Теми статей
Обрати теми

«Ти ж мене підманула…», або Чи перераховувати дисконт ретро?

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Чи уточнювати фінансову звітність — виправляти помилку, адже Мінфін так і не затвердив зміни до наказу № 379* щодо дисконтування старих боргів? Знайдемо відповідь на це запитання разом.

* Наказ Мінфіну від 16.09.2019 р. № 379 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 86, с. 22).

Історія проблеми

З 29.10.2019 р. п. 12 П(С)БО 10 «Дебіторська заборгованість» і п. 9 П(С)БО 11 «Зобов’язання» вимагають дисконтувати абсолютно всі (!) довгострокові борги (як дебіторські, так і кредиторські). Усе це завдяки наказу № 379. Тобто відтепер

на дату балансу будь-які довгострокові заборгованості оцінюють за теперішньою вартістю

При цьому неважливо, відсоткові такі борги чи безвідсоткові. А ось поточні дебіторську заборгованість і зобов’язання не дисконтують.

Нагадаємо: довгостроковою вважають дебіторську заборгованість, яка не виникає за нормального операційного циклу та буде погашена після 12 місяців з дати балансу (п. 4 П(С)БО 10).

Під довгостроковими розуміють зобов’язання, які не будуть погашені протягом операційного циклу або 12 місяців із дати балансу.

На нашу думку, під дисконтування потрапляють тільки фінансові довгострокові зобов’язання та дебзаборгованість, які повинні (!) погашатися грошима. Адже теперішня вартість — це дисконтована вартість майбутніх платежів грошима. Зокрема, це:

— довгострокова дебзаборгованість за відвантажені товари (роботи, послуги), видані позики, отримані векселі, придбані облігації, депозити в банках;

— довгострокова кредиторська заборгованість за отримані товари (роботи, послуги), отримані позики та кредити, видані векселі, емітовані облігації.

Детально про дисконтування довгострокових боргів читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 90, с. 2, № 102, с. 20; 2020, № 23, с. 11.

Хто дисконтує

Дисконтувати довгострокові борги зобов’язані всі без винятку підприємства, які складають фінзвітність за П(С)БО. Жодної альтернативи щодо оцінки довгострокових боргів ані П(С)БО 10, ані П(С)БО 11 не передбачають. Вибору в таких підприємств немає. Жодної ролі не відіграють ані розміри підприємства (мікро-, мале, середнє), ані система оподаткування (загальна чи спрощена).

Вимоги П(С)БО з дисконтування довгострокових боргів не стосуються тільки:

— підприємств, що складають фінзвітність за МСФЗ (у їх лавах — великі), — для них МСФЗ встановлюють свої правила дисконтування;

— бюджетних установ — вони керуються своїми НП(С)БО в держсекторі;

— осіб-підприємців, самозайнятих осіб, які апріорі не ведуть бухоблік та не застосовують П(С)БО.

А що із старими перехідними боргами?

Старі борги

Оцінювати за теперішньою вартістю довгострокові зобов’язання/дебіторську заборгованість П(С)БО 11 і П(С)БО 10 вимагають на дату балансу. Причому для цілей дисконтування абсолютно не важлива дата виникнення боргу: утворився він до 29.10.2019 р. (дати набуття чинності наказом № 379) або після цієї дати. Орієнтир для дисконтування — найближча дата балансу (зокрема 31.12.2019 р.). Тому оцінювати за теперішньою (дисконтованою) вартістю вперше потрібно було ті безвідсоткові борги, які на дату балансу (на 31.12.2019 р.) значилися в обліку як довгострокові. Адже жодних застережень щодо перехідних довгострокових боргів наказ № 379 не робить — спеціальних перехідних положень він не містить.

Тож повторимо: під дисконтування потрапляють у тому числі й усі старі борги (що виникли до 29.10.2019 р.), які на дату балансу є довгостроковими. Причому такі старі довгострокові борги дисконтують не за увесь період боргу (з урахуванням минулих років), а тільки за той строк, який на дату балансу залишився до погашення.

Якщо ж до дати погашення, зазначеної в договорі, заборгованість втрачає свій довгостроковий статус, її переводять до складу поточної (короткострокової). Відповідно поточну заборгованість відображають у балансі вже без дисконтування:

— зобов’язання (кредиторську заборгованість) — у сумі погашення, тобто за номінальною вартістю;

— дебіторську заборгованість — у номінальній сумі за вирахуванням резерву сумнівних боргів.

Таким чином, дисконтувати короткострокові зобов’язання та дебіторську заборгованість П(С)БО 10 і П(С)БО 11 не вимагають. Причому навіть якщо вони прострочені на строк понад рік.

Дисконт з ретро чи без?

За старою перехідною заборгованістю, що виникла до 29.10.2019 р., свого часу була дискусія: вважати минулорічні новації у сфері дисконтування зміною облікової політики чи облікової оцінки? Думки фахівців щодо цього різняться.

Хтось розцінював подію зміною облікової політики. А це автоматично означало, що нововведення наказу № 379 повинні застосовуватися ретроспективно — з моменту виникнення довгострокової заборгованості. Тобто треба було повернутися в минуле і розрахувати доходи та витрати від дисконтування, нібито нові правила існували вже тоді.

Ми одразу заявили, що поправки з наказу № 379 щодо дисконтування є зміною облікової оцінки. Тобто ретроспективно перераховувати суму дисконту за вже минулі періоди за довгостроковими боргами, що виникли до 29.10.2019 р., не потрібно! При цьому старі перехідні борги дисконтують, якщо з дати балансу (зокрема 31.12.2019 р.) до остаточного погашення залишилося більше року.

Наприкінці минулого року (а саме 28.12.2019 р.) Мінфін випустив проєкт наказу (mof.gov.ua/uk/draft-laws-and-regulations-in-2019), яким регулятор вирішив уточнити, що дисконтування є зміною облікової оцінки. Тож за проєктом оновлені правила дисконтування потрібно застосовувати перспективно: як до нової, так і до старої перехідної довгострокової заборгованості. Ретроспективний перерахунок не роблять.

Надихнувшись цим посиланням, підприємства й склали фінансову звітність за 2019 рік. Але віз і нині там. Мінфін досі не спромігся надати проєкту статус наказу — затвердити його.

Звісно, бухгалтери почали хвилюватися і ставити запитання: може, все-таки перерахувати ретроспективно борги, що виникли до 29.10.2019 р., і внести зміни до вже поданої фінзвітності-2019? Адже на кону до того ж і прибутковий об’єкт — різниці-то в сумі дисконту не виникають (див. лист ДПСУ від 29.01.2020 р. № 341/6/99-00-07-02-02-06/ІПК).

Наша позиція незмінна:

подія є зміною облікової оцінки

Тому суму дисконту за минулі до 29.10.2019 р. звітні періоди за старими боргами не визначаємо — ретроспективно нічого не перераховуємо.

Ось додатковий аргумент для тих, хто сумнівається, — лист Мінфіну від 21.01.2020 р. № 35210-01-2/1761 (ср. ). У ньому звучить та ж нота, що й у проєкті: оновлені правила дисконтування застосовують у порядку зміни облікових оцінок, тобто проводять перспективний перерахунок!

Отже, фінансову звітність за 2019 рік у зв’язку з цим не чіпаємо, жодних уточнень до неї не вносимо. За винятком, звісно, випадків виправлення помилок минулих років.

висновки

  • Під дисконтування потрапляють тільки фінансові (грошові) довгострокові зобов’язання/дебіторська заборгованість, за якими передбачаються майбутні платежі.
  • Поправки з наказу № 379 щодо дисконтування є зміною облікової оцінки. Тому ретроспективно старі періоди за боргами, що виникли до 29.10.2019 р., не перераховуємо.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі