Теми статей
Обрати теми

Купили непрацююче ТОВ: наслідки

Амброзяк Наталя, юрист
Купили ТОВ, змінили директора. Попередні учасники товариства діяльності не вели, звітів не здавали, заробітної плати ТОВ директорові не платило. Після придбання товариство теж не діє, звітів не подає, зарплати новому директорові не платить. Чи будуть наслідки для підприємства і нового директора? Чи потрібно подавати звітність і платити зарплату останньому?

Таке непрацююче ТОВ, з точки зору Закону про ТОВ*, — явище спірне**, але поки що контролюючими органами сприймається нормально.

* Закон України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» від 06.02.2018 р. № 2275-VIII.

** Див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 90, с. 16.

Коли ТОВ не викликає претензій.

1. Директор — не директор, а учасник, який безпосередньо керує ТОВ. Тобто трудові відносини між таким ТОВ і учасником не виникають. А це означає, що ТОВ може зарплату останньому не платити. Проте в цьому випадку не повинно бути і наказу по підприємству, подання повідомлення про найманого працівника тощо. Замість цього треба:

— у статуті передбачити можливість управління ТОВ безпосередньо учасником;

— загальним зборам прийняти рішення про те, що у зв’язку з відсутністю госпдіяльності управління ТОВ покладається на учасника товариства.

2. Товариство не здійснює діяльності. Податківці звертають увагу на те, що засновник може сам підписувати звітність тільки в разі повного «заморожування» юрособи (без діяльності, найманих працівників тощо) (301.04.01 БЗ, лист ДФСУ від 01.06.2017 р. № 435/6/99-99-15-02-02-15/ІПК).

Якщо учасники — продавці ТОВ дотримуються цих формальностей, то негативних наслідків бути не повинно. А оскільки після придбання діяльність теж не здійснюється, то вам також потрібно:

— прийняти рішення про те, що керувати ТОВ буде безпосередньо учасник (див. п. 1);

— подати форму № 1-ОПП для коригування даних про особу, відповідальну за ведення бухобліку. Це потрібно, тільки коли в податківців як така особа ще значиться попередній хазяїн ТОВ;

— оформити електронні ключі для засновника — нового керівника ТОВ;

— подати заяву про приєднання до договору про визнання електронних документів (форма наведена в Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженому наказом Мінфіну від 06.06.2017 р. № 557).

Звітність. Якщо попередні учасники ТОВ і ви правильно оформили відносини з учасником — керівником товариства, то Звіт за формою № 1ДФ і Звіт з ЄСВ за найманих працівників подавати не потрібно. Але нульові звіти, швидше за все, доведеться подавати з податку на прибуток***. А якщо ТОВ було зареєстроване платником ПДВ і є від’ємне значення в попередніх періодах, то ще й ПДВ-декларацію.

*** Про те, чому ми говоримо саме так, див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 9, с. 2.

Наслідки. Тут усе залежить від виду відповідальності. Нагадаємо: за порушення податкового, трудового та іншого законодавства може загрожувати фінансова, адміністративна і кримінальна відповідальність.

Фінансова відповідальність (наприклад, штрафи за ПКУ) застосовується до ТОВ у цілому. Отже, навіть за порушення, вчинені старим складом товариства, постраждає ТОВ з новими власниками. Наприклад, якщо в граничні строки не була подана прибуткова декларація, то оновленому ТОВ загрожуватиме штраф за п. 120.1 ПКУ.

Тут головне — строки давності. Так, згідно з ПКУ для штрафів і донарахування податкових зобов’язань строк становить 1095 днів (ст. 102, 114 ПКУ). Тільки пам’ятайте, що він не завжди працює. Наприклад, фіскали можуть здійснити донарахування, якщо ви не подали декларацію (п.п. 102.2.1 ПКУ).

Якщо ж ми говоримо про адміністративну або кримінальну відповідальність, то до неї притягується винна фізична особа.

Це означає, що новий керівник відповідатиме тільки за ті адміністративні**** або кримінальні правопорушення, які він вчинив уже після того, як потрапив на свою посаду. Виняток: триваючі порушення, які новий керівник не припинив.

**** Детальніше про адмінвідповідальність у цьому випадку див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 90, с. 31.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі