Теми статей
Обрати теми

Звітуємо з турзбору за новою формою

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Після запровадження з початку року кардинальних змін у порядку справляння туристичного збору* поява нової форми декларації була лише питанням часу. І ось вона з’явилася. На жаль, як завжди, із запізненням. Тож першу половину року довелося користуватися старою формою. Як бути тепер, коли ось-ось спливуть граничні строки подання чергової звітності? Відповідь — у цій статті.

* Детальніше — у «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 46, с. 15, № 56, с. 9, № 58, с. 4.

Нова форма — вже зараз. Хто знає, той скаже: стара форма «турзбірної» декларації, затверджена наказом Мінфіну від 09.07.2015 р. № 636, не відповідала новим правилам справляння турзбору. Фіскали у БЗ 123.04 радили, як її заповнювати за І квартал і за півріччя, та проіснували ті поради недовго — до 13 серпня (дати набрання чинності наказом Мінфіну від 08.05.2019 р. № 186, яким було затверджено нову форму декларації). Чергові вказівки не забарилися (лист ДПСУ від 30.09.2019 р. № 2140/7/99-00-04-04-03-18, БЗ 123.04):

декларація з турзбору за новою формою запроваджується для подання за III квартал 2019 року

Гадаємо, обговорювати їх відповідність приписам п. 46.6 ПКУ сенсу немає. Всі й так розуміють, що насправді нова форма має застосовуватися для складання звітності за ІV квартал поточного року. Та фіскали, як бачимо, вирішили інакше...

Звітний період. Це — чи ненайважливіша зміна. Як і раніше, базовий податковий (звітний) період дорівнює календарному кварталу (п.п. 268.7.3 ПКУ). Проте, на відміну від старої форми декларації, яку складали наростаючим підсумком з початку року, нова подається окремо за звітний квартал. Такий порядок створює певні труднощі при уточненні податкових зобов’язань за ті звітні періоди, коли застосовувалася стара форма декларації. Тож при нагоді обов’язково повернемося до цього питання.

Порядок заповнення. Він доволі простий. До декларації слід перенести значення кол. 13 із відповідних рядків додатка. Безпосередній розрахунок сум податкового зобов’язання з турзбору проводять у додатку до декларації.

Додаток. Він є невід’ємною частиною декларації. Додатків може додаватися декілька до однієї декларації у тому разі, якщо ви є податковим агентом на території адміністративно-територіальних одиниць, які відповідають різним кодам за КОАТУУ, але ці одиниці обслуговуються одним контролюючим органом. Тобто скільки різних кодів за КОАТУУ, стільки й додатків.

У разі застосування в одному звітному періоді за одним місцем проживання (ночівлі) різних ставок (для внутрішнього та в’їзного туризму) розрахунок податкового зобов’язання за таким місцем проживання (ночівлі) здійснюється в окремих рядках розд. І додатка.

Авансові внески. Наразі існують два варіанти сплати турзбору (п.п. 268.7.1 ПКУ):

— або за підсумками квартальної декларації (у стандартний 10-денний строк);

— або на підставі рішення відповідної місцевої ради авансовими платежами до 30 числа (включно) кожного місяця (у лютому — до 28 (29) включно).

Податкові агенти, які платитимуть турзбір авансами, мають відобразити у декларації за звітний квартал суми нарахованих щомісячних авансових внесків. Для цього у додатку до декларації призначений спеціальний розділ II «Розрахунок авансових внесків». Остаточну суму збору, обчислену за квартал (з урахуванням фактично внесених авансів), вони сплачують у строки, визначені для квартального податкового періоду.

Отже, насамперед вам слід звернутися до конкретного рішення місцевої ради, щоб з‘ясувати, чи передбачена ним сплата авансів із турзбору. Якщо так, то суми авансових внесків у кожному місяці звітного кварталу ви покажете у додатку в кол. 3 — 5 розд. ІІ, а суму надміру сплаченого авансового внеску у попередньому звітному періоді (за наявності) — у кол. 6 розд. ІІ. Тоді за формулою, наведеною у кол. 7 цього розділу, отримаєте суму, належну до сплати за звітний квартал з урахуванням фактично внесених авансових платежів.

Пільги — у декларації. Ви, певно, знаєте, що з початку 2020 року збираються скасувати Звіт про суми податкових пільг. Натомість облік сум податкових пільг вестимуть на підставі декларацій, звідки контролери зможуть збирати відомості про пільги. Такі правила передбачено постановою КМУ від 31.10.2018 р. № 891.

Так от, у новій формі декларації з турзбору ці майбутні зміни уже враховано. Для цього у додатку до декларації відведено окремі колонки 7 — 12. Порядок їх заповнення наведемо у таблиці.

Як заповнити блок «Податкова пільга» додатка до декларації

Колонка

Правила заповнення

Номер

Назва

7

Код

Зазначаються відповідно код та найменування пільги згідно з довідником пільг. Поки що мова йде про один-єдиний різновид турпільг — ті, що встановлені органами місцевого самоврядування (код 18030101). Випадки, перелічені у п.п. 268.2.2 ПКУ, що визначає перелік фізичних осіб, які не можуть бути платниками турзбору, наразі до пільг не відносяться і у звітності не показуються. Хоча не виключено, що невдовзі щось зміниться (на це натякає примітка 8 до додатку)

8

Найменування

9

Сума (грн, коп.)

Зазначається сума пільги, розрахована пропорційно до періоду користування пільгою. Зверніть увагу: у разі розміщення в одному місці проживання (ночівлі) платників турзбору, які мають пільги з різними кодами та/або періодами застосування в межах одного звітного періоду, розрахунок податкового зобов’язання за таким місцем проживання (ночівлі) здійснюється в окремих рядках

10

Дата початку користування

Зазначається дата користування пільгою у форматі дд.мм.рррр. У разі якщо строк користування податковою пільгою встановлений до початку звітного періоду та продовжується після його закінчення, такий строк збігається з датою початку та закінчення звітного періоду. Не забувайте, що звітним періодом згідно з новою формою турдекларації є квартал

11

Дата закінчення користування

12

Сума пільги, використаної за цільовим призначенням

Зазначається сума пільги у разі цільового використання пільги/частини пільги (якщо таке цільове призначення визначено, зокрема, ПКУ або рішенням органу місцевого самоврядування)

Зверніть увагу! Колонки 7 — 12 заповнюються у деклараціях, які надаватимуться за звітні періоди починаючи з 1 січня 2020 року. Таким чином, звітуючи за ІІІ і ІV квартал поточного року, ви їх просто ігноруєте. Пільги із турзбору, отримані вами за ці звітні періоди, мають знайти своє відображення у чинній нині окремій формі Звіту. Як його заповнити, див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 8, с. 5. Куди подавати. На жаль, у ПКУ відповіді на це запитання немає. Утім, у БЗ 123.03 фіскали доходять висновку, що турдекларація подається податковим агентом за його місцезнаходженням до контролюючого органу, де він перебуває на обліку.

Додамо лише таке: якщо податковий агент, який має підрозділи без статусу юридичної особи, або фізична особа — підприємець надає послуги з тимчасового розміщення в місцях проживання (ночівлі) не за місцем своєї реєстрації, то він зобов’язаний стати на облік за таким неосновним місцем обліку у відповідному контролюючому органі як податковий агент туристичного збору. Решта подробиць — у «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 56, с. 11.

Куди сплачувати. Тут усе просто: податкові агенти сплачують збір за своїм місцезнаходженням (п.п. 268.7.1 ПКУ). При цьому строки сплати залежать від того, чи передбачені у рішенні місцевої ради авансові платежі (про це ми сказали вище).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі