Теми статей
Обрати теми

Якщо повернули гроші третій особі: що з ПДВ?

Солошенко Людмила, податковий експерт
Лист ДФСУ від 19.02.2019 р. № 610/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

висновок документа

Якщо повернення авансу здійснюється не тій особі, від якої було отримано кошти (зокрема, правонаступнику), то у продавця немає підстав для складання розрахунку коригування (РК) та зменшення податкових зобов’язань (ПЗ)

Мабуть, не секрет, що контролери (користуючись відсутністю в податковому законодавстві спеціальних норм) уже давно прискіпуються до операцій за участю третіх осіб і, наприклад, не визнають податковий кредит (ПК) у покупця у разі оплати/отримання товарів (послуг) третьою стороною (докладніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 72, с. 30, № 93, с. 39; 2018, № 92, с. 4 і 21). Тепер вирішили взятися за ПЗ, не розуміючи, що тут є свої відмінності.

Отже, цього разу податківці не визнають можливості коригування (зменшення) постачальником ПЗ, якщо аванс повертається не тій особі. Хоча насправді необхідність ПДВ-коригування очевидна. Адже коли постачання «скасовується» і зникає об’єкт оподаткування (ст. 185 ПКУ), то зберігати постачальнику ПЗ (а покупцю — ПК) підстав немає.

Інша річ, що, наприклад, у разі реорганізації з коригуванням можуть виникати технічні складнощі. Адже правонаступника зареєструють платником ПДВ як іншу новостворену особу (п. 183.17 ПКУ), тобто новим платником ПДВ зі своїм ІПН (відмінним від ІПН попередника). Тому продавець не зможе оформити РК на правонаступника (нову особу).

Проте незважаючи на ці неув’язки, вважаємо, продавцю необхідно провести ПДВ-коригування й відкоригувати ПЗ. Як, утім, і покупцю-правонаступнику (оскільки придбання не відбулося) спокійніше відкоригувати ПК (хоча в листі цей момент залишено поза увагою). Адже зникає сам об’єкт оподаткування — постачання, що не повинно пройти безслідно в ПДВ-обліку. І якщо вже зареєструвати РК не виходить, коригування можна здійснити на підставі бухдовідки, щоправда, вона не вплине на ліміт. Тому ще, як варіант (з метою вирівнювання ліміту, якщо немає РК), податківці пропонують покупцю провести ПК-коригування шляхом нарахування компенсуючих ПЗ (лист ДФСУ від 05.03.2019 р. № 898/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, докладніше про реорганізацію див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 24, с. 6 та № 26, с. 15).

Засмучує, що аналогічної логіки податківці дотримуються і в інших (нереорганізаційних!) випадках. Роз’яснюючи, що у разі повернення грошей третій особі (не покупцю) у продавця немає підстав складати РК й коригувати ПЗ (див. «Вісник. Офіційно про податки», 2019, № 11, с. 32). Не можемо з цим погодитися з таких причин.

По-перше, можливість виконання зобов’язання третьою особою/на користь третьої особи передбачено ст. 528 та 636 ЦКУ. Причому поява третьої особи не тягне за собою заміну боржника/кредитора в зобов’язанні. Тож третя особа зобов’язана лише виконати (прийняти до виконання) фактичні дії, проте не стає юридично зобов’язаною: не перетворюється ані на покупця, ані на продавця. Тому правовий статус у сторін договору зберігається, і продавець залишається продавцем, а покупець — покупцем. Отже, операція повернення має стосуватися ПДВ-обліку продавця і покупця (тоді як третя сторона відношення до ПДВ-коригувань не має).

А по-друге, коригувальна ст. 192 ПКУ, крім усього іншого, вимагає здійснити перерахунок (коригування ПДВ) у разі настання такої перерахункової події, як повернення постачальником суми попередньої оплати.

Зверніть увагу: не висуваючи водночас жодних умов щодо повернення грошей неодмінно покупцю, що загалом не важливо. Адже при поверненні передоплати постачання не відбудеться, тобто зникне об’єкт оподаткування. А це привід для коригування ПДВ. Тим паче, що в цьому випадку (на відміну від реорганізації) зареєструвати РК на покупця можливо!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі