№94

Податки та бухгалтерський облік, листопад, 2016/№ 94 спецвипуск Інші номери журналу ›
  • Оперативна оренда. Правові аспекти У період фінансової кризи далеко не кожне підприємство може собі дозволити придбавати нові засоби виробництва. Звичайно, у такий період не просто і продати обладнання, приміщення або інше майно, що не використовується у власній господарській діяльності. Виходом із ситуації стає оренда (оперативна або фінансова). Саме про цей вид правовідносин ми з вами й поговоримо в сьогоднішньому спецвипуску. З нього ви дізнаєтеся, чим оперативна оренда відрізняється від фінансової і яким чином здійснюється їх правове регулювання. Також ми розглянемо нюанси бухгалтерського та податкового обліку цих операцій у орендодавця і орендаря. Не забудемо згадати і про єдиноподатників. Крім того, нагадаємо про особливості укладення та оподаткування договорів оперативної оренди зі «звичайними» фізичними особами та з нерезидентами. Спецвипуск для вас підготували редактор Наталія Вороная, податкові експерти Наталія Чернишова і Алла Свіріденко.
  • Облік внутрішньоукраїнської оперативної оренди (ч. 1) Як ми зазначали в попередньому розділі, сторонами договору оренди можуть виступати як резиденти, так і нерезиденти. У цьому розділі спецвипуску ми говоритимемо про внутрішньоукраїнські операції, тобто про випадки, коли і орендар, і орендодавець є резидентами України. Тут ми зупинимося на податковому та бухгалтерському обліку оперативної оренди*.
  • Облік внутрішньоукраїнської оперативної оренди (ч. 2)
  • Облік договорів оренди з нерезидентами Нерідкісні випадки, коли однією зі сторін договору оренди виступає нерезидент. У такому разі у гру вступають специфічні «нерезидентські» правила обліку операцій за такими договорами. Давайте ж їх розглянемо.
  • Надання майна в оренду єдиноподатником На окрему увагу в «орендній» темі заслуговує надання майна в оренду єдиноподатником. Викликано це тим, що законодавець, спростивши для платників єдиного податку облік, нагородив їх низкою обмежень щодо видів діяльності, які вони можуть здійснювати. Межі між «можна» і «не можна» у питаннях оренди для єдиноподатників груп 1 — 3 ми проведемо в цьому розділі спецвипуску.
  • Правові засади фінансового лізингу Оренда буває не тільки оперативною, а й фінансовою. У законодавстві фінансову оренду називають також фінансовим лізингом, а інколи й просто лізингом. Чим цей вид відносин відрізняється від розглянутого в першій частині спецвипуску і як такі операції відображати в бухгалтерському та податковому обліку, ви зможете дізнатися далі.
  • Бухоблік фінансового лізингу Усім відомо, що сьогодні податковий і бухгалтерський облік перестали бути абсолютно різними і незалежними один від одного видами обліку. Уже минуло майже два роки, як на перший план вийшов бухоблік, дані якого тепер лежать і в основі розрахунку податку на прибуток. Саме тому без чіткого уявлення про те, як відображають операції за договорами фінансового лізингу в бухгалтерському обліку, говорити про податковий облік буде передчасно. А отже, давайте спершу розглянемо, як передачу (отримання) об’єктів у фінансовий лізинг показують у бухобліку.
  • Податковий облік фінансового лізингу Розібравшись із правилами бухобліку фінлізингу, саме час пригадати особливості податкового обліку таких операцій. Причому, як ви зможете переконатися далі, податковоприбутковий облік фінансової оренди дуже часто нічим не відрізняється від обліку бухгалтерського, але, звичайно ж, є і свої особливості. Тож давайте про все по порядку.
  • Перелік використаних документів
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі