Теми статей
Обрати теми

Дві ПН на один платіж: виправляємо негайно

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Покупець сплатив за двома рахунками одним платежем. Постачальник склав дві податкові накладні (ПН) — під кожен рахунок. Покупець просить переробити на одну ПН. Як провести коригування? Якою датою складати розрахунок коригування (РК)? Як ураховувати виправлення у ПДВ-декларації?

Дійсно, податківці проти дроблення загального авансу/одноразового постачання на декілька ПН (див. «Податки & бухоблік», 2019, № 70, с. 4). Вони вважають, що дроблення не дає можливості ідентифікувати операцію, адже такі ПН не відповідають первинним документам — платіжці/видатковій накладній (101.16 БЗ). Також податківці не визнають можливості складання продавцем декількох авансових ПН — під кожен рахунок (лист ДФСУ від 12.07.2019 № 3241/6/99-99-15-03-02-15/ІПК). На нашу думку, тут фіскали могли б залишити продавцеві можливість вибору кількості авансових ПН, що складаються*. Але вважаємо, тут безпечніше виправити ситуацію, ніж битися з вітряками. Тим більше що проблеми можуть виникнути не лише у покупця з правом на податковий кредит (ПК), але й у продавця. Адже формально правильна ПН не зареєстрована в ЄРПН, а це загрожує штрафом за п. 1201.1 ПКУ**. Тому, не відкладаючи в довгий ящик, перейдемо до виправлення ситуації.

* Адже у зворотній ситуації, коли на декілька авансів/постачань протягом дня складається одна ПН, фіскали нічого проти не мають («Податки & бухоблік», 2019, № 70, с. 3).

** Щоправда, на період карантину на застосування таких штрафів накладено мораторій.

Як виправити. З огляду на те, що податківці проти виправлення сумової помилки за допомогою РК без перевиписування нової ПН (див. листи ДПСУ від 23.10.2021 № 4037/ІПК/99-00-21-03-02-06/ІПК, ГУ ДПС в Дніпропетровській обл. від 26.08.2021 № 3134/ІПК/99-00-21-03-02-06), доведеться діяти так. Спершу обнуляємо обидві ПН, склавши до кожної окремий РК з типом причини 103 «Повернення товару або авансових платежів» (РК-103). Далі складаємо і реєструємо в системі одну (правильну) ПН.

Причому коригуючий РК за загальним правилом повинен складатися датою виявлення помилки. А ось нову ПН треба скласти попередньою датою — датою отримання авансів. А отже, якщо затягнути з виправленням, то можна потрапити на штрафи** за несвоєчасну реєстрацію нової ПН за п. 1201.1 ПКУ.

Наслідки у ПДВ-декларації. Покупець не має права включати до ПК суму ПДВ з помилкових ПН. Не потраплять до ПДВ-декларації також і коригуючі РК до помилкових ПН. А ось відобразити ПК покупець зможе тільки після реєстрації в системі нової (правильної) ПН.

Причому період відображення ПК залежить від реєстрації таких ПН/РК у системі. Якщо виправитися в тому ж періоді, в якому припустилися помилки (своєчасно зареєструвавши нову ПН), то покупцеві не доведеться відкладати свій ПК на потім.

Що стосується постачальника, то він декларує свої ПЗ з ПДВ на повну суму отриманого авансу в періоді його отримання незалежно від наявності, кількості ПН та/або своєчасності їх реєстрації в ЄРПН. Причому якщо помилкові ПН були зареєстровані на момент подання декларації за період, в якому припустилися помилки, то такі ПН ніде в ПДВ-декларації не засвітяться. А тому, виправляючи ПН, уточнювати ПДВ-декларацію за «помилковий» період не потрібно.

І ще: якщо обнуляючий РК-103 буде зареєстровано «із запізненням» — не у строк, установлений для реєстрації ПН/РК помилкового періоду, — у постачальника виникнуть проблеми з реглімітом. Адже зменшуючий РК до системи підтягнеться в періоді його реєстрації, а до ПДВ-декларації він не потрапить. Відповідно вилізе незникаючий показник ∑Перевищ, через що постачальник втратить регліміт (див. «Податки & бухоблік», 2021, № 90, с. 13, 17, 19).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі