Теми статей
Обрати теми

Кавомашина — вона, цукор — він, а два ПЗ — це «воно»…

Голенко Олександр, шеф-редактор
Підприємство — платник ПДВ орендувало кавомашину і купує каву для неї. Які податкові наслідки?

Одразу визначимося, для кого буде кава. Якщо тільки для віп-клієнтів, а співробітники до неї доступу не матимуть, то це чистої води (точніше — міцної кави ☺) представницькі витрати, «господарність» яких беззаперечна («Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 51, с. 6). Якщо ж кава призначена для співробітників і клієнтів без обмеження доступу, то все складніше.

Почнемо з кавомашини.

Не станемо аж надто зациклюватися на питанні, «виробничий» це об’єкт чи «невиробничий» (про особливості обліку невиробничих ОЗ читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 17, с. 7). Але фіскали на те й фіскали, щоб традиційно відмовляти подібним необоротним активам у їх «виробничості».

Будемо відверті: якщо кулер для питної води і саму воду, і той самий кондиціонер, як правило, вдається легко продавити до складу «виробничо-господарських» активів, а електрочайник і тим більше холодильник з телевізором — через раз (а частіше — тільки після судової тяганини), то визнання кавомашини «виробничо-господарською» напевно викличе спротив податківців.

Отже, якщо ви твердо впевнені у своїх здібностях переконати контролера, можете сміливо купувати на фірму не тільки «виробничо-господарську» кавомашину, а й… кальян такого самого призначення (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 17, с. 26). ☺ У такому разі вам не доведеться морочитися з альтернативними правилами податкового обліку оренди кавомашини через її невиробничість. Бо ви розглядатимете всі ці премудрості щодо кавомашини нарівні з орендою, скажімо, верстата (див. «орендний» спецвипуск «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 94). Загалом, таким «шалено хоробрим» бухгалтерам усе інше — аж до зазначеного нижче щодо обліку кави — можна не читати…

Так чи інакше, усе одно потішимо вас (причому як мало- так і високодохідників): навіть визнаний вами невиробничий характер орендованої кавомашини в податковоприбутковому обліку не спричинить жодних значних відмінностей порівняно з орендою верстата. Ну, хіба що буде така особливість, як віднесення на витрати через «компенсацію» податкового кредиту (ПК) сум ПДВ, що сплачуються у складі орендної плати. Узагалі ж, щодо ПДВ-особливостей обліку негосподарської кавомашини (і дармової кави) слід сказати детальніше.

Ви добре знаєте, що, на відміну від «бухоблікового» податку на прибуток, для цілей оподаткування ПДВ принципово важливим є критерій використання придбаного активу саме в господарській діяльності платника ПДВ. У зазначеному спецвипуску «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 94, с. 26 ви читали, що спочатку «сліпо» (але, зрозуміло, на підставі податкової накладної (ПН), зареєстрованої в ЄРПН вашим орендодавцем) віднесений до ПК відповідний «вхідний» ПДВ у складі вашого орендного платежу за кавомашину має бути «скомпенсований» нарахуванням податкового зобов’язання (ПЗ) згідно з «негосподарським» п.п. «г» п. 198.5 ПКУ. У результаті ця сума «погасить» ПК і потрапить до витрат.

А тепер про каву. Безкоштовну. Знову ж таки, що стосується такої передачі кави (зрозуміло, у складі приготованого напою, що включає також воду, — з якою все давно зрозуміло, а також, можливо, цукор — з яким усе абсолютно аналогічно каві), то з точки зору податковоприбуткового обліку у вас не буде проблем. Ви це знаєте з «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 22, с. 16. Разом з іншими виробничо-господарськими витратами вартість придбання кави та цукру (зрозуміло, разом із «вхідним» ПДВ — на підставі абзацу п’ятого п. 9 П(С)БО 9 «Витрати») зменшить ваш фінансовий результат до оподаткування. І навіть високодохідникам не доведеться його коригувати (оскільки в ПКУ немає відповідних «різниць»).

Із «вхідним» ПДВ усе гірше. Причому, якщо ви «не хочете бути героєм», тобто погоджуєтеся з негосподарністю не тільки самої кавомашини, а й кави до неї — усе гірше не просто, а набагато… ☹

Як ви знаєте з тієї ж публікації у «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 22, с. 8, при безоплатному постачанні кави з цукром усім співробітникам та захожим клієнтам, які її п’ють (а згідно з п. 185.1 ПКУ тут від постачання вам ніяк не відкрутитися), ви зобов’язані нарахувати на вартість такого постачання відповідне ПЗ, та не одне, а два! Дивіться: перше ПЗ — це ПДВ згідно з п. 188.1 ПКУ — на вартість придбання кави (без ПДВ) як суму перевищення такої мінімальної бази оподаткування над договірною ціною постачання (що дорівнює 0). Причому, його вам доведеться нарахувати в будь-якому разі — навіть якщо ви вважаєте цю каву господарською. А друге ПЗ — це «компенсуючий» ПДВ згідно з п.п. «г» п. 198.5 ПКУ, якщо ви визнаєте цю каву негосподарською.

Зрозуміло, що про необхідність нарахування ПЗ таким платником ПДВ не один раз, а саме двічі ми пишемо із сумом у серці… ☹ Не станемо переказувати всі перипетії цієї проблеми і маневрування фіскалів від позиції «одне ПЗ» до позиції «два ПЗ». Згадаємо тільки статтю в «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 22, с. 8 (де представлена погана, але формально законна позиція) і найостанніший «зигзаг удачі» від податківців у «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 33, с. 2 (де вони повернулися до хорошої позиції після того, як висловлювали погану)… До речі, у першій з цих статей подано детальні рекомендації з прикладами заповнення — увага! — аж трьох ПН: (1) «нульової» — з типом причини «02»; (2) на суму «мінбази» — з типом причини «15»; (3) «компенсаційної» — з типом причини «13».

Що вам економити, вирішуйте самі: свої нерви чи копійчаний ПДВ…

Як «ложечку меду» зазначимо, що обидві такі суми ПЗ спокійно ляжуть на ваші бухгалтерські витрати і зменшать фінрезультат для податковоприбуткового обліку. До того ж, не викличуть необхідності їх подальших коригувань.

А закінчимо на позитиві. ☺

Оскільки кава з кавомашини (і цукор) споживається вашими співробітниками і обласканими клієнтами, так би мовити, НЕперсоніфіковано, то в 103.02 БЗ податківці прямо пишуть, що об’єкт для ПДФО відсутній. А отже — відсутній він і для ВЗ! Тож кавоманьте на здоров’я!

І дивіться проводки «вприкуску»…

Облік орендованої кавомашини і загальнодоступної кави (цукру)

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

дебет

кредит

1

Отримано в оренду кавомашину

01

2

Нараховано орендну плату за звітний місяць

949

685

3

Нараховано ПК за орендною платою

644/1

685

4

Обліковано ПК за орендною платою при реєстрації ПН

641/ПДВ

644/1

5

Нараховано «компенсуючі» ПЗ у зведеній ПН (за підсумками місяця)*

643/1

641/ПДВ

6

Відображено у складі витрат «компенсуюче» ПЗ з орендної плати*

949

643/1

7

Сплачено орендну плату орендодавцю кавомашини

685

311

8

Передоплачено каву (цукор)…

до дати реєстрації ПН

371

311

644/1

644/ПДВ

9

Обліковано ПК за кавою (цукром) при реєстрації ПН

641/ПДВ

644/1

10

Отримано каву (цукор)

209

631

644/ПДВ

631

11

Зараховано заборгованості

631

371

12

Відображено у складі первісної вартості «компенсуюче» ПЗ за кавою (цукром)**

209

643/1

13

Виставлено для вільного використання каву (цукор)

949

209

14

Нараховано «компенсуючі» ПЗ у зведеній ПН (за підсумками місяця)**

643/1

641/ПДВ

15

Нараховано ПЗ у зведеній ПН за «мінбазою» за кавою (цукром)

949

641/ПДВ

* Якщо кавомашина визнається «невиробничою».

** Якщо визнається, що на «негосподарську» каву (цукор) нараховуються «два» ПЗ, проте нагадуємо, що остання у часі позиція податківців — за «одне» ПЗ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі