Теми статей
Обрати теми

Чим загрожує забутий додаток АВ?

Адамович Наталія, податковий експерт, Амброзяк Наталя, юрист, Децюра Сергій, податковий експерт, Івлєва Наталія, експерт з оплати праці, Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці, Малєєва Алла, податковий експерт, Ольховик Ольга, податковий експерт, Савченко Олена, налоговый эксперт
Підприємство — річний платник податку на прибуток у 2018 році виплачувало дивіденди засновникам. При виплаті дивідендів був своєчасно сплачений авансовий внесок з податку на прибуток. Проте при заповненні декларації за 2018 рік ми забули подати додаток АВ. Яка відповідальність загрожує за це підприємству?

Не секрет, що підприємства — емітенти корпоративних прав, які виплачують дивіденди на користь власників-юросіб, зобов’язані нараховувати і виплачувати авансовий внесок з податку на прибуток (п. 57.11.1 ПКУ). Причому у разі виплати дивідендів у звітному періоді підприємство обов’язково заповнює і подає додаток АВ до декларації з податку на прибуток.

У цьому випадку підприємство не виконало другої частини своїх зобов’язань: забуло відзвітувати перед податківцями про суми виплачених дивідендів і сплачений з них авансовий внесок з податку на прибуток. І наслідки такої помилки не такі вже й нешкідливі.

Річ у тому, що в рядку 6 додатка АВ підприємство зазначає суму дивідендного авансового внеску, сплаченого у звітному періоді. Звідти її переносять до рядка 20 АВ «Сума авансового внеску при виплаті дивідендів, що має бути сплачена у звітному (податковому) періоді» декларації. Таким чином підприємство декларує суму податкового зобов’язання з податку на прибуток при виплаті дивідендів.

Тому, забувши про додаток АВ, ви напевно не заповнили рядків 20 АВ і 22 самої декларації з податку на прибуток. А отже, занизили суму податкового зобов’язання за прибутком на цю суму. Отже, самоштрафу вам, на жаль, не уникнути.

Причому зауважте! Той факт, що фізично всі свої зобов’язання зі сплати авансового внеску ви погасили ще при виплаті дивідендів, тобто до подання декларації, від штрафу не рятує. Адже

під заниженням податкового зобов’язання розуміється його недодекларування

Ось і виходить, що після виправлення помилки у вас фактично виникне переплата з податку на прибуток (за рахунок того, що задекларований прибутковий аванс зарахується в рахунок сплати основного зобов’язання за прибутком), але це ніяк не позбавить вас від необхідності нарахувати і сплатити самоштраф. Наполягають на сплаті штрафу в описаній ситуації й податківці (див. категорію 102.25 БЗ).

Розмір штрафу залежить від того, який спосіб самовиправлення ви оберете:

через УД — штраф становитиме 3 % суми заниженого податкового зобов’язання. При цьому суму штрафу потрібно сплатити до надання УД (абзац четвертий п. 50.1 ПКУ);

через додаток ВП до поточної декларації — розмір штрафу становить 5 % суми суми заниженого податкового зобов’язання. При цьому і сума недоплати (за її наявності), і розмір штрафу збільшують загальну суму податкового зобов’язання поточного періоду (абзац п’ятий п. 50.1 ПКУ). Щоправда, цей варіант можливий лише теоретично, оскільки для самовиправлення у вашому випадку навряд чи варто чекати весь рік.

Для виправлення помилки і розрахунку суми самоштрафу в «прибутковій» декларації передбачений окремий розділ «Виправлення помилок9» (рядки 26 — 30).

Детальніше про правила самовиправлення «прибуткових» помилок ми розповідали в «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 25.

А ось пеня в цьому випадку вам не загрожує. Річ у тому, що сьогодні її слід платити тільки тоді, коли «самовиправляючі» зобов’язання та самоштраф сплачені із затримкою більше 90 календарних днів і тільки за період прострочення, що перевищує ці 90 днів.

У вашому випадку заборгованості зі сплати авансового внеску за прибутком при виплаті дивідендів немає взагалі. Тому єдина можливість для вас «нарватися» на пеню — це не сплатити протягом 90 днів суму самоштрафу. Але навряд чи ви збираєтеся це робити.

Подробиці нарахування податкової пені ми обговорювали в «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 12, с. 4.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі