Теми статей
Обрати теми

Припинення торгівлі і РРО-реєстрації

Нестеренко Максим, податковий експерт
Підприємство займається роздрібною торгівлею і застосовує РРО. Діяльність було тимчасово призупинено. Чи потрібно подавати ф. № 20-ОПП з інформацією про виведення об’єкта з експлуатації?

Взагалі-то потрібно, однак робити це небажано і навіть ризиковано. І викликано це цілком прозаїчними причинами. Реєстрація РРО — це один із тих ризиків, які містить у собі неподання ф. № 20-ОПП. Про це ви дізналися з «Податки & бухоблік», 2020, № 50, с. 2.

Починаючи з 01.10.2018 р. податківці відмовляють у реєстрації РРО щодо господарської одиниці, якщо суб’єкт господарювання не повідомив про неї як про об’єкт оподаткування (у ф. № 20-ОПП). Те ж саме стосується ситуації, якщо відповідно до даних з форми № 20-ОПП господарську одиницю як об’єкт оподаткування закрито чи вона не експлуатується (п.п. 8 п. 2 розд. ІІ Порядку реєстрації та застосування РРО, затвердженого наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. № 547).

Відтак, якщо суб’єкт господарювання відкрив нову господарську одиницю чи починає застосовувати РРО на вже існуючій, спочатку слід подати ф. № 20-ОПП про відкриття об’єкта оподаткування, а вже потім реєструвати РРО. Те ж саме слід зробити у випадку, якщо відбувається заміна РРО, а його попередник був зареєстрований без подання форми № 20-ОПП про господарську одиницю як про об’єкт оподаткування.

Простіше кажучи, поки в Єдиному банку даних немає даних про наявність об’єкта оподаткування, зареєструвати на ньому РРО буде неможливо (див. роз’яснення ГУ ДПС у м. Києві від 20.01.2020 р.*). У нашому випадку такими об’єктами оподаткування можуть бути, наприклад, магазин (код «321»), кіоск (код «2»), лоток (код «3») чи торговельне місце» (код «680»). Щоб зареєструвати РРО, подавати ф. № 20-ОПП треба якомога швидше.

* Див.: kyiv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/404538.html

А якщо суб’єкт господарювання тимчасово не використовує об’єкт оподаткування? У такому випадку ф. № 20-ОПП теж має дотичність до реєстрації РРО.

Платникам, які тимчасово не використовують свої об’єкти, ми не радимо поспішати з поданням ф. № 20-ОПП з інформацією про закриття цього об’єкта (код «6 — закриття об’єкта оподаткування» у графі 2) чи з інформацією про зміну його стану на код «3» (тимчасово не експлуатується) у графі 9.

Якщо платник все ж подасть ф. № 20-ОПП з інформацією про тимчасову неексплуатацію об’єкта оподаткування, він майже гарантовано отримає неприємності. Бо ж тоді

вийде, що РРО зареєстрований на неіснуючу господарську одиницю

Натомість неподання ф. № 20-ОПП з оновленою інформацією містить для суб’єкта господарювання значно менші ризики. Хоча б тому, що строки подання ф. № 20-ОПП установлені не ПКУ, а Порядком № 1588 (докладніше див. «Податки & бухоблік», 2020, № 75, с. 17).

Саме виходячи з вищенаведених міркувань ми рекомендували не подавати ф. № 20-ОПП при масових тимчасових зупинках діяльності на час карантину. Докладніше про це читайте у «Податки & бухоблік», 2020, № 35, с. 9.

І насамкінець. Якщо зареєстрований РРО тимчасово не використовується, його реєстрація все одно залишається дійсною. Тому і з цього боку неподання ф. № 20-ОПП жодних відчутних наслідків для платника не матиме. Докладніше про це читайте у «Податки & бухоблік», 2020, № 24, с. 27.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі