Теми статей
Обрати теми

Повернення товарів — привід відкоригувати ПК... і навіть без РК

Адамович Наталія, податковий експерт, Амброзяк Наталя, юрист, Децюра Сергій, податковий експерт, Івлєва Наталія, експерт з оплати праці, Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці, Малєєва Алла, податковий експерт, Ольховик Ольга, податковий експерт, Савченко Олена, налоговый эксперт
Підприємство в листопаді 2018 року придбало партію товарів, а в кінці грудня 2018 року повернуло частину цих товарів постачальникові. Виписувати розрахунок коригування (РК) у зв’язку з поверненням товарів постачальник відмовляється. Чи повинно підприємство відкоригувати суму відображеного раніше податкового кредиту з ПДВ? Якщо так, то коли проводити таке коригування? Як показати його в ПДВ-декларації?

Чи потрібне коригування? Не секрет, що повернення платником ПДВ товарів постачальникові є підставою для коригування ПДВ-зобов’язань постачальника і податкового кредиту покупця на підставі п. 192.1 ПКУ. Причому показують таке коригування у ПДВ-обліку на підставі РК, зареєстрованого в ЄРПН.

Тож якщо постачальник опирається та відмовляється оформляти РК, тоді прибирати зайвий податковий кредит уже й не потрібно? Звісно ж, ні.

Насправді податківці в такій ситуації наполягають на проведенні коригування незалежно від факту отримання РК до податкової накладної (категорія 101.15 БЗ). І це цілком логічно. Адже в разі повернення товарів не виконується головна умова формування податкового кредиту з п. 198.1 ПКУ: відсутній сам факт їх придбання. Ну а немає покупки, відповідно, немає й підстав для віднесення «вхідного» ПДВ до складу податкового кредиту. А отже, без коригування ніяк не обійтися.

Таку ж вимогу про обов’язкове зменшення покупцем податкового кредиту, навіть на підставі ще незареєстрованого РК, містить п. 17 Порядку № 569. Ну й нарешті, аналогічні роз’яснення про обов’язкове коригування податкового кредиту в схожій ситуації — при поверненні покупцеві раніше перерахованого авансу — податківці надавали в листах ДФСУ від 20.07.2018 р. 3199/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, від 16.07.2018 р. № 3121/6/99-99-15-03-02-15/ІПК (ср. ). Там вони теж акцентували увагу покупців на тому, що таке коригування потрібно показувати не залежно від факту отримання РК від продавця.

Коли проводити коригування? Тут усе просто: підстави для коригування податкового кредиту в покупця виникають у періоді першої події, тобто під час повернення товарів*.

* Зверніть увагу: якщо гроші зависають у продавця, то податківці говорять, що РК потрібно складати при поверненні грошей.

Тому у вашому конкретному випадку, коригування раніше нарахованого податкового кредиту слід було показати ще у ПДВ-декларації за грудень 2018 року (4 квартал 2018 року).

Підставою для коригування (у відсутність оформленого постачальником РК) є бухгалтерська довідка (див. категорію 101.23 БЗ). Детально про правила оформлення бухдовідки, у тому числі в ПДВ-цілях, читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 62, с. 23.

Коригування в ПДВ-декларації. У загальному випадку ПК-коригування покупець відображає в «коригувальному» рядку 14 ПДВ-декларацій з розшифровкою в таблиці 2 додатка Д1 (див. категорію 101.23 БЗ). Стосовно вашої ситуації, це означає, що ви повинні були показати коригування податкового кредиту у зв’язку з поверненням товарів у рядку 14 ПДВ-декларації за грудень 2018 року і таблиці 2 додатка Д1 до неї.

А ось відкладати коригування «до кращих часів» не можна. Тому якщо ви не показали її в грудневій декларації, тоді єдиний вихід — самовиправитися, тобто внести виправлення до ПДВ-декларації за відповідний період. Детальніше про виправлення ПДВ-помилок читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 46.

Ну й на завершення — приємна новина. Штраф за несвоєчасну реєстрацію РК у цій ситуації вам не загрожує**. Річ у тому, що підстави для його застосування виникають у тому випадку, якщо покупець порушує строк реєстрації з п. 201.10 ПКУ, а саме: 15 календарних днів з дня отримання РК покупцем. У вашому випадку РК ви досі не отримали. Ну а на «нема», як мовиться, і суду штрафу нема ☺.

** У запитанні йдеться про повернення товарів, а отже, про коригування ПДВ на підставі «зменшуючого» РК. Ну а РК, які передбачають зменшення компенсації вартості товарів/послуг постачальникові, підлягають реєстрації саме покупцем (п. 192.1 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі