02.03.2020

Чим запам’ятався лютий

Прощавай, Звіте про суми податкових пільг!

Звичайно, ви знаєте, що з 01.01.2020 р. постановою КМУ від 31.10.2018 р. № 891 скасовано Звіт про суми податкових пільг. Але це зовсім не означає, що пільговики можуть назавжди забути про свій обов’язок інформувати податкові органи про пільги. Просто замість єдиного пільгового Звіту з 01.01.2020 р. звітувати про пільги платникам треба безпосередньо у звітності, що подається за відповідними податками/зборами.

Причому для цих цілей уже пристосували:

— декларацію з податку на прибуток (додали новий додаток ПП);

— декларацію з ПДВ (оновили додаток Д6);

— декларацію з туристичного збору (у додатку відвели графи для пільг);

— декларацію з плати за землю (відповідні «пільгові» графи були в ній і раніше).

Розраховувати суму пільг безпосередньо в профільних деклараціях треба починаючи зі звітних періодів 2020 року. А за 2019 рік — відзвітувати востаннє за єдиною формою.

Л. Солошенко, «Податки та бухгалтерський облік», 2020, № 10, с. 6

Авансовий звіт

Здавалося б, простий документ — а скільки всього з ним пов’язано!

Передусім, звичайно, це ціла низка правил та обмежень, якими супроводжується видача грошових коштів під звіт і яких необхідно дотримуватися як підприємству, так і працівникові. В які строки підприємство зобов’язане видати працівникові кошти на відрядження або під звіт? Чи можна видати їх набагато раніше? Чи є якісь установлені законодавством часові межі для видачі таких коштів? Відповіді на ці запитання шукайте в першій статті тематичного номера.

Що може загрожувати працівникові за несвоєчасне подання авансового звіту і неповернення невитрачених підзвітних коштів, а підприємству — за перевищення межі готівкових обмежень? Про це — у другій статті. Шпаргалка щодо заповнення авансового звіту — у третій…

Погортайте інші матеріали номера — упевнені, знайдете для себе багато цікавого.

«Податки та бухгалтерський облік», 2020, № 11

Оприлюднення фінзвітності-2019

Просто скласти фінансову звітність мало. Її обов’язково треба подати зацікавленим користувачам, серед яких органи державної статистики та органи ДПСУ.

Деякі підприємства до того ж повинні оприлюднити свою річну фінансову звітність для всіх охочих із нею ознайомитися. Під оприлюдненням фінзвітності (річної консолідованої фінзвітності) розуміють її розміщення разом з аудиторським висновком на власній вебсторінці/вебсайті підприємства (у повному обсязі) та іншим способом у випадках, визначених законодавством.

Хто та в які строки повинен оприлюднювати свою річну фінзвітність (включаючи її консолідовану версію)? Відповідь на це запитання читайте в статті.

Т. Войтенко, «Податки та бухгалтерський облік», 2020, № 12, с. 9

Дитячі відпустки

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами — це дуже важливий період у житті жінки, який дає їй змогу перелаштуватися зовсім на інший ритм свого життя. А ще це дуже хвилюючий період. Тому, погодьтеся, додавати хвилювань ще й якимись негараздами в наданні та оформленні такої відпустки не хотілося б. Вирішити можливі непорозуміння в цих питаннях — мета цієї статті.

А ось питання нарахування допомоги по вагітності та пологах, а також надання інших дитячих відпусток (зокрема, відпусток для догляду за дитиною до 3/6 років і щорічної додаткової відпустки працівникам, що мають дітей) розглянуто в наступних статтях цього тематичного номера.

«Податки та бухгалтерський облік», 2020, № 13

Електронний акт запізнюється

Багато хто напевно стикався із ситуацією, коли акт на послуги в електронному вигляді складений наприкінці цього місяця, але електронний підпис замовник поставив тільки в наступному. Для ПДВ і бухгалтерсько-прибуткового обліку важлива тільки одна з цих дат. Але яка з них? Що саме мати на увазі під датою оформлення первинного документа: дату його складання чи дату його підписання?

Це запитання ставить у безвихідь не лише платників. Нещодавно податківці спробували вирішити цю дилему і звернулися за роз’ясненнями до Мінфіну. І хоча Мінфін облікову дату з актом, що запізнюється, пояснив тільки для бухобліку, вважаємо, головний висновок податківці повинні зробити такий: електронний акт — не єдина первинка, що підтверджує факт постачання/надання послуги.

Щоб дотриматися вимог Закону про бухоблік і відобразити операцію надання послуги, якщо на момент закінчення складання регістрів бухобліку за звітний період первинний документ (у тому числі й у електронному вигляді) ще не підписаний, потрібен інший первинний документ — внутрішній акт.

У ПДВ-обліку з відображенням постачання послуг трохи все по-іншому. Як саме — читайте в статті.

Н. Адамович, «Податки та бухгалтерський облік», 2020, № 14, с. 15

Виплати працівникам

Тема оподаткування доходів працівників — одна з найбільш важливих і незмінно актуальних у бухгалтерському середовищі. Тому ми вирішили приділити їй особливу увагу і розглянути в цьому спецвипуску.

Ідеться в ньому про те, які нарахування та утримання слід здійснювати роботодавцю, що використовує працю найманих прицівників, про правила сплати податку на доходи фізичних осіб, військового збору та єдиного соцвнеску, а також про їх відображення в обліку та звітності.

Крім того, наприкінці спецвипуску ви знайдете таблицю, узагальнючу інформацію про оподаткування виплат працівникам, необхідність проводити їх індексацію та компенсацію, а також про включення таких виплат до розрахунку середнього заробітку.

«Податки та бухгалтерський облік», 2020, № 15

Податкова знижка на навчання

Оплачуєте навчання в інституті? За себе? За дитину? Вона ще школяр і ви оплачуєте її заняття в «музикалці», «художці»?.. Чи ви ☺ поки ходите на дошкільні заняття і теж не задарма?

На жаль, більшість наших співгромадян на одне-два таких запитання відповість «так». Але діватися нікуди. Без науки в сучасному світі ніяк, і за це «світло», на жаль, потрібно платити.

А чи знаєте ви, що частину цих грошей можна собі повернути? Яким чином? Скориставшись податковою знижкою на навчання. Саме цій темі ми й присвятили пропоновану статтю.

О. Огай, «Податки та бухгалтерський облік», 2020, № 16, с. 16

Блокування ПН. Версія 3.0

Ви вже знаєте, що Кабмін затвердив нові порядок зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН і порядок розгляду скарги на рішення про відмову в їх реєстрації, які набули чинності 1 лютого цього року. А Мінфін прийняв новий порядок розблокування ПН/РК. Що змінилося у зв’язку з прийняттям цих документів і як тепер відбуваються блокування-розблокування? Відповідям на ці запитання присвячений тематичний номер.

Загалом алгоритм моніторингу ПН/РК у зв’язку з прийняттям нового блокувального порядку не змінився. Змінилися тільки окремі критерії блокування. В одній із статей цього номера коротко описано загальний механізм блокування ПН/РК з урахуванням нових критеріїв. А в наступних статтях — детальніша розповідь про кожен блокувальний етап.

Хочете уникнути блокування — подайте спеціальну Таблицю, за допомогою якої проінформуйте податківців про свою специфіку: свої реальні види діяльності та в їх розрізі — про товари/послуги на виході і вході, щоб ПН/РК з їх кодами не блокувалися. Хто та коли подає Таблицю? Як подавати Таблицю? Як її правильно заповнити? Про це — окрема стаття номера.

«Податки та бухгалтерський облік», 2020, № 17