Теми статей
Обрати теми

Сумова помилка в ПН: коли складати РК?

Адамович Наталія, податковий експерт, Амброзяк Наталя, юрист, Децюра Сергій, податковий експерт, Івлєва Наталія, експерт з оплати праці, Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці, Малєєва Алла, податковий експерт, Ольховик Ольга, податковий експерт, Савченко Олена, налоговый эксперт
У квітні 2019 року підприємство виявило сумову помилку в податковій накладній (ПН). У результаті цієї помилки підприємство занизило суму нарахованих податкових зобов’язань у ПДВ-декларації за березень 2019 року. Якою датою складати розрахунок коригування (РК) до «помилкової» ПН?

Здавалося б, достатньо просте запитання, яке стосується дуже поширеної ситуації, проте стараннями податківців надати на нього однозначну відповідь доволі складно.

Розпочнемо з того, що нагадаємо: загальні правила виправлення помилок у ПН установлюють п. 192.1 ПКУ і п. 21 Порядку № 1307. І обидва ці документи рекомендують у разі виправлення ПН-помилок, у тому числі не пов’язаних зі зміною суми компенсації, оформляти РК.

На наш погляд, єдино правильним варіантом виправлення сумової помилки в ПН є оформлення РК, що містить два рядки:

— «мінусовий» — який обнуляє помилковий рядок ПН;

— «плюсовий» — який додає новий запис з правильними показниками. Цьому рядку ви присвоююєте новий порядковий номер, якого раніше в ПН не було.

Оформляють такий РК на дату виникнення підстав для коригування ПДВ-зобов’язань, тобто на дату виявлення помилки

Водночас іноді можна піти й на невелику хитрість. Якщо граничні строки реєстрації РК за минулий місяць не минули, то його можна скласти і заднім числом. Податківці це навряд чи помітять, а покупцеві такий маневр дозволить відобразити податковий кредит на місяць раніше.

Детально про правила заповнення РК в різних ситуаціях, у тому числі в разі виправлення помилки в ПН, ми розповідали в «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 1-2.

Для того щоб виправити таку помилку у звітності, продавцеві доведеться подати податківцям уточнюючий розрахунок до березневої декларації і показати в ньому коригування показника рядка 1.1 (1.2).

Ну і, звісно ж, не обійтися в цьому випадку і без нарахування 3 %-го самоштрафу за заниження раніше нарахованих податкових зобов’язань. Його потрібно буде заплатити до подання уточнюючого розрахунку.

Біда в тому, що податківці, схоже, самі ще не визначилися з правилами виправлення сумових ПН-помилок. Ну а чим ще можна пояснити той факт, що з їх вуст періодично звучать роз’яснення, які суперечать одне одному?

То їх «відносить» у найбільш фіскальний бік, і вони пропонують для виправлення сумової помилки в ПН (якщо занизили обсяги) обнулити занижену ПН (зменшуючим РК), після чого перевиписати нову ПН (на повний обсяг постачання). Такі рекомендації містяться, наприклад, у листах ДФСУ від 25.03.2019 р. № 1232/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, від 29.03.2019 р. № 1331/6/99-99-15-03-02-15/ІПК // «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 30, с. 4.

Чим поганий цей варіант: у такому разі правильну ПН необхідно оформляти заднім числом: на дату первісного виникнення ПДВ-зобов’язань. А отже, якщо встановлений строк реєстрації такої ПН минув, підприємство на рівному місці потрапляє на штраф за її несвоєчасну реєстрацію за п. 1201.1 ПКУ.

То раптом контролери визнають можливість виправлення ПН-помилок шляхом оформлення одного РК (див. категорії 101.15, 101.16 БЗ). У своїх консультаціях вони радять за допомогою РК (!) виправляти сумові помилки, зокрема: в обсягах зведених компенсуючих ПН (за п. 198.5 ПКУ) і розподільчих ПН (за ст. 199 ПКУ), а також при застосуванні не тієї ставки ПДВ (7 %, 0 % замість 20 % або навпаки; див. 101.16 БЗ // «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 52-53, с. 4).

Як бачите, обидва варіанти мають своїх прибічників серед контролерів. Але який би з них не обрали ви, помилка в ПН буде вами виправлена, і при цьому жодні норми ПКУ або Порядку № 1307 не порушені (хоча б з причини відсутності чітко врегульованого порядку виправлення сумових ПН-помилок).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі