Теми статей
Обрати теми

Додаток Д6: рахуємо ПДВ-пільги

Солошенко Людмила, податковий експерт
Після того як з 01.01.2020 р. був скасований загальний Звіт про пільги, їх суму слід розраховувати окремо за кожним податком/збором прямо в деклараціях. Пільги з ПДВ рахують в таблиці 2 додатка Д6 до декларації з ПДВ. Поговоримо про їх розрахунок детальніше.

З січня — новий додаток Д6

Нагадаємо: у зв’язку зі скасуванням пільгового Звіту наказ Мінфіну від 20.11.2019 р. № 488 з січня підкоригував форму ПДВ-декларації — по суті, пристосував її до розрахунку пільг. І, зокрема, оновив додаток Д6. В окрему таблицю 2 цього додатка були виділені пільгові постачання (фактично в таблицю 2 перетворили колишню третю «пільгову» частину таблиці 1 Д6). А заразом для пільгових постачань відвели окремий пільговий ряд. 5.1 і в декларації. Тому саме в таблиці 2 додатка Д6 починаючи з січня 2020 року необхідно розшифровувати пільгові постачання (із ряд. 5.1) і розраховувати за ними суму пільг з ПДВ.

На це зверталася увага і в листі ДПСУ від 31.01.2020 р. № 1617/7/99-00-07-03-02-07 (далі — лист № 1617), присвяченому ПДВ-змінам. Тож тепер у Д6 такий вид:

Таблиця 1. Структура додатка Д6

Д6:

Які операції відображають

У який рядок декларації включають

Таблиця 1

необ’єктні постачання (за ст. 196 ПКУ)

у ряд. 5 (суму пільг не розраховують)

необ’єктні постачання «позамежних» послуг (з місцем постачання за пп. 186.2, 186.3 ПКУ за межами України)

у ряд. 5 (суму пільг не розраховують)

Таблиця 2

пільгові постачання (ст. 197, підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, міжнародні договори)

в ряд. 5.1 (розраховують суму пільг з ПДВ в таблиці 2 Д6) і ряд. 5

Таблиця 3

заповнюють підприємства інвалідів (розраховують три критерії)

Що важливе при розрахунку пільг

Правила розрахунку пільг з ПДВ прописані в розділі V1 Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. № 21 (далі — Порядок № 21). А також деякі пояснення наводилися в листі № 1617. Тому передусім врахуйте таке:

суму пільг з ПДВ треба розраховувати в таблиці 2 додатка Д6 лише (!) за пільговими постачаннями на території України (відображеними в пільговому ряд. 5.1 декларації). Тож з 01.01.2020 р. коло операцій звужене і пільги більше не рахують за операціями зі зниженими ставками ПДВ: 0 % і 7 % (тобто експортом, міжнародними перевезеннями, ліками/медвиробами з 7 % ПДВ), а також пільговим експортом (для якого відведений окремий ряд. 2.2) і пільговим імпортом (оскільки пільги обчислюють за операціями постачання, а імпорт — не постачання). Тим паче, що і в пільговому ряд. 5.1 декларації усі ці операції не відображаються;

— суму пільг розраховують в тому звітному місяці, в якому були пільгові постачання (тобто в декларації заповнений ряд. 5.1). А ось якщо у звітному місяці пільгових операцій не було (ряд. 5.1 декларації порожній), то пільги не розраховують і таблицю 2 додатка Д6 не заповнюють. Причому зверніть увагу: суму ПДВ-пільг в таблиці 2 додатка Д6 (на відміну від колишнього пільгового Звіту) розраховують щомісячно — без наростаючого підсумку (тобто безпосередньо за підсумками того місяця, в якому були пільгові постачання);

під сумою пільг (ключовий момент) розуміють суму втрат бюджету, тобто податок, що недоплатив платник через застосування пільг. Тому суму пільг розраховують за спеціальною формулою з п. 3 розд. V1 Порядку № 21.

Для цього, попросту кажучи, зіставляють пільгові постачання і здійснені для них придбання (обсяги постачань і придбань беруть без ПДВ).

Помноживши різницю обсягів (продажі - придбання) на основну ставку ПДВ 20 %, і отримують суму пільг (податок, який недоплатили):

img 1

Формула для розрахунку суми ПДВ-пільг в таблиці 2 додатка Д6

Тому при правильному розрахунку сума пільги (втрат бюджету) не може вийти від’ємною. Про це раніше говорили і податківці (див. БЗ 101.27, що діяла до 01.01.2020 р.).

У крайньому разі сума пільги за розрахунком може вийти нульовою (якщо постачання = придбанням, як, наприклад, при пільгових безоплатних передачах, на яких ще зупинимося окремо);

штрафів (відповідальності) за помилки при розрахунку суми ПДВ-пільг (неправильне заповнення таблиці 2 додатка Д6) немає. Адже на суму декларованого податку розрахунок ПДВ-пільг жодним чином не впливає.

Як виправити помилки в сумі пільг в Д6? До речі, помилки при розрахунку пільг в таблиці 2 Д6 можна виправити через УР з уточнюючим додатком Д6. У такому випадку:

— в УР: гр. 4 = гр. 5, а гр. 6 не заповнюється,

— в уточнюючому Д6 помилку в сумі пільг виправляють методом «сторно», змінюючи суму пільги на правильну двома рядками «-»/«+» (тобто першим рядком знімають помилкову суму, а в другому — вказують правильну суму пільги; БЗ 101.25).

Ну а тепер від загальних правил — до конкретних ситуацій і запитань, що надходять.

Придбання для пільги (гр. 6, 7, 8)

Які придбання відображають в гр. 6 — 8 таблиці 2 Д6? Як їх вказують в цих графах: з ПДВ чи без ПДВ? Чи заповнювати ці графи, якщо у звітному місяці придбання для пільги були, але пільгових постачань ще не було?

За формулою для розрахунку пільг зіставляють пільгові постачання із здійсненими для них придбаннями. Тому в гр. 6 — 8 таблиці 2 додатка Д6 заносять не поголовно усі придбання, здійснені для пільгової діяльності, а тільки придбання (поточного і попередніх звітних періодів), пов’язані (!) з пільговими постачаннями звітного періоду (місяця). Тобто в них слід зібрати придбання під пільгові постачання місяця, задекларовані в пільговому ряд. 5.1.

І загалом для цього розділ V1 Порядку № 21 вимагає прошерстити на повну міру усі придбання. І відібрати придбання як повністю, так і частково використані в пільгових операціях (і за якими, зокрема, розподілявся ПДВ за ст. 199 ПКУ). Причому придбання, здійснені для одночасного використання в декількох пільгових операціях, розподіляють в гр. 6 — 8 таблиці 2 додатка Д6 пропорційно їх використанню в таких пільгових операціях (БЗ 101.24). А це, у свою чергу, вимагає детального розбору усіх придбань поточного і минулих періодів. Хоча, повторимо, штрафів за помилки в розрахунку ПДВ-пільг бути не повинно.

Придбання у неплатників не враховуються. Щоправда, є виняток: придбання (товарів, послуг, необоротних активів) на митній території України у неплатників (без вхідного ПДВ) не беруть в розрахунок і не враховують при розрахунку ПДВ-пільг (п. 3 розд. V1 Порядку № 21).

Тоді як імпортні придбання для пільгової діяльності, мабуть, при розрахунку пільг враховувати доведеться.

Відібравши під пільгові постачання потрібні придбання, їх заносять в таблицю 2 додатка Д6 у належну графу (з урахуванням того, яким за ними був ПДВ на вході):

— у гр. 6 — придбання з вхідним 20 % ПДВ;

— у гр. 7 — придбання з вхідним 7 % ПДВ;

— у гр. 8 — придбання з вхідним 0 % ПДВ або пільгові.

