Теми статей
Обрати теми

Нарахували податкові зобов’язання із ПДВ на період раніше

Альошкіна Наталя, податковий експерт
До редакції надійшло запитання: «У липні завищили ПЗ, а в серпні занизили на цю ж суму: випадково раніше строку провели ПН. Чи можна згорнути і скільки уточнюючих розрахунків (УР) подавати?». У принципі, помилка незначна, бюджет не постраждав, адже ПДВ-зобов’язання у результаті були сплачені завчасно. Разом з тим виправляти таку помилку необхідно. Давайте разом розберемося, як це зробити.

Описана у запитанні ситуація, як правило, у підприємства може виникнути на стику звітних періодів. Наприклад, у разі, коли первинні документи і ПН були підготовлені останнім днем звітного періоду, а по факту постачання відбулося першим днем наступного звітного періоду. Первинні документи виправити встигли, а ПН в електронній формі — забули.

Одразу скажемо: згорнути результат двох помилкових ПДВ-декларацій в даному випадку не вийде, а УР треба подати два: за липень і за серпень. Пояснимо таку відповідь.

По-перше, дані, приведені в декларації з ПДВ, повинні чітко відповідати даним бухгалтерського і податкового обліку платника (п. 6 розд. ІІІ Порядку № 21*). Звідси випливає, що

* Порядок заповнення і подання податкової звітності з ПДВ, затверджений наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. № 21.

платник відображає суми ПЗ з ПДВ у складі податкових зобов’язань того періоду, в якому мала місце ПДВ-оподатковувана господарська операція, тобто у періоді виникнення ПЗ

Причому (це важливо!) на підставі первинного документа. Як випливає із запитання, в липні 2017 року відобразили неіснуючі ПЗ, а в період фактичного здійснення ПДВ-оподатковуваної операції ПЗ просто не показали. Як наслідок, у липні податкові зобов’язання завищено, а в серпні 2017 року на ту саму суму занижено. Інакше кажучи, допущено помилки у двох звітних періодах.

По-друге, одне з правил виправлення помилок в ПДВ-декларації: одним УР можна виправити помилку тільки одного (!) звітного періоду. Тобто скільки періодів виправляємо — стільки УР і подаємо.

Але перш ніж виправляти допущені помилки у ПДВ-деклараціях, необхідно довести до ладу податкову накладну.

Виправляємо помилкову ПН

Як ви добре знаєте, нарахування ПДВ-зобов’язань супроводжується складанням ПН і її реєстрацією в ЄРПН. Якщо об’єкт обкладення ПДВ виник у серпні, то і ПН має бути складена датою цього періоду. У вашому випадку помилкова ПН була включена у ПЗ звітного періоду липня, тобто припустилися помилки в даті ПН (адже ПН, датована майбутнім місяцем, технічно не могла б потрапити у ПЗ поточного періоду). Нагадаємо, дата ПН — це один з обов’язкових реквізитів цього податкового документа (п.п. «б» п. 201.1 ПКУ).

Основним інструментом для виправлення помилок у ПН є розрахунок коригування вартісних і кількісних показників (РК) (останній абзац п. 192.1 ПКУ)

Разом з тим, не допускається виправлення даних про дату складання податкової накладної (п. 21 Порядку заповнення ПН, затвердженого наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307). Тобто за допомогою порожнього РК виправити помилкову дату не вийде. Тому діємо таким чином:

(1) складаємо «зменшуючий» РК, яким обнуляємо помилкову ПН за липень 2017 року;

(2) складаємо нову ПН правильною датою (серпень 2017 року).

Правда, при цьому від штрафних санкцій за прострочену реєстрацію нової ПН платникові, на жаль, не піти (п. 1201.1 ПКУ). Детально про виправлення помилок в даті ПН див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 34, с. 29.

Виправляємо ПДВ-декларації

Як ми сказали, уточнюючих розрахунків буде два: за липень і серпень 2017 року. Опишемо порядок виправлення ПДВ-декларацій за кожен звітний період.

Липень 2017 року. Завищено ПЗ. В УР до ПДВ-декларації за липень 2017 року вносимо виправлення в рядок 1.1. У графі 4 УР відображаємо відповідні показники помилкової декларації, а в графі 5 — відповідні показники з урахуванням виправлення. Суму помилки (абсолютне значення) заносимо в графу 6 УР.

В одному комплекті з УР треба також подати додаток Д5 з відміткою «Уточнюючий», що містить інформацію про уточнені показники (п. 8 розд. VІ Порядку № 21)

У додатку Д5 (див. 101.24 БЗ) відображаємо суму уточнення в розрізі контрагента (зі знаком «-» — як надмірно задекларовані суми ПЗ за операціями з контрагентом).

Якщо на дату подання «зменшуючого» УР у платника немає «непогашених» ПЗ, суми «зменшення» зобов’язань враховуватимуться в інтегрованій картці платника (ІКП) як переплата. Причому навіть за наявності від’ємного значення в ряд. 18 по гр. 6 УР зарахувати цю переплату відразу в рахунок сплати ПЗ за поточною декларацією через ряд. 18.2 УР не вийде. Річ у тім, що

через ряд. 18.2 УР зменшити ПЗ можна тільки у тому випадку, якщо у вас не сплачені ПЗ за період, який ви виправляєте

У нашому випадку, виходячи із запитання, зобов’язання за ПДВ-декларацією за липень 2017 року були погашені, адже термін їх сплати вже минув (31 серпня 2017 року). Детальніше з порядком заповнення ряд. 18.2 УР можна ознайомитися в «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 41, с. 5.

Таким чином, переплата, що виникла (з урахуванням 1095 днів), може бути повернена виключно на ПДВ-рахунок платника за його заявою в довільній формі (п. 43.41, п.п. «г» п. 2001.4 ПКУ, п. 26 Порядку № 569*, див. також «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 85, с. 10). А вже звідти кошти можуть бути спрямовані на погашення поточних ПЗ або податкового боргу. Або за наявності достатнього ліміту реєстрації платник може повернути на свій поточний рахунок кошти в сумі, яка перевищує суму задекларованих до сплати до бюджету ПЗ і суму податкового боргу з ПДВ (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 30, с. 31). Причому при зарахуванні переплати з ІКП на електронний ПДВ-рахунок реєстраційний ліміт не змінюється, а при поверненні на поточний рахунок платника — зменшується (п. 2001.6 ПКУ).

* Порядок електронного адміністрування ПДВ, затверджений постановою КМУ від 16.10.2014 р. № 569.

І не забудьте, що в заключній частині УР треба обов’язково робити відмітку про уточнюючі додатки, що подаються (адже додатки вважаються невід’ємною частиною декларації/УР).

Серпень 2017 року. Занижено ПЗ. За умови, що в серпні 2017 року не було задекларованого від’ємного значення, в результаті виправлення в УР за серпень на суму заниженого ПЗ буде заповнений рядок 18 гр. 6 УР (позитивне значення).

Майте на увазі: наявність переплати в ІКП ролі не відіграє — для нарахування штрафних санкцій досить самого факту заниження ПДВ-зобов’язань, які призвели до недоплати до бюджету (позитивне значення в рядку 18 гр. 6). Тому в такому випадку обов’язково заповнюємо рядок 18.1 УР, де самостійно розраховуємо штрафні санкції у розмірі 3 % від суми донарахованих ПЗ. Сплатити такі суми (у рядках 18 і 18.1 гр. 6 УР) треба до подання УР (п. 50.1 ПКУ).

Що стосується пені, то її нарахування починається з 91 календарного дня, наступного за граничним терміном сплати ПЗ за помилковою ПДВ-декларацією (п.п. 129.1.3 ПКУ). Тож якщо «збільшуючий» УР ви подасте в межах такого 90-денного терміну, то пеня вам не загрожуватиме (див. п. 129.9 ПКУ). Втім, обчислення і нарахування пені, за великим рахунком, до обов'язків платника податку не входить (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 49, с. 5, п. 129.9 ПКУ).

Нагадаємо:

«самоштраф» і пеня, нараховані за УР, підлягають сплаті з поточного рахунку безпосередньо до бюджету (п. 25 Порядку № 569), а сума донарахованих ПЗ (ряд. 18 УР) списується до бюджету з ПДВ-рахунку (п. 20 Порядку № 569)

За аналогією з УР за липень 2017 року, разом зі «збільшуючим» УР за серпень 2017 року слід надіслати до контролюючого органу уточнюючий додаток 5, в якому суму уточнення в розрізі контрагента відображаємо зі знаком «+».

Як врахувати переплату?

УР має статус податкової звітності, його показники з моменту надання в податковий орган вважаються погодженими (п. 54.1 ПКУ). Тому дані УР відображаються в ІКП датою надання такого УР в контролюючий орган. Отже, на момент подання «зменшуючого» УР за липень 2017 року за ІКП на суму уточнення виникає переплата. Є два шляхи її використання.

1. В рахунок погашення зобов’язань, які сплачуються з поточного рахунку безпосередньо до бюджету. Відповідно, як ми з’ясували, — це можуть бути «самоштраф» і пеня.

Тобто, після подання «зменшуючого» УР за липень 2017 року в ІКП числиться переплата, а отже при поданні «збільшуючого» УР за серпень 2017 року «самоштраф» і пеню платити не треба (вони будуть списані за рахунок переплати). Адже суми штрафних санкцій (у тому числі «самоштраф») і пені сплачуються за тими же кодами бюджетної класифікації, за якими здійснюється зарахування відповідних податків і зборів (див. 135.04 БЗ). Причому для цього ніяких заяв направляти в контролюючий орган не треба — переплату в погашення зобов’язання за тим же платежем повинні зараховувати автоматично (п.п. «а» п. 87.1 ПКУ).

А ось для сплати суми донарахувань за УР знадобляться кошти на електронному ПДВ-рахунку. Тому якщо цих коштів немає або їх не вистачає, то перед поданням «збільшуючого» УР доведеться потурбуватися про поповнення електронного ПДВ-рахунку.

2. Повернення переплати на електронний ПДВ-рахунок платника за його заявою. Для цього необхідно разом зі «зменшуючим» УР за липень 2017 року подати заяву в довільній формі про повернення переплати, що виникла, на електронний ПДВ-рахунок платника. Зверніть увагу:

реєстраційний ліміт при зарахуванні переплати з ІКП на електронний ПДВ-рахунок не змінюється

Заздалегідь рекомендуємо переконатися в тому, що кошти на електронний ПДВ-рахунок зараховані. Інформація про залишок коштів на електронному рахунку надається ДФСУ за відповідним запитом платника, який може надходити необмежену кількість раз на добу, шляхом отримання Витягу із СЕА ПДВ (форма J/F1402301). Коли переплата на електронний ПДВ-рахунок буде зарахована, подаємо «збільшуючий» УР за серпень 2017 року.

У такому разі платникові немає необхідності поповнювати ПДВ-рахунок на суму донарахувань за «збільшуючим» УР. Ясна річ, що штрафні санкції (за відсутності на ІКП іншої переплати, що виникла раніше) доведеться сплатити до подання УР з поточного рахунку платника «живими» грошима.

висновки

  • ПЗ за ПДВ відображаються в тому періоді, коли вони виникли.
  • Одним УР можна виправити необмежену кількість помилок, але тільки одного звітного періоду.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі