Теми статей
Обрати теми

Передача благодійної допомоги СБУ

Адамович Наталія, податковий експерт, Амброзяк Наталя, юрист, Децюра Сергій, податковий експерт, Івлєва Наталія, експерт з оплати праці, Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці, Малєєва Алла, податковий експерт, Ольховик Ольга, податковий експерт, Савченко Олена, налоговый эксперт
Підприємство має намір надати благодійну допомогу СБУ. Допомога буде надана в натуральній формі у вигляді принтера. Як показати передачу принтера в бухгалтерському та податковоприбутковому обліку?

Бухоблік. У бухгалтерському обліку при безоплатній передачі ТМЦ дохід не виникає. Ба більше, вартість пожертв у натуральній формі на підставі п. 6 П(С)БО 16 потрапляє прямо до складу бухвитрат. При цьому конкретний рахунок бухвитрат обирайте залежно від того, у складі яких активів підприємство обліковує «подарунковий» актив (оборотних чи необоротних):

Облік безоплатної передачі ТМЦ

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Дт

Кт

1

Списано до складу витрат вартість безоплатно переданих оборотних активів

949

281

2

Списано вартість безоплатно переданого об’єкта необоротних активів

976

10 (11)*

* Зверніть увагу: перед безоплатною передачею об’єкта основних засобів переводити його до складу необоротних активів, утримуваних для продажу, не потрібно.

3

Списано амортизацію безоплатно переданого об’єкта

13

10 (11)

Податок на прибуток. Якщо ваше підприємство за обсягом доходу належить до малодохідників, то бухгалтерський фінрезультат без жодних хитрощів формує об’єкт оподаткування. Звісно, він враховуватиме вартість списаного в результаті безоплатної передачі принтера (буде зменшений на суму відповідних витрат).

Високодохідникам же доведеться потрудитися і відкоригувати фінрезультат на податкові різниці. Давайте поглянемо, які це можуть бути різниці.

1. СБУ є неприбутковою організацією. Це означає, у разі безоплатної передачі ТМЦ СБУ «працює» різниця з п.п. 140.5.9 ПКУ. Нагадаємо, він вимагає від благодійників збільшувати фінрезультат до оподаткування, зокрема, на вартість товарів (робіт, послуг), безоплатно переданих протягом звітного (податкового) року неприбутковим організаціям, внесеним до «неприбуткового» реєстру на дату такої передачі товарів, робіт, послуг у розмірі, що перевищує 4 % оподатковуваного прибутку попереднього звітного року.

Простіше кажучи, у вашому випадку потрібно визначити: чи перевищує вартість принтера, що передається СБУ, 4 % оподатковуваного прибутку попереднього звітного року (4 % від показника рядка 04 «Об’єкт оподаткування (рядок 02 + рядок 03 РІ) (+, -)» декларації з податку на прибуток за попередній рік (див. категорію 102.13 БЗ). Якщо ні — жодних коригувань робити не потрібно. Якщо ж сума допомоги перевалила за 4 %, тоді нічого не поробиш і на суму перевищення доведеться збільшити бухфінрезультат.

Якщо минулого року прибутку не було взагалі, тоді фінрезультат збільшують на всю суму допомоги (див. лист ДФС у Дніпропетровській обл. від 27.12.2017 р. № 3164/ІПК/04-36-12-32-20). Суму збільшуючого коригування показують у рядку 3.1.9 додатка РІ.

2. Якщо під безоплатну передачу потрапив власний принтер — об’єкт основних засобів (ОЗ), тоді доведеться відкоригувати фінрезультат на «продажну» різницю з пп. 138.1 і 138.2 ПКУ. Для цього підприємство:

збільшує бухгалтерський фінрезультат на суму бухгалтерської залишкової вартості об’єкта ОЗ відповідно до П(С)БО або МСФЗ (рядок 1.1.2 додатка РІ) і

зменшує бухгалтерський фінрезультат на суму залишкової вартості окремого об’єкта ОЗ, визначеної з урахуванням п. 138.3 ПКУ (рядок 1.2.2 додатка РІ).

Детальніше про правила обліку операцій з безоплатної передачі ТМЦ і ОЗ див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 94, с. 90; 2018, № 24, с. 28.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі