (п. 4);

— закритого військового гарнізону та містечка, а також військової частини, розташованої в межах села (п. 6);

— села або СМТ з «гірським» статусом* (п. 22).

* Закон України «Про статус гірських населених пунктів в Україні» від 15.02.95 р. № 56/95-ВР.

Тільки зауважимо, що при найближчому розгляді варіант КОРО + РК виявляється примарним, оскільки для діяльності суб’єктів згідно з пп. 6, 22 установлений ліміт річних доходів 200 тис. грн. на об’єкт (тобто менше 600 грн. денної виручки), а згідно з п. 4 — узагалі тільки 75 тис. грн. (тобто трохи більше 200 грн. денної виручки)...

Як бачите, переважна більшість ресторанів змушена застосовувати РРО на загальних підставах (див. спецвипуск «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 24).

«Підхід до РРО і відхід від нього»: статут офіціанта

Хоча є одна подробиця, що стосується того, де саме у приміщенні ресторану повинен розташовуватися РРО. Дивіться.

Згідно з п. 3.2 Правил № 219 якщо в ресторані відвідувачів обслуговує офіціант, то готівковий розрахунок уключає такі стадії: спершу офіціант приносить відвідувачу рахунок, потім він отримує від відвідувача готівку, потім він пробиває через РРО суму згідно з рахунком і тільки після цього приносить відвідувачу рахунок, фіскальний чек РРО і здачу (у разі необхідності).

Якщо ресторан — самообслуговування, то РРО розташовується як завжди — на місці проведення розрахунків.

До речі. Дуже важливо знати, що

обов’язковість застосування РРО по суті означає обов’язковість установки і POS-термінала

— бо дуже вже серйозні загрожують штрафи за його відсутність (с.44).

«Ганьба» готівці!

І тут же нагадаємо, що якщо відвідувач (один конкретний протягом одного й того самого дня) побажає розрахуватися в ресторані саме готівкою (тобто купюрами і монетами) в сумі, що перевищує 50 тис. грн., то цього вам робити не можна. Не можна в тому сенсі, що за перший такий «розрахунок» протягом року ст. 16315 КпАП загрожує вам адмінштрафом на посадових осіб (ФОП) від 1700 до 3400 грн., а за наступні понадлімітні розрахунки (як повторні порушення) — від 8500 до 17000 грн. Але!

По-перше, цієї небезпеки немає, якщо розрахунок — не готівкою, а платіжною карткою клієнта через ваш POS-термінал. Тому що це буде не готівковий розрахунок згідно з абзацом шостим п. 1.2 Положення № 637, хоча і розрахункова операція згідно з абзацом четвертим ст. 2 Закону про РРО, а ліміт діє тільки щодо готівкових розрахунків.

По-друге, ані в рахунку ресторану, ані у фіскальному чеку РРО відвідувач не ідентифікується. Тому в разі необхідності сплати суми, що перевищує ліміт, саме готівкою, ви можете запропонувати, скажімо, двом відвідувачам з одного столу розплатитися кожному окремо за «півстолу»... ☺

Спеціальність — «меню-програміст РРО»

Також звертаємо вашу увагу на необхідність реалізації вимоги п. 11 ст. 3 Закону про РРО щодо обов’язкового використання режиму попереднього програмування найменування і ціни страв і напоїв.

Насправді це не важко. Адже згідно з п. 3.4 Правил № 219

ресторан зобов’язаний складати і належним чином оформляти меню і прейскурант

(підписані і скріплені печаткою — зрозуміло, за наявності такої).

Тому попереднє програмування РРО для ресторану — справа буденна.

Проте мусимо вам нагадати, що за порушення вимоги про попереднє програмування РРО покарання не дуже обтяжливе: 85 грн. штрафу згідно з п. 6 ст. 17 Закону про РРО плюс, можливо, адмінштрафи згідно зі ст. 1551 КпАП: від 34 до 85 грн. на касира і від 85 до 170 грн. на посадову особу (ФОП) за перше порушення і відповідно — від 85 до 170 грн. на касира і від 170 до 340 грн. на посадову особу (ФОП) за повторне порушення протягом року.

До речі, нагадуємо про необхідність програмування (і відповідно подальшого друкування у фіскальному чеку) як ставки ПДВ (20 %), так і — для підакцизних алкогольних напоїв (пива) і тютюнових виробів — ставки «роздрібного» акцизу (5 %).

Якщо ваш ресторан — не дитячий, особливо акцентуємо вашу увагу на необхідність роздрукування денного Z-звіту не пізніше 24.00 дня, протягом якого через РРО були розрахунки (див. 109.10 БЗ; «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 24, с. 45). Інші подробиці поводження з «підакцизкою» ви знайдете в тематичному номері «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 54.

Банкет без свавілля

Корисно обговорити типову ситуацію, що виникає при замовленні в ресторані такого заходу, як банкет.

Практично завжди (напевно — крім поминок ☹) є ризик, що масовий захід може зірватися (наречена втекла з-під вінця, ювіляр не дозрів, оголосили сухий закон тощо)... Ресторану потрібно підстрахуватися — адже готові страви не воскресиш у вихідні продукти, зрозуміло — небезкоштовні...

Узагалі-то як варіант страховки у ст. 570 ЦКУ пропонується такий спосіб забезпечення, як завдаток. Проте, як правило, ніхто не хоче клопотатися з оформленням договору...

Якщо ж сторони згодні, що в момент оформлення замовлення клієнт уносить певну суму ресторану як попередню оплату (аванс), то, підпадаючи під визначення розрахункової операції, така сума, безумовно, має бути проведеною через РРО.

У житті все, як правило, вирішується банальним чином, тому ми не станемо тут мусирувати всі теоретичні варіанти реалізації цієї задачі, а обмежимося тільки тим, що пошлемося на давню та незмінну (і до речі — погоджену з ВАСУ — див. лист від 30.11.2009 р. № 1619/10/13-09) вимогу податківців, викладену як у листі ДПАУ від 25.12.2009 р. № 13499/5/23-7015/1470, так і в 109.02 БЗ: проводити через РРО не «голу» суму передоплати, а по-перше — із зазначенням конкретних страв і напоїв (зрозуміло, із зазначенням їх найменувань, цін, ставок, кількості тощо), а по-друге — із зазначенням у реквізиті «Форма сплати» чека РРО слова «передоплата». До речі, у зазначених листах їх автори змішують аванс із завдатком — але це вже на їх совісті...

Якщо говорити про банкет, то зробити все це неважко. Скажімо, якщо меню банкету розписано на 100 персон — щоб вийти, наприклад, на 50 % передоплати, треба провести через РРО приблизно половину цього меню, тобто приблизно на 50 персон... А за фактом остаточної оплати — пробити іншу «частину» меню. При відмові від «пробитих» за передоплатою страв працює стандартний механізм повернення грошей покупцю.

А ще для «бронювання» банкету можна скористатися схемою випуску/погашення сертифіката («Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 99, с. 21).

Головне не підставлятися з «лівою» виручкою — повз РРО.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі