№6

Податки & бухоблік, січень, 2021/№ 6 спецвипуск Інші номери журналу ›
  • Декларація з податку на прибуток: правила складання та подання Минулий рік був для всіх непростим. Дісталося від 2020-го і податковоприбутковому обліку, який зазнав неодноразових змін. І їх, звичайно, необхідно врахувати, звітуючи з податку на прибуток за 2020 рік. Правильно скласти прибуткову декларацію допоможе наш спецвипуск. Так, із нього ви дізнаєтеся про терміни та порядок подання, а також про особливості заповнення як самої податковоприбуткової декларації, так і додатків до неї. Спецвипуск для вас підготували редактор Наталія Вороная, податкові експерти Людмила Солошенко, Алла Свіріденко і Наталія Чернишова.
  • Заповнюємо декларацію: нюанси Тепер поговоримо про складання декларації: розберемо структуру, а також детально розглянемо заповнення її полів і рядків. Щоправда, врахуйте, що затвердженого порядку заповнення декларації з податку на прибуток немає. Тому орієнтуватимемося на норми ПКУ, виноски-підказки в самій формі декларації та роз’яснення контролюючих органів. При цьому звертаємо увагу: ми розглядатимемо «стару» форму декларації (тобто без змін, внесених наказом № 649), оскільки саме її треба подавати за 2020 рік згідно з п. 46.6 ПКУ (див. с. 2). Декларація з податку на прибуток складається з: — вступної частини; — основної частини (рядки 01 — 37); — заключної частини; — додатків.
  • Додаток АВ — дивідендний авансовий внесок Тепер поговоримо про заповнення додатків до декларації. У них розшифровують (розраховують) значення деяких рядків. Розпочнемо з додатка АВ.
  • Додаток ЗП — зменшення нарахованої суми податку Додаток ЗП призначений для розшифровування показника рядка 16 ЗП декларації з податку на прибуток. Тут визначають загальну суму, на яку можна зменшити податок на прибуток, нарахований за звітний період.
  • Додаток ПН — податок на репатріацію Цей розділ ми присвятимо додатку ПН. Зверніть увагу: наказом № 649 він викладений у новій редакції. Але, як зазначено у листі ДПСУ від 14.12.2020 р. № 22434/7/99-00-05-05-01-07, нову форму треба застосовувати починаючи зі звітних періодів 2021 року. Отже, за 2020 рік звітуємо за старою формою. Саме її ми і розглянемо. Цей додаток розшифровує інформацію, зазначену в рядку 23 ПН декларації. У ньому наводять інформацію про податок на репатріацію. Про те, хто і за яких обставин сплачує цей податок і подає додаток ПН до податковоприбуткової декларації, поговоримо далі.
  • Додаток ТЦ — трансфертне ціноутворення Додаток ТЦ подають, тільки якщо: — підприємства у 2020 році здійснювали контрольовані операції* з реалізації та/або придбання, а отже, підпадають під дію «трансфертної» ст. 39 ПКУ і — ціна контрольованої операції не відповідала принципу «витягнутої руки» і підприємство проводить самостійні коригування згідно з п.п. 39.5.4 ПКУ.
  • Виправлення помилок: через додаток ВП і без нього Якщо ви допустили помилку в декларації з податку на прибуток і виявили її після закінчення граничного строку подання такої декларації, то виправитися в загальному випадку можна протягом 1095 календарних днів (пп. 50.1 і 102.1 ПКУ)*. При цьому такий строк відлічують із дня, що настає за: — граничним днем для подання декларації — якщо декларація з помилкою була подана вчасно; — днем фактичного подання декларації — якщо вона була подана пізніше граничного строку (з порушенням).
  • Додаток РІ — податковоприбуткові різниці Поступово ми дісталися до найбільшого за обсягом додатка до податковоприбуткової декларації. Він призначений для розшифровування і визначення загальної величини різниць, на які збільшують/зменшують бухгалтерський фінрезультат. Зверніть увагу: наказом № 649 додаток РІ викладено у новій редакції. Разом із цим податківці пояснили, що застосовувати нову форму слід починаючи зі звітних періодів 2021 року (див. лист ДПСУ від 14.12.2020 р. № 22434/7/99-00-05-05-01-07). Отже, за 2020 рік будемо звітувати за «старою» формою. Її заповнення й розглянемо у цьому розділі.
  • Додаток ПЗ — неоподатковуваний прибуток На цей розділ спецвипуску слід звернути увагу тим підприємствам, які здійснюють види діяльності, звільнені від оподаткування ст. 142 і підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ. Адже саме вони зобов’язані подавати до податковоприбуткової декларації додаток ПЗ, у якому звітують про результати такої пільгованої діяльності. Інші суб’єкти господарювання можуть пройти повз — зазначений додаток вони не заповнюють і до органів ДПСУ не подають.
  • Додаток АМ — амортизація Цей додаток повинні заповнювати тільки високодохідники і малодохідники-добровольці*, які ведуть окремий податковий облік ОЗ і НМА та визначають «амортизаційні» різниці, встановлені пп. 138.1 і 138.2 ПКУ. Інформацію про розміри розрахованої за звітний період податкової амортизації якраз і відображають у додатку АМ.
  • Додаток ЦП — цінні папери Додаток ЦП заповнюють високодохідники і малодохідники-добровольці, які здійснюють операції з цінними паперами та розраховують «ціннопаперові» податковоприбуткові різниці за п. 141.2 ПКУ. У ньому визначають окремий податковий фінрезультат від операцій з продажу та іншого відчуження цінних паперів за звітний період і розшифровують показники рядків 4.1.3 ЦП і 4.1.4 ЦП додатка РІ.
  • Додаток ПП — інформація про суми податкових пільг Додаток ПП з’явився в декларації з податку на прибуток порівняно нещодавно. Підприємства-квартальники вперше його подавали за підсумками I кварталу 2020 року. А ось у річників узагалі все ще попереду — вони вперше заповнюватимуть його у складі річної декларації з податку на прибуток за 2020 рік (див. лист ДПСУ від 16.01.2020 р. № 757/7/99-00-07-02-01-07 // «Податки & бухоблік», 2020, № 8, с. 25, підкатегорію 102.10 БЗ).
  • Перелік використаних документів
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі