Теми статей
Обрати теми

ФОП групи 2 надав послуги «юрику»: чи утримувати ПДФО?

Павленко Олексій, податковий експерт
У нас в офісі прибирає ФОП групи 2. Підприємство не є платником єдиного податку, і виходить, що цей ФОП, надаючи нам послуги, порушує приписи ПКУ. Але його цей факт чомусь не бентежить, а ось нас хвилює питання, чи не змусять нас згодом сплатити ПДФО і ВЗ із сум наших виплат цьому ФОП за прибирання приміщення?

Щиро вважаємо, що ваші побоювання даремні, якщо тільки ви запаслися відповідними підтвердними документами. Ми вже писали*, що в подібній ситуації наслідки пожинає сам ФОП групи 2 (у вигляді сплати із заборонених доходів ЄП за ставкою 15 % і примусового переходу в групу 3 ЄП або на загальну систему оподаткування), а не особа, якій він у порушення ПКУ надавав послуги.

* Див., наприклад, «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 101, с. 30.

Витрати юрособи, що отримала такі послуги, постраждати не повинні, оскільки немає в ПКУ жодних обмежень, що стосуються роботи з ФОП-єдинниками (спеціальних коригувань фінансового результату на такі витрати розд. III ПКУ не містить). Такий договір не зможуть визнати недійсним лише з тієї причини, що ФОП порушив вимоги п. 291.4 ПКУ. Тому вартість послуг, отриманих від ФОП — платника ЄП групи 2, що порушив умови п. 291.4 ПКУ, все одно враховується при визначенні «прибуткового» об’єкта оподаткування в загальному порядку (за правилами бухобліку).

Тепер про головне — про неоподаткування цих виплат ПДФО (згідно з п.п. 165.1.36 ПКУ), а також ВЗ і ЄСВ. Для того, щоб такі виплати не оподатковувалися ПДФО, вважаємо, цілком достатньо витягу з ЄДР (див. лист ДФСУ від 02.11.2017 р. № 2490/6/99-99-13-01-01-15/ІПК // «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 96, с. 4). Зазначимо, що податківці підтвердили це й у БЗ 107.12, відповідаючи на запитання, чи потрібно ФОП груп 1 — 3 ЄП для усунення подвійного оподаткування його доходів подавати документи, що підтверджують роботу на спрощеній системі. Там вони вказали, що незалежно від обраної системи оподаткування, єдиним документом, що підтверджує держреєстрацію фізичної особи як СПД є витяг з ЄДР. Тому ФОП груп 1 — 3 ЄП зобов’язаний надати контрагентові копію документа, що підтверджує його державну реєстрацію як ФОП (витяг або виписку з ЄДР), і лише за бажанням контрагента — копію витягу з реєстру платників ЄП.

Водночас у вас має бути і нормально оформлений договір — на послуги з прибирання офісу, укладений із цією фізичною особою саме як із суб’єктом підприємництва. При цьому в договорі не повинно бути ознак трудових відносин, які б могли в майбутньому дати привід фіскалам перекваліфікувати його в трудовий договір** і спробувати, окрім, ПДФО і ВЗ, донарахувати вам ще і ЄСВ.

** Детальніше на цю тему читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 86, с. 5, 28.

Той факт, що ФОП — платник ЄП порушив умови перебування в групі 2, не позбавляє його підприємницького статусу і не перетворює укладений із ним договір на договір із звичайною фізичною особою, як і виплачений йому дохід не перетворює на його непідприємницький дохід. Відповідно немає підстав вважати, що унаслідок порушення ФОП-єдинником умов праці в групі 2 ЄП його дохід перестає бути підприємницьким, а підприємство щодо нього повинне виконувати функції податкового агента.

Наші висновки чітко підтверджує і судова практика. Так, наприклад, у постанові ВС від 30.10.2018 р. у справі № 810/481/16 (reyestr.court.gov.ua/Review/77537820) зазначається, що чинне податкове законодавство не покладає на одержувача обов’язок зі здійснення оцінки правомірності надання йому послуг ФОП — платниками ЄП групи 2, оскільки у разі допущення порушення обмежень діяльності на спрощеній системі оподаткування правові наслідки згідно з принципом індивідуальної відповідальності повинні наставати саме для порушника.

До речі, послуги з прибирання, що надаються вашим ФОП, повинні відповідати видам його діяльності, зазначеним в ЄДР. Інакше вам доведеться з суми прибиральних послуг цього ФОП сплатити ЄСВ***!

*** Див. абзац другий п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону України від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі