Теми статей
Обрати теми

Торгівля ТСПТ*: чи завжди треба РРО?

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Третій рік поспіль ця незграбна абревіатура — ТСПТ — псує життя підприємцям-єдиподатникам. Законодавець чомусь вирішив, що тим, хто торгує таким асортиментом, без касових апаратів не обійтись. Проте ситуації бувають різні, прописати їх усі в законі неможливо. Та й перелік ТСПТ, який затвердив Кабмін, скоріше, додав нових запитань, аніж вирішив ті, які був покликаний вирішити. Тож є сенс узагальнити сьогоднішню практику застосування РРО підприємцями-ТСПТшниками.

* Технічно складні побутові товари.

Розмову про ТСПТ розіб’ємо на дві частини. У першій, спираючись на Закон про РРО, розглянемо загальні ситуації, які трапляються з торговцями ТСПТ. У другій — заглибимося у проблему, яким чином слід класифікувати ті чи інші товари як ТСПТ згідно з Переліком № 231. Одразу зазначимо, що обидва ці матеріали жодним чином не зачіпають ФОП-загальносистемників. Для них правила застосування РРО описані у статті " ФОП на загальній системі і РРО" цього номера.

Що говорить закон

Отже, на сьогодні Закон про РРО (п. 6 ст. 9) в дуеті з ПКУ (п. 296.10) звільняє від РРО фізосіб-підприємців — платників єдиного податку (ЄП):

— першої групи;

— другої — четвертої груп незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 млн грн.

Разом з тим

звільнення від РРО не поширюється на платників ЄП, які, зокрема, здійснюють реалізацію ТСПТ, що підлягають гарантійному ремонту

І на безгарантійні ТСПТ теж — про це див. у наступній статті. Причому таке обмеження для ФОП груп 2 — 4 залишиться незмінним аж до 01.01.2021 р., коли вони всі без винятку перейдуть на використання РРО. А от для ФОП групи 1 ТСПТ-обмеження втратить чинність з 19.04.2020 р. Подробиці майбутніх змін — у статті " РРО для ФОП-спрощенців: що на нас чекає" цього номера. А ми далі зосередимось на чинних ТСПТ-правилах.

З якого періоду застосовувати РРО при продажу ТСПТ

Це питання мало надзвичайну гостроту в період, коли Закон про РРО вже зобов’язував ФОП на ЄП — продавців ТСПТ застосовувати касові апарати, однак кабмінівського переліку таких товарів ще не існувало. І вирішилося воно одразу після набрання чинності з 08.05.2017 р. Переліком № 231 (див. БЗ 109.03).

Та спробуємо поглянути на це питання під іншим кутом зору. Уявімо таку ситуацію: ФОП у своїй кав’ярні розмістив виставкові зразки кавомашин, що надав йому їх виробник з метою ознайомлення відвідувачів. При цьому сам ФОП цю техніку не продає, тож доки не досяг мільйонної межі доходу за календарний рік, працює без РРО. Чи немає тут якогось порушення?

Вважаємо, що наш уявний ФОП ☺ робить усе правильно. Адже п. 296.10 ПКУ позбавляє РРО-імунітету лише тих платників ЄП, які здійснюють реалізацію ТСПТ. У свою чергу, продаж (реалізація) товару — це будь-які операції за договорами, що передбачають передачу прав власності на товар на платній або безоплатній основі (п.п. 14.1.202 ПКУ).

Логічно припустити, що здійснення цієї операції має підтверджуватися будь-якою з двох подій: відвантаження товару та компенсації його вартості (якщо вона передбачена). Отже, сам факт наявності ТСПТ на прилавку — іще не привід для термінової реєстрації РРО. Має бути факт продажу (тобто подія, що його підтверджує).

Поки факту реалізації ТСПТ немає — немає й обов’язку встановити касовий апарат

Як довести відсутність такого факту?

На наше тверде переконання, доводити слід не відсутність, а навпаки — його наявність. І звісно, перейматися цим має не ФОП, а податківці. Так, згідно з п. 80.4 ПКУ перед початком фактичної перевірки з питань дотримання порядку здійснення розрахункових операцій* посадовими особами контролюючих органів може бути проведена контрольна розрахункова операція. І якщо за її результатами буде зафіксовано торгівлю ТСПТ, такому ФОП надалі без РРО не обійтись.

* З подробицями проведення фактичних перевірок РРОшного законодавства ви можете ознайомитися у «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 44, с. 14, 16 та 19.

Водночас якщо буде встановлено, що ФОП відвантажив покупцю ТСПТ із відстроченням платежу або отримав за нього аванс (хай навіть за безготівковим розрахунком), про РРО-імунітет такому ФОП теж можна забути. У тому числі підставою для застосування РРО є безоплатна передача ТСПТ.

Причому законодавець не дає суб’єкту господарювання жодного відтермінування. Вже першу реалізацію ТСПТ (а також усі наступні розрахункові операціі) ФОП має проводити через РРО.

Чи можна відновити РРО-імунітет?

На жаль, про це в п. 296.10 ПКУ нічого не сказано. Там міститься тільки невтішний вирок для тих ФОП, які перевищили мільйонний дохідний бар’єр за календарний рік. Причому ця дорога веде лише в одному напрямку: від обов’язку застосовувати РРО не рятує навіть подальше зниження доходу, а також розреєстрація і повторна реєстрація єдиноподатником (БЗ 109.02).

Щодо ТСПТ-випадку подібних норм немає. Власне, це підштовхує до ліберального висновку: для відновлення РРО-імунітету достатньо відмовитися від реалізації ТСПТ. Але чи погодяться з цим податківці? Скоріше за все, ні.

Тож якщо не хочете з ними сперечатися, радимо спочатку поставити РРО, а потім відмовитися від нього за загальною процедурою (як скасувати реєстрацію РРО, читайте у спецвипуску «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 23, с. 30). Тільки після цього відновиться РРО-імунітет.

Розглянемо далі кілька практичних ситуацій, що мають місце при торгівлі ТСПТ, і запропонуємо шляхи їх вирішення (див. таблицю).

Застосування РРО продавцями ТСПТ

Ситуація

Як бути

ФОП одночасно торгує ТСПТ та іншими товарами широкого асортименту. Чи можна проводити через РРО тільки ТСПТ, а решту товарів продавати без РРО?

Ні, не можна. Через РРО мають проходити всі товари за всіма торговими точками ФОП. Адже втрачає РРО-звільнення суб’єкт господарювання в цілому, а не його конкретні операції (БЗ 109.02)

ФОП продає ТСПТ за безготівковим розрахунком, а плату за інші товари/послуги отримує готівкою. Чи потрібен йому РРО?

На жаль, потрібен. Пояснення аналогічне: на ФОП, який продає ТСПТ, не поширюється РРО-імунітет, тож у частині застосування РРО він змушений працювати за звичайними правилами (БЗ 109.02)

ФОП продає ТСПТ за безготівковим розрахунком, а плату за послуги отримує через POS-термінал. Чи потрібен РРО?

Так, потрібен. Вище ми вже з’ясували, що на такого ФОП поширюються загальні правила застосування РРО.

А в ст. 3 Закону про РРО сказано: через РРО слід проводити як готівкові розрахунки, так і безготівкові, якщо вони здійснені за допомогою платіжних карток. Тож без РРО в цій ситуації не обійтись

ФОП торгує ТСПТ через Інтернет. Чи потрібно у такому разі застосовувати РРО?

Коли покупці платять ФОП зі свого рахунку на його рахунок без платіжних карток або готівкою через касу банку одразу на рахунок інтернет-торговця, підстав для застосування РРО немає.

Якщо ж розрахунки відбуваються із застосуванням інтернет-еквайрингу, цей спосіб вимагає застосування РРО (лист ДФСУ від 23.04.2019 р. № 1753/6/99-99-14-05-01-15/ІПК).

Зверніть увагу! При оплаті за допомогою сервісу «інтернет-банкінг» податківці теж вимагають застосовувати РРО (БЗ 109.02), з чим ми погодитися не можемо

ФОП продає ТСПТ за безготівковим розрахунком. Окрім цього, він здає приміщення в оренду. Чи можна отримувати орендні платежі в готівковій формі без РРО, якщо річний дохід менше 1 млн грн.?

Ні, не можна.

Величина доходу (менше 1 млн грн.) у цьому випадку погоди не робить (останній абзац п. 296.10 ПКУ).

Крім того, податківці традиційно вважають, що оренда (яка за цивільним законодавством не є послугою) потрапляє під дію Закону про РРО (БЗ 109.03)

ФОП групи 1 продає ТСПТ (електропобутові та телерадіотовари) на ринку. Чи має він право не застосовувати РРО?

До 19.04.2020 р. такий продаж вимагає застосування РРО. Після зазначеної дати ФОП групи 1 отримають безумовний РРО-імунітет і зможуть відмовитися від застосування РРО, у тому числі й при продажу ТСПТ.

Зверніть увагу! Продаж ТСПТ з торгового місця, а не в приміщенні, хоча і є порушенням Правил торгівлі на ринках, але не є порушенням єдиноподаткових правил, тобто такі ФОП можуть і надалі перебувати в групі 1. Решта подробиць — у статті " РРО для ФОП-спрощенців: що на нас чекає"

ФОП, який зазвичай продає товари, що не входять до Переліку № 231, здійснив разовий продаж ТСПТ. При цьому всі розрахунки (у тому числі й за цей ТСПТ) він проводив у безготівковій формі. Чи потрібно повідомляти про цей факт податкову або здійснювати якісь інші дії?

Ні, не потрібно. Повідомлення податківців про втрату РРО-імунітету, зокрема внаслідок реалізації ТСПТ, а також про застосування виключно безготівкової форми розрахунків чинним законодавством не передбачено.

При цьому якщо ФОП здійснює розрахунки виключно в безготівковій формі (отримує оплату на поточний рахунок), то має право не застосовувати РРО навіть на фоні відсутності РРО-імунітету (БЗ 109.03)

Підіб’ємо підсумок усього сказаного вище.

Коли ТСПТ-торговцям РРО не знадобиться

Працювати без РРО при продажу ТСПТ можна при одночасному дотриманні таких умов:

1) розрахунки за ТСПТ відбуваються виключно у безготівковій формі (оплата за такі товари надходить на поточний рахунок ФОП);

2) інші товари/послуги теж не продаються за готівку та/або із застосуванням платіжних карток через POS-термінал;

3) платіжні картки покупців не задіяні при оплаті за товари/послуги через Інтернет (якщо точніше — ФОП не користується інтернет-еквайрингом). При цьому можна продавати через Інтернет ті послуги, при оплаті за які картками місце здійснення розрахунків не визначено (детальніше див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 54, с. 26).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі