Теми статей
Обрати теми

За результатами перевірки виявили завищення збитків: як відобразити в декларації з податку на прибуток

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
За результатами податкової перевірки за 2015 — 2017 рр. у підприємства виявлено завищення від’ємного значення об’єкта оподаткування податком на прибуток (у кожному із зазначених періодів). Відповідно, контролери вимагають його зменшити. Як це зробити?

Якщо за результатами перевірки підприємству необхідно зменшити від’ємне значення (ВЗ) об’єкта оподаткування податком на прибуток (перевіряючі надіслали ППР* за формою «П»), це означає, що донарахування податкових зобов’язань вам вдалося уникнути.

* Податкове повідомлення-рішення.

Чи потрібно в такому разі відображати в прибутковій декларації результати проведення перевірки? Одразу відповісти не так вже й просто. Адже:

з одного боку — зробити це все-таки необхідно, оскільки в ППР міститься вимога до платника протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання ППР за формою «П», виправити показники податкової звітності з податку на прибуток;

з іншого боку — ні, оскільки п. 50.2 ПКУ дозволяє платникам податків самовиправитися і врахувати в декларації допущені помилки до початку перевірки, але в жодному разі не після її закінчення. Та й у формі прибуткової декларації для цього окремих рядків не передбачено.

Як бути? Податківці давно дотримуються думки, що у разі завищення ВЗ об’єкта оподаткування з податку на прибуток:

— взагалі не потрібно коригувати/уточнювати фінансовий результат до оподаткування за попередній звітний період, охоплений перевіркою;

— слід заповнити наступну декларацію, яку подає платник після періоду, охопленого перевіркою, вже з урахуванням зменшення завищеного ВЗ (лист ДФСУ від 25.10.2017 р. № 2381/6/99-99-15-02-02-15/ІПК // «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 91, 102.23.02 БЗ, а також «Вісник. Офіційно про податки», 2018, № 8, с. 40).

При цьому контролери радять:

виправлення завищеного ВЗ проводити в ряд. 3.2.4 додатка РІ;

— подати доповнення до декларації (поточної або уточнюючої), передбачене п. 46.4 ПКУ, з відповідним поясненням.

На підставі усього сказаного робимо висновок: якщо завищення ВЗ під час перевірки звітності за 2015 — 2017 роки було виявлено у річного платника податку на прибуток, то йому достатньо відобразити вже правильне ВЗ (за вирахуванням суми завищення) у ряд. 3.2.4 додатка РІ до декларації за 2018 рік. При цьому уточнювати декларації 2015, 2016 та 2017 рр. (фінрезультат до оподаткування) не потрібно.

Квартальному платнику податку на прибуток, який отримав ППР за формою «П», наприклад, у серпні 2018 року, потрібно виправити ВЗ у ряд. 3.2.4 додатка РІ до декларації за І квартал 2018 року. Саме ця декларація буде наступною після періоду, перевіреного фіскалами.

Водночас, на наш погляд, якщо завищення ВЗ за 2015 — 2017 рр. не вплинуло на сплату податку за І квартал та півріччя 2018 року, то відобразити зменшення ВЗ можна одразу в декларації за 9 місяців 2018 року.

І навпаки, якщо усунення завищення ВЗ призвело до виникнення суми до сплати (за І квартал і півріччя 2018 року), то ці періоди доведеться уточнити**. Тільки після цього декларацію за 9 місяців 2018 року можна буде заповнити з урахуванням усіх виправлень.

** Як це зробити, читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 22, с. 25 (з урахуванням нової позиції податківців, викладеної в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 37, с. 19).

Якщо підприємство вирішить оскаржити ППР, з виправленням треба почекати до завершення процедури.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі