Теми статей
Обрати теми

Повертаємо переплату з ПДВ

Адамович Наталія, податковий експерт, Амброзяк Наталя, юрист, Децюра Сергій, податковий експерт, Івлєва Наталія, експерт з оплати праці, Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці, Малєєва Алла, податковий експерт, Ольховик Ольга, податковий експерт, Савченко Олена, налоговый эксперт
Після подання зменшуючого уточнюючого розрахунку з ПДВ на особовому рахунку у підприємства виникла переплата. Як можна повернути таку переплату?

У разі якщо переплата на особовому рахунку утворилася за рахунок коштів, які «зайшли» в бюджет з електронного ПДВ-рахунку, то повернути суму переплати можна виключно на ПДВ-рахунок (п. 43.41 ПКУ).

Основне завдання платника — подати податківцям заяву в довільній формі протягом 1095 днів з моменту виникнення переплати на особовому рахунку (п. 43.3 ПКУ). Причому подати таку заяву можна тепер і в електронному вигляді через Електронний кабінет, використовуючи меню «Листування з ДФС» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 77, с. 10).

Адресувати заяву на повернення переплати потрібно органу ДФСУ за місцем адміністрування надміру сплаченої суми вашого ПДВ (п. 6 Порядку № 1146*, див. БЗ 135.04). При цьому в заяві обов’язково слід зазначити:

* На зміну Порядку № 1146, під нові «електронні правила» подання/розгляду заяви готовий новий Порядок, затверджений наказом Мінфіну від 11.02.2019 р. № 60 (набере чинності після опублікування).

— підстави для повернення коштів з бюджету (послатися на п. 43.41 ПКУ);

— найменування платника;

— код за ЄДРПОУ (для юридичної особи);

— суму, яку хочете повернути (її краще зазначити прописом і цифрами);

— вид помилково сплаченого платежу (у вашому випадку — «податок на додану вартість»);

направлення перерахування коштів, що повертаються: «на ПДВ-рахунок платника податків», і зазначте номер вашого електронного ПДВ-рахунку. Якщо на момент звернення (подання заяви) на повернення переплати ПДВ-рахунок уже закритий, то заявляємо повернення на поточний рахунок платника податків в установі банку**.

** Відразу на поточний рахунок платника (у загальному порядку за п. 43.4 ПКУ) повертають і ПДВ, помилково сплачений до бюджету не через ПДВ-рахунок (див. лист ДФСУ від 13.02.2017 р. № 3576/7/99-99-07-02-03-17).

Для повернення суми переплати з бюджету, органу ДФСУ (який готує висновок) і Казначейству (яке повертає переплату) відведено 20 календарних днів (п. 43.5 ПКУ, п. 8 Порядку № 1146).

Не пізніше ніж за 5 робочих днів до закінчення 20-денного строку орган ДФСУ зобов’язаний розглянути вашу заяву, і

скласти висновок на повернення заявленої платником суми та передати його Казначейству або місцевому фінансовому органу (якщо зазначена в заяві сума за даними інформаційних систем ДФС враховується як помилково/надміру сплачена),

або

— направити вам письмову відмову (якщо зазначена в заяві сума за даними ДФС у повному обсязі не значиться як надміру сплачена).

Зверніть увагу! Іноді податківці заявляють, що якщо переплата виникла внаслідок подання УР, то повернуть таку переплату тільки після проведення перевірки платника. Проте підстав для цього в нормативно-правових актах немає.

Податківці зобов’язані (!) в межах відведеного їм для розгляду заяви строку,

перевірити тільки те, що зазначена в заяві сума на повернення за даними інформаційних систем враховується як переплата. І не більше

Нагадаємо, повернення коштів з бюджету на ПДВ-рахунок омине показник ∑ПопРах, тобто при надходженні грошей на ПДВ-рахунок ліміт реєстрації на цю суму не збільшиться. На це звертають увагу й податківці (див. БЗ 101.17).

Водночас повернені на ПДВ-рахунок кошти збільшать залишок грошей на ПДВ-рахунку платника. І їх можна відразу ж використати в погашення податкових зобов’язань за поточною декларацією з ПДВ або на сплату зобов’язань за збільшуючим УР.

А при дотриманні умов, визначених у ст. 2001 ПКУ, можна ще й повернути зайві гроші на поточний рахунок, заявивши про це в додатку Д4 до декларації з ПДВ (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 85, с. 13).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі