Теми статей
Обрати теми

Розблоковані ПН/РК

Ольховик Ольга, податковий експерт
У цій статті поговоримо про те, коли і як відбувається реєстрація розблокованих ПН/РК, і розберемося з тим, як відображати такі ПН/РК у декларації.

Коли та як зареєструються?

У п. 28 Порядку № 117 сказано, що розблоковані ПН/РК реєструються в день настання однієї з таких подій:

1) прийнято та набрало чинності рішення про реєстрацію ПН/РК.

Зазначимо, що таке рішення набирає чинності після його реєстрації в окремому реєстрі зупинених ПН/РК* (п. 22 Порядку № 117) (БЗ 101.17);

* https://cabinet.sfs.gov.ua/registers/inv-stopped.

2) набрало чинності рішення суду про реєстрацію ПН/РК.

Рішення суду набирає законної сили після (ст. 255 КАСУ):

а) закінчення строку подання апеляційної скарги — якщо апеляційна скарга не була подана. При цьому, згідно з ч. 1 ст. 295 КАСУ апеляційну скаргу на рішення суду за загальним правилом можна подати протягом тридцяти днів.

Але якщо в судовому засіданні були оголошені тільки вступна і резолютивна частини рішення, або справа розглядалася в порядку письмового провадження, то зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення;

б) настання однієї з подій:

— повернення апеляційної скарги;

— відмови у відкритті або закритті апеляційного провадження;

— прийняття постанови судом апеляційної інстанції — якщо апеляційна скарга була подана.

Постанова апеляційного суду набирає чинності відразу — з дати її прийняття.

Зверніть увагу: згідно з п. 20 Порядку № 1246 датою реєстрації в цьому випадку вважається день, зазначений у рішенні суду, або день, коли це рішення набрало чинності;

3) у встановлені строки не прийнято та/або не зареєстровано в окремому реєстрі зупинених ПН/РК рішення про реєстрацію або про відмову в реєстрації ПН/РК.

Врахуйте: жодних додаткових дій для реєстрації розблокованих ПН/РК платникові здійснювати не потрібно. Вона повинна відбутися автоматично.

І ще: розблоковані ПН/РК мають бути зареєстровані незалежно від суми регліміту за рахунок показника ΣПеревищ (звичайно, якщо декларація за період складання розблокованих ПН/РК вже надана і ПЗ сплачено за нею) (п. 2001.9 ПКУ). Проте, в житті так відбувається не завжди. Тому, якщо ліміту не вистачає, то розблокована ПН/РК може опинитися в статусі «Очікується реєстрація». При цьому податківці загрожують застосовувати штрафи згідно зі ст. 1201 ПКУ вже з дня, що йде за днем прийняття рішення про реєстрацію (БЗ 101.27//«Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 83, с. 2).

Але суди обґрунтовано вважають, що штрафи за несвоєчасну реєстрацію можуть бути застосовані до платника тільки за наявності його вини в цьому (див., наприклад, постанову Третього апеляційного адміністративного суду від 19.11.2018 р. у справі № 804/2744/18**).

** http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/77960800.

Дата відображення в ЄРПН

Відразу скажемо:

усі розблоковані ПН/РК підтягуються в ЄРПН не датою фактичної реєстрації, а датою їх подання на реєстрацію, тобто заднім числом

Незалежно від того, яка з перелічених вище подій стала приводом для їх реєстрації.

Тому розблоковані ПН/РК вважатимуться несвоєчасно зареєстрованими тільки в тому випадку, якщо вони первісно були подані на реєстрацію з порушенням строку. Такі ПН/РК будуть віднесені в ЄРПН до періоду їх первісного подання. А розблоковані ПН/РК, подані на реєстрацію своєчасно, відобразяться в періоді їх складання.

Відображаємо в декларації

ПН/збільшуючі РК у покупця. Незважаючи на те, що реєстрація ПН/РК у системі проходить заднім числом, право на ПК у покупця виникне виключно після розблокування таких ПН/РК. Тож у покупця немає жодних підстав коригувати минулі періоди. Керуючись п. 198.6 ПКУ він зможе відобразити ПК за розблокованими ПН/РК у періоді їх фактичної реєстрації або в будь-якому подальшому періоді в межах 1095 днів з дати складання таких ПН/РК. Щоправда, враховуючи механізм відображення розблокованих ПН/РК у ЄРПН, своєчасно зареєстровані розблоковані ПН/збільшуючі РК можна включити вже до найближчої після розблокування ПДВ-декларації.

Приклад. ПН, складена 08.01.2019 р., була своєчасно направлена на реєстрацію і заблокована. Рішення про розблокування такої ПН набрало чинності 11.02.2019 р., і вона була в цей же день внесена до ЄРПН.

У такому разі покупець може включити розблоковану ПН до декларації за січень 2019 року.

У принципі, саме такий підхід простежується в роз’ясненнях податківців (див. лист ДФСУ від 12.03.2018 р. № 954/6/99-99-15-03-02-15/ІПК // «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 88, с. 37, 2018, № 48, с. 37, лист ДФСУ від 23.08.2018 р. № 3682/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

Щоправда, враховуючи, що законодавчо цей механізм прямо не прописаний, краще заручитися податковим роз’ясненням (ст. 52 ПКУ). Інакше безпечніше обліковувати розблоковані ПН/РК у періоді їх розблокування (у нашому прикладі — у складі ПК ПДВ-декларації за лютий 2019 року) або в будь-якому іншому періоді (після розблокування) протягом 1095 днів з дати складання таких ПН/РК.

Зменшуючі РК у продавця. Дотримуючись вимог п. 192.1 ПКУ й аналогічно обліку розблокованих ПН/РК покупцем, продавець теж може зменшити ПЗ уже в найближчій ПДВ-декларації після розблокування своєчасно зареєстрованого зменшуючого РК. Проте тут податківці пропонують включати розблокований зменшуючий РК до ПДВ-декларації того періоду, до якого такий РК підв’язаний у системі, шляхом надання уточнюючого розрахунку (УР) (див. листи ДФСУ від 13.06.2018 р. № 2596/6/99-99-12-02-01-15/ІПК і від 25.07.2018 р. № 3260/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

Безумовно, законодавчих підстав для подання уточненки тут немає. Адже жодної помилки не допущено. Право зменшити ПЗ з’явилося в продавця тільки після (розблокування) реєстрації зменшуючого РК покупцем. І, ймовірно, правильно було б відобразити зменшення ПЗ у поточному періоді. Але! Якщо продавець відобразить зменшуючий РК у періоді розблокування (чи в будь-якому іншому періоді, крім періоду подання на реєстрацію), у такому періоді показник ΣПеревищ буде від’ємним, а отже, при розрахунку регліміту не врахується. Регліміт продавця збільшиться на суму коригування тільки в тому випадку, якщо РК буде відображений у періоді його подання на реєстрацію. Ось і виходить, що регліміт вдасться відновити тільки рекомендованим податківцями способом — шляхом подання УР.

Детальніше про це ми говорили в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 83, с. 20.

висновки

  • Платнику не треба здійснювати додаткових дій для реєстрації розблокованих ПН/РК.
  • Розблоковані ПН/РК підтягуються в ЄРПН датою їх подання на реєстрацію.
  • Своєчасно зареєстровані розблоковані ПН/збільшуючі РК покупець може включити вже до найближчої після розблокування ПДВ-декларації.
  • Податківці пропонують включати розблокований зменшуючий РК до ПДВ-декларації шляхом надання уточнюючого розрахунку.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі