Теми статей
Обрати теми

Чим запам'ятався липень

Варварських штрафів за готівку відтепер більше немає!

Безумовно, платників тішить скасування з 23 червня цього року горезвісного Указу Президента України «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» від 12.06.95 р. № 436. Він установлював штрафні санкції за порушення касової дисципліни. Іноді через незначні неточності в документах або в заповненні підприємцем Книги доходів можна було «влетіти» на непомірні штрафи.

Але зауважте: це зовсім не означає повну безкарність і відсутність контролю за готівковим обігом. Вимоги ПКУ і Положення № 148 щодо готівки ніхто не скасовував. Як і раніше, фіскали здійснюють перевірку касової дисципліни! Але ось відповідальність за її порушення залишилася тільки адміністративна і за окремі види порушень. Загалом інформацію про те, які штрафи канули в Лету, а яка відповідальність збереглася та які перспективи на майбутнє, ви знайдете в цій статті.

«Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 52, с. 2

Водій, охоронник, продавець

Ці «універсальні солдати» працюють практично на кожному підприємстві. Проте режим їх роботи, здебільшого, відрізняється від звичного багатьом 5-денного робочого тижня 8-годинного робочого дня. Так, охоронники цілодобово охороняють офіси (склади, вантажі). Продавці працюють у вечірній час, коли звичайні працівники поспішають після роботи додому. Водії постійно перебувають у роз’їздах.

Як правильно побудувати їх графіки роботи? Який оптимальний варіант обліку робочого часу? Як оплатити нічні, святкові, надурочні години? Відповідям на ці запитання ми вирішили присвятити окремий тематичний номер.

«Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 53

Шведський стіл: тож чи є ПДФО?

Податківці не залишають спроб оподаткувати ПДФО виплати, які податкові агенти надавали фізичним особам без персоніфікації. На порядку денному — «шведський стіл». Саме за такою системою роботодавець організував харчування працівників. Персоніфікації не було. ПДФО з вартості харчування не сплачувався. Під час перевірки роботодавця податківці вартість такого харчування віднесли до додаткового блага. У результаті роботодавець отримав повідомлення-рішення з сумою грошового зобов’язання з ПДФО, штрафом і пенею.

Справа дійшла до Верховного Суду. З його рішенням, а також порадами редакції з «харчового» питання ви можете ознайомитися в цій статті.

«Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 54, с. 21

Золота колекція

Знати все неможливо. Та це й не потрібно! Важливо знати, в якому напрямі рухатися, де можна швидко знайти детальну і, головне, професійну інформацію. Для цього ми підготували матеріал, в якому відібрані найцікавіші злободенні теми, з якими часто доводиться стикатися платнику у своїй діяльності. У стислій формі кожна тема висвітлена окремо. Ми говоримо тільки про найважливіші моменти без зайвої води, оскільки мета цього номера журналу — передати суть і донести основний сенс тієї або іншої операції. А всі необхідні деталі ви, безумовно, легко зможете знайти в попередніх наших публікаціях, посилання на які є наприкінці кожної теми.

«Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 55

Експорт без обов’язкового продажу валюти

Експортерам для облікових цілей важливо знати, по-перше, на яку дату валюту, що надійшла, визнавати активом підприємства (статтею балансу про грошові кошти); по-друге, на яку дату брати курс НБУ для перерахунку доходу у гривні в передоплатній ситуації — на дату надходження валюти на розподільчий або поточний рахунок.

І після скасування обов’язкового продажу валюти багато експортерів тепер ставлять запитання, чи працюватиме розподільчий рахунок і яка тепер його роль в обліку? Чи варто продовжувати відображати в обліку експортні операції з його участю? Відповіді на ці хвилюючі запитання ви знайдете в статті.

Н. Адамович, «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 56, с. 2

Три кити трудового законодавства

Для кожного роботодавця, будь то підприємство чи самозайнята особа, дуже важливо знати та дотримуватися трудового законодавства. Адже порушення прав працюючих і недотримання встановлених їм трудових гарантій зогрожують роботодавцю негативними наслідками. Позапланові перевірки Держпраці, затяжні судові розгляди, штрафи — навряд чи комусь добровільно захочеться мати з цим справу. Щоб цього не допустити, корисно мати під рукою комплект основної трудової нормативки. Його ми вам і представляємо в цьому спецвипуску. Тут ви знайдете повний текст Кодексу законів про працю України, Закону України «Про оплату праці» і Закону України «Про відпустки».

«Податки та бухгалтерський облік«, 2019, № 57

Оренда чи позичка: що краще?

Якщо необхідно передати або, навпаки, взяти в тимчасове користування майно, то укладають договір оренди або позички. Ключовою відмінністю позички від оренди є безоплатність. Хоча у позички і оренди багато спільного. Адже до позички також застосовують положення «орендної» гл. 58 ЦКУ. Тому і орендар, і користувач мають право облікувати витрати на утримання, ремонти, поліпшення орендованого/позиченого майна.

Зокрема, договір позички, укладений із позичкодавцем-єдиноподатником або фізичною особою, дозволить оптимізувати оподаткування ЄП і ПДФО. А якщо орендодавець — неплатник ПДВ, то можна варіювати розміром орендної плати, не побоюючись звичайних цін. Порівняльний аналіз двох договорів допоможе вам визначитися з вибором і прийняти оптимальне рішення.

Л. Солошенко, «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 58, с. 5

Пальний акциз та ліцензування

Ще з початку цього року було відомо, що з 01.07.2019 р. відбудеться мініреволюція в порядку стягнення пального акцизу, а також з’явиться обов’язок отримувати ліцензію на право здійснювати операції з пальним. І от час «Х» настав. А тому:

1) особи, які зберігають лише власне пальне для власного споживання при певних умовах (зважаючи на місткість ємностей і обсяг пального, що надходить за рік до суб’єкта), також стають платниками пального акцизу;

2) навіть якщо суб’єкт не є платником пального акцизу, щоб переміщувати пальне, він має інформувати фіскалів про транспортні засоби, які використовують для перевезення;

3) платники пального акцизу мають поставити на облік усі свої акцизні склади, обладнати ємності лічильники, і правильно та, головне, своєчасно складати акцизні накладні за оновленими правилами;

4) отримати ліцензії на право виробництва, реалізації і навіть зберігання пального для власних цілей тощо.

Про ці та інші нововведення, а також про відповідальність за їх недотримання читайте у нашому тематичному випуску.

«Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 59

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі