03.05.2018

Чим запам’ятався квітень

Відокремлений підрозділ без касової книги: провокація від НБУ?

Готівкова виручка відокремленого підрозділу, здана до банку через службу інкасації, зараховується на рахунок підприємства в безготівковому порядку. Безпосередньо до каси підприємства вона не надходить. А отже, її не оформляють прибутковими і видатковими касовими ордерами в касі підприємства. Відповідно в касовій книзі підприємства рух виручки відокремленого підрозділу не показують.

А що з «відокремленою» касовою книгою? Нацбанк дійшов ліберального висновку про те, що вона в такому разі не потрібна. Чи так це насправді? Чи варто піддаватися на цю провокацію? Відповідь — у коментарі до листа НБУ від 07.03.2018 р. № 50-0007/13560.

Т. Войтенко, «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 27, с. 4

Податкові оптимізації

Ніхто не любить платити податки. Особливо коли розумієш, що сплачені гроші не завжди підуть за призначенням. Зекономити на платежах до бюджету — заповітна мрія багатьох підприємців. Придумати таку схему, щоб не платити податок зовсім, навряд чи вийде (відверто кримінальні афери не розглядаємо). Проте є низка цілком законних варіантів зробити так, щоб платіж до бюджету виявився трохи меншим. Це стосується багатьох податків — податку на прибуток, ПДВ, ПДФО, єдиного податку і навіть ЄСВ.

Зрозуміло, до кожного варіанта потрібно підійти максимально зважено, розуміючи, що при перевірці доведеться доводити, чому був обраний саме він. Що це за варіанти? Читайте в нашому тематичному номері, який повністю присвячений цьому питанню.

«Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 28

Як складати РК?

Після переналаштування програмного забезпечення контролери в БЗ 101.15 розповіли, як заповнювати розрахунок коригування (РК) за новими правилами. Тепер РК потрібно складати розгорнуто, а не на дельту. Тобто не одним рядком, а у два рядки: у першому — повністю «зняти» (обнулити) колишню позицію, а в другому (пронумерованому новим порядковим номером) навести нові дані (з урахуванням змін).

Уніфіковані причини коригування (всього їх 7). З іншими причинами зареєструвати РК не можна. У статті ми розглянули, як проводити коригування при зміні: (1) ціни; (2) кількості; (3) ціни з кількістю одночасно; (4) при поверненнях (повних/часткових). За кожною ситуацією в статті наведені приклади складання РК.

Л. Солошенко, «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 29, с. 9

Відповіді на відпускні запитання

Пора відпусток додає турбот кожному роботодавцеві. Адже потрібно і правильно з документальної точки зору відправити працівника до відпустки, і правильно розрахувати/своєчасно виплатити суму відпускних, і заміну незамінному працівникові-відпускникові знайти... Запитань багато! І відповіді на них знайти іноді ду-у-у-уже непросто. Саме тому ми вирішили зібрати найпопулярніші відпускні запитання і надати на них відповіді в цьому тематичному номері.

«Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 30

Антиблокувальна Таблиця

Попереджувати блокування податкових накладних та/або розрахунків коригування до них дозволяє Таблиця даних платника ПДВ (Таблиця).

За великим рахунком, подати Таблицю можуть усі платники без винятків: обмежень тут жодних немає. Проте потрібніша вона тим ПДВшникам, у яких коди УКТ ЗЕД/ДКПП товарів/послуг «на виході-вході» не збігаються.

Свою антиблокувальну роль Таблиця виконає тільки після її прийняття до обліку комісією ДФС регіонального рівня. Двом категоріям ПДВ-платників Таблиці взагалі зараховуватимуть автоматично.

У будь-якому разі Таблицю потрібно правильно заповнити і подати. Як саме? Читайте і дивіться на практичному прикладі в статті.

Т. Войтенко, «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 31, с. 4

Касові операції

На початку 2018 року набуло чинності нове Положення про порядок ведення касових операцій. У спецвипуску детально і всебічно проаналізовано, яким чином змінилися правила, за якими оформлюються і відображаються в обліку операції з готівкою.

Спецвипуск пропонує двосторонній підхід до проблеми, з одного боку, нагадуючи, які з «касових» правил збереглися в новому Положенні, а з іншого — наголошуючи на тих «касових» правилах, які є принциповими новаціями. Зокрема, у спецвипуску детально розглядаються особливості касових операцій у відокремлених підрозділах. Крім того, наголошується, що згідно з новим Положенням запис у КОРО більше не можна вважати оприбуткуванням готівки. Як наслідок, наприклад, для підприємців (які не ведуть касову книгу) єдиним інструментом оприбуткувати готівку стає запис у «податкових» книгах обліку.

«Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 32

Як виникає (зникає)∑Перевищ

∑Перевищ зменшує регліміт і виникає, якщо ПЗ за декларацією більше, ніж ПЗ за даними ЄРПН. Причинами його виникнення можуть бути: несвоєчасна реєстрація ПН, ПН-помилки, декларування ПЗ не у своєму періоді, технічні помилки. Причому в деяких випадках навіть після виправлення ситуації ∑Перевищ не зникає. Тому ПН-помилки краще виправляти оперативно (у тому ж місяці), а «збільшуючі»/«зменшуючі» РК правильно відображати в декларації (у відповідному періоді) — тоді не виникне ∑Перевищ.

При появі ∑Перевищ через технічні помилки потрібно звернутися письмово до податківців з вимогою переглянути показник ∑Перевищ.

Л. Солошенко, «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 33, с. 7

Зустрічаємо Закон про ТОВ

2018 рік по праву можна назвати роком товариств з обмеженою та додатковою відповідальністю. Адже незабаром набирає чинності Закон України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» від 06.02.2018 р. № 2275-VIII. У нашій країні переважна більшість товариств — ТОВ. Тому в цьому номері ми розглянули саме їх. Для товариств зміниться багато що — від змісту статуту до процедури збільшення статутного капіталу. І ці зміни певним чином вплинуть на податковий і бухгалтерський облік.

Які можливості «подарує» Закон про ТОВ? Що робити із застарілими статутами? Чи створить закон нові проблеми для товариств? Що станеться з податковим і бухгалтерським обліком? Запитань багато, але ми знаємо на них відповіді! Їх ви і знайдете в цьому тематичному номері.

«Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 34