Залишки кулінарії в громадському харчуванні: що з ПДВ?

В обраному У обране
Друк
Солошенко Людмила, податковий експерт
Податки та бухгалтерський облік Жовтень, 2019/№ 82
У громадському харчуванні регулярно утворюються залишки кулінарних страв (салатів, гарнірів), які доводиться списувати через сплив термінів придатності і неможливість подальшої реалізації. Чи треба за ними вхідний ПДВ компенсувати податковими зобов’язаннями (ПЗ) за п. 198.5 ПКУ?

Списання продуктів і ПЗ за п. 198.5

На жаль, списання залишків нереалізованої продукції для підприємств ресторанного господарства дуже поширене і, мабуть, неминуче явище. Адже у продуктів харчування/приготованих страв — обмежений термін придатності. Ну а продаж харчових продуктів/кулінарних страв із терміном придатності, що сплив, заборонений (п. 14 розд. I Правил роздрібної торгівлі продовольчими товарами*, пп. 1.3, 1.10 Правил роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства**).

* Затверджені наказом Мінекономіки від 11.07.2003 р. № 185.

** Затверджені наказом Мінекономіки від 24.07.2002 р. № 219.

У свою чергу, з позицій ПДВ-обліку це означає, що

Щоб подивитися повну версію, підпишіться на журнал Ви вже підписалися? Увійти

Схоже, що ви використовуєте блокувальник реклами :(

Щоб користуватися всіма функціями сайту, додайте нас у винятку!

Як відключити