Придбання беремо без ПДВ. При цьому (важливо!) в гр. 6 — 8 таблиці 2 Д6 заносять чисті обсяги придбань без урахування ПДВ! Про це прямо говорить п. 3 розд. V1 Порядку № 21 (ср. ). Адже тільки узявши безПДВшні обсяги і зможемо застосувати для розрахунку пільг передбачену формулу і правильно обчислити суму пільг.

Якщо придбання без постачань. І нарешті, щодо ситуації «придбання без постачань» майте на увазі: сам факт здійснення придбань для пільгової діяльності — ще не привід для заповнення гр. 6 — 8 таблиці 2 Д6 і розрахунку пільг. Оскільки придбання тісно пов’язані з пільговими постачаннями і не можуть відображатися відокремлено від них.

Тому якщо у звітному місяці були якісь придбання для пільгових операцій, але пільгових операцій не було (ряд. 5.1 декларації порожній), то відображати самі по собі придбання в гр. 6 — 8 таблиці 2 додатка Д6 не потрібно. А такі придбання будуть враховані при розрахунку ПДВ-пільг в майбутньому — в тому періоді, в якому виникне пільгове постачання в ряд. 5.1 декларації з ПДВ. Тоді в такому періоді придбання разом з постачаннями і покажемо в таблиці 2 додатка Д6.

Макулатурна пільга

Здали макулатуру (звільнена від ПДВ). У якій таблиці: 1 або 2 додатка Д6 нам відображати цю операцію? Чи треба за нею розраховувати суму пільг в таблиці 2?

Здача макулатури — пільгове постачання (п. 23 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ; код пільги згідно з Довідником пільг «14060465»). Тому:

— у декларації з ПДВ її фіксують в пільговому ряд. 5.1 (і ряд. 5), а

— у додатку Д6 показують в пільговій таблиці 2.

А ось в таблиці 1 додатка Д6 (відведеній для необ’єктних операцій) їй не місце.

При цьому в таблиці 2 додатка Д6 за пільговим макулатурним постачанням розраховують суму пільги з ПДВ. Щоправда, оскільки макулатура спеціально не отримувалася, за вартість її придбання можна прийняти облікову вартість макулатури згідно з даними субрахунку 209. Нагадаємо, що відходи, призначені для продажу, враховують за чистою вартістю реалізації (п. 2.13 Методрекомендацій з бухобліку запасів, затверджених наказом Мінфіну від 10.01.2007 р. № 2).

Приклад 1. У липні здали макулатуру (картон) на 200 грн (з розрахунку 100 кг картону за ціною 2 грн за кг). Картон обліковувався на субрахунку 209 за чистою вартістю реалізації 150 грн (з розрахунку 100 кг за ціною 1,5 грн за 1 кг). Тоді, дотримуючи формулу, суму пільги з ПДВ розрахуємо так: гр. 4 таблиці 2 додатка Д6 = 200 грн х 20 % - 150 грн х 20 % = 10 грн.

У додатку Д6 за липень суму пільги відобразимо так, як показано в таблиці 2.

Хоча не буде помилкою піти легким шляхом і порахувати суму макулатурної пільги «в лоба» — власне за ціною зданого картону (і гр. 6 — 8 про придбання не заповнювати). Тобто обчислити суму пільги так: гр. 4 таблиці 2 додатка Д6 = 200 грн х 20 % = 40 грн.

Також нагадаємо, що макулатурна пільга може мати неприємні наслідки і призвести до необхідності нарахування компенсуючих ПЗ (за п. 198.5 ПКУ) і розподільчих ПЗ (за ст. 199 ПКУ). Детальніше про це див. у «Податки & бухоблік», 2017, № 45, с. 14 і 2018, № 57, с. 19.

Медпільга (за п. 71)

Продаємо антивірусні товари з тимчасовою медпільгою (за п. 71 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). Де в додатку Д6 (у таблиці 1 чи 2) її показувати? Чи розраховувати суму пільг з ПДВ?

Так, за тимчасовою медпільгою доведеться розрахувати суму пільг з ПДВ.

Нагадаємо, що з 17 березня 2020 року по останній день місяця карантину діє тимчасова медпільга з ПДВ для (1) ввезення і (2) постачань на митній території України товарів (ліків, медвиробів, медобладнання), пов’язаних з коронавірусом, за Переліком, затвердженим постановою КМУ від 20.03.2020 р. № 224 (п. 71 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). Детальніше про неї ви можете прочитати в «Податки & бухоблік», 2020, № 34, с. 6 і № 44, с. 12.

При цьому в декларації з ПДВ:

— пільгові постачання медтоварів в Україні відображають в ряд. 5.1 (і ряд. 5), а також в таблиці 2 додатка Д6 за ними розраховують суму пільг з ПДВ (п. 14 інформаційного листа ДПСУ від 16.04.2020 р. № 10, див. за посиланням tax.gov.ua/podatki-ta-zbori/informatsiyni-listi);

пільгове ввезення взагалі не відображається (п. 13 листа № 10). Тому і питання про розрахунок пільг з увезення не виникне.

Приклад 2. У липні продали товарів за медпільгою на суму 200000 грн. Частина з них була придбана ще до 17.03.2020 р. з 7 % ПДВ (обсяг придбань без урахування ПДВ склав 80000 грн), а частина вже придбана в період пільги (обсяг пільгових придбань склав 50000 грн). Тоді, застосовуючи формулу, суму пільги з ПДВ розрахуємо так: гр. 4 таблиці 2 додатка Д6 = 200000 грн х 20 % - (80000 грн + 50000 грн) х 20 % = 14000 грн.

У додатку Д6 за липень суму пільги відобразимо так, як показано в таблиці 2.

Безоплатні передачі

Передали безоплатно (для лікарні) антивірусні товари за медпільгою (п. 71). Чи рахувати за такою безоплатною пільговою передачею суму пільг з ПДВ в додатку Д6 та як?

Так, розрахувати суму пільг з ПДВ з безоплатної пільгової передачі в додатку Д6 доведеться. Пояснимо.

Безоплатна передача товарів вважається постачанням (п.п. 14.1.191 ПКУ). Тож має бути врахована в декларації з ПДВ — у даному випадку в пільговому ряд. 5.1.

Який обсяг постачання занести в цей рядок?

Хоча договірна вартість безоплатно переданих товарів дорівнює нулю, вважаємо, що в пільговому ряд. 5.1 (з урахуванням правила мінбази з п. 188.1 ПКУ) треба показати мінбазні обсяги пільгово-безоплатного постачання. Тобто визначені виходячи з ціни придбання медтоварів, переданих безоплатно.

Щоправда, на думку фіскалів, у такому разі достатньо оформити тільки одну ПН на фактичну (тобто нульову) вартість постачання. А ось другу пільгову мінбазну ПН складати не треба (БЗ 101.16). І оскільки обсяги операції, звільненої від ПДВ, дорівнюють 0 грн, то і в декларації з ПДВ пільгове безоплатне постачання відображати не слід (лист ДФСУ від 03.07.2019 р. № 3066/6/99-99-15-03-02-15/ІПК). Проте чинити так можна тільки, отримавши аналогічну звільняючу ІПК на свою адресу. Детальніше про це див. «Податки & бухоблік», 2020, № 18, с. 5. На наш погляд, безоплатне пільгове постачання повинне все ж таки засвітитися в декларації. При цьому в пільговому ряд. 5.1 треба показати мінбазні обсяги (тобто вартість придбання медтоварів, переданих безоплатно). Причому при заповненні таблиці 2 додатка Д6 таку вартість їх придбання доведеться продублювати і в гр. 4, і гр. 6 — 8. І оскільки обсяг постачань і придбань однаковий, то сума пільги з ПДВ за розрахунком вийде нульовою.

Приклад 3. У липні безоплатно передали лікарні товари за медпільгою (за п. 71). Вартість придбання товарів склала 40000 грн (товари отримувалися у травні як пільгові). Тоді, застосовуючи формулу, суму пільги з ПДВ розрахуємо так: гр. 4 таблиці 2 додатка Д6 = 40000 грн х 20 % - 40000 грн х 20 % = 0 грн.

У додатку Д6 за липень суму пільги відобразимо так, як показано в таблиці 2.

Передоплата

У липні отримали передоплату за пільговий товар (заповнили ряд. 5.1 декларації). Проте сам товар купимо і відвантажимо покупцеві тільки в наступному місяці — серпні. Чи треба розраховувати суму пільг з ПДВ в таблиці 2 додатка Д6? Як в гр. 6 — 8 заповнювати обсяги придбань?

Оскільки передоплата засвітилася в пільговому ряд. 5.1 декларації, доведеться заповнити пільгову таблицю 2 додатка Д6. Щоправда, під суму передоплати, що надійшла, потрібні придбання ще не здійснені. Тому гр. 6 — 8 таблиці 2 Д6 залишаться порожніми. Тобто сума пільг з ПДВ буде розрахована з усього обсягу з постачання (без зменшення на придбання).

Зверніть увагу: в наступному місяці — серпні придбання пільгового товару не треба відображати в гр. 6 — 8 таблиці 2 додатка Д6 (оскільки постачання під ці придбання вже було відображене в попередньому місяці — липні). Тобто в цій ситуації такі серпневі придбання пройдуть повз додаток Д6 і взагалі не братимуть участь в розрахунку суми пільг з ПДВ.

Приклад 4. У липні отримали передоплату (15000 грн) за книги (пільга за п.п. 197.1.25 ПКУ). Книги купимо і відвантажимо покупцеві в наступному місяці — серпні. Тоді, застосовуючи формулу, суму пільги з ПДВ розрахуємо так: гр. 4 таблиці 2 додатка Д6 = 15000 грн х 20 % - 0 грн х 20 % = 3000 грн.

У додатку Д6 за липень суму пільги відобразимо так, як показано в таблиці 2:

Таблиця 2. Розрахунок суми ПДВ-пільг в таблиці 2 додатка Д6

№ з/п

Найменування податкової пільги

Код податкової пільги (згідно з довідником пільг)

Сума ПДВ, не сплачена до бюджету у зв’язку з отриманням податкової пільги

Обсяг звільнених від оподаткування операцій з постачання товарів/послуг

Обсяги операцій з придбання товарів/послуг

20 %

7 %

0%/

звіль-

нені

1

2

3

4

5

6

7

8

Приклад 1. Постачання макулатури

1

Тимчасово до 1 січня 2022 року від ПДВ звільняються операції з постачання паперу та картону …

14060465

10

200

150*

Усього

10

200

150

* Припустимо, картон утворився від упаковки товарів, придбаних з ПДВ.

Приклад 2. Тимчасова медпільга (п. 71)

1

Тимчасово, на період, що закінчується останнім числом місяця, в якому завершується дія карантину, …

14060544

14000

200000

80000

50000

Усього

14000

200000

80000

50000

Приклад 3. Безоплатні пільгові передачі

1

Тимчасово, на період, що закінчується останнім числом місяця, в якому завершується дія карантину, …

14060544

0

40000

40000

Усього

0

40000

40000

Приклад 4. Передоплата (потрібні придбання ще не здійснені)

1

Звільняються від оподаткування операції з постачання …

14060435

3000

15000

Усього

3000

15000

висновки

  • Якщо у звітному місяці були пільгові постачання (заповнений ряд. 5.1 декларації), то їх треба розшифрувати в пільговій таблиці 2 додатка Д6 і розрахувати суму пільг з ПДВ.
  • Суму пільг з ПДВ в таблиці 2 додатка Д6 розраховують щомісячно без наростаючого підсумку.
  • Суму пільг з ПДВ обчислюють за спеціальною формулою, зіставляючи пільгові постачання і здійснені для них придбання. Придбання у неплатників при розрахунку пільги не враховуються.
  • Штрафів за помилки при розрахунку ПДВ-пільг у таблиці 2 додатка Д6 немає.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі