Теми статей
Обрати теми

Якщо перевіркою донараховано ПДВ

Солошенко Людмила, податковий експерт
Тепер поговоримо про те, як результати перевірок відображати в обліку. Розпочнемо з перевірок ПДВ. Що якщо контролери «накопали» недоплату й донарахували податок у податковому повідомленні-рішенні (ППР)? Як це вплине на облік? Коли платити за ППР? Чи потрібно уточнювати перевірені періоди, в яких контролери виявили помилки? Розбираємося.

Якщо перевіркою виявлено недоплату (заниження податку в ряд. 18 декларації з ПДВ), платник може отримати ППР форми «Р» (п. 2 розд. II Порядку № 1204). У ньому контролери донарахують ПДВ зі штрафними санкціями:

Форма ППР

Призначення

Відображення в ІКП і в декларації (в періоді узгодження ППР)

«Р»

донарахування податку (збільшення ПЗ)

у ряд. 18 декларації

— сума донарахованих ПЗ обліковується тільки в ІКП (інтегрованій картці платника);

— оскільки ПЗ узгоджуються за ППР, то в декларацію їх додавати не потрібно (у декларації не відображаються)

Утім, платник, який не згоден з ППР, може його оскаржити в адміністративному та/або судовому порядку (п. 56.1 ПКУ). У такому разі до закінчення оскарження нічого не робимо, оскільки ППР ще не узгоджено. Але що якщо оскарження не буде або воно закінчене, які дії платника?

Платимо за ППР

У який строк платити за ППР? Якщо податок донарахований при перевірці, то платник зобов’язаний сплатити суму грошового зобов’язання протягом 10 робочих днів, що настають за днем отримання ППР. А якщо розпочато оскарження, то протягом 10 робочих днів після узгодження ППР під час цих процедур (п. 57.3 ПКУ).

Куди платити за ППР? Будьте уважними! ППР-платежі з ПДВ сплачують не так, як податок за деклараціями, тобто не на електронний ПДВ-рахунок. А сплата податкових зобов’язань з ПДВ, штрафів та пені, донарахованих податківцями при перевірці, здійснюється платником з поточного рахунку прямо до бюджету (Дт 641/ПДВ — Кт 311; п. 25 Порядку № 569). Тож усі платежі за ППР пройдуть повз електронний ПДВ-рахунок і не збільшать платникові ліміт реєстрації (жодної надбавки до ліміту не дадуть).

Тому помилки краще, звичайно ж, виявляти самостійно. Оскільки податок, донарахований за уточнюючим розрахунком (УР), заплатимо на електронний ПДВ-рахунок, і він через показник ∑ПопРах збільшить ліміт для реєстрації ПН (а ось самоштраф за УР сплатимо прямо до бюджету).

Чи відображати в декларації

А чи потрібно через податок, донарахований перевіряючими, виправляти помилкові декларації?

Ні, якщо ПЗ донараховані перевіркою, то декларації не чіпаємо. Тобто повертатися до помилкових періодів і подавати до них УР, щоб у ряд. 18 виправити недоплату, платникові не потрібно. Оскільки інакше ПЗ сплатимо двічі: за ППР і ще за УР.

Інакше кажучи, оскільки донараховані контролерами ПЗ узгоджуються за ППР, то узгоджувати (відображати) їх ще й у ПДВ-декларації не потрібно. Поготів, що виправляти звітність за результатами перевірок ст. 50 ПКУ від платника не вимагає. А ось про можливість подання уточненок у період після акта, але до ППР, детальніше див. у «Податки & бухоблік», 2021, № 46, с. 30.

Не потрібно втягувати ППР-недоплату й до поточної декларації (у ній відображають не будь-які ППР, а тільки в деяких випадках ППР форми «В3», «В4» — у ряд. 16.3 — при помилках у від’ємному значенні (детальніше див. «Наслідки перевірки від’ємного значення та бюджетного відшкодування»)). Про те, що ППР форми «Р» не відображають у декларації, говорилося й у листі ДПСУ від 17.03.2020 р. № 1096/6/99-00-04-01-03-06/ІПК (ср. ).

Тому платникові, що отримав ППР за формою «Р», достатньо просто сплатити суму донарахованого податкового зобов’язання з ПДВ (тобто суму недоплати) з нарахованими штрафними санкціями.

На підставі такого ППР сума недоплати врахується в ІКП (з дня настання граничного строку сплати донарахованих ПЗ, якщо не розпочато оскарження (п.п. 1 п. 3 розд. V Порядку № 5)).

Що в бухобліку

Після перевірки доведеться привести до ладу бухоблік: усунути помилки і врахувати результати перевірки. Для цього необхідно:

— виправити в бухобліку помилку, що призвела до заниження податку;

— донарахувати суму ПЗ з ПДВ;

— нарахувати суму штрафних санкцій.

Пам’ятайте: в обліку відображають тільки узгоджені грошові зобов’язання. Тому результати перевірки в обліку показують тільки після їх узгодження.

У зв’язку із цим нагадаємо, що в загальному випадку ППР приймається протягом 15 робочих днів, що настають за днем вручення акта перевірки платникові податків (п. 86.8 ПКУ). При цьому на адміноскарження ППР відводиться 10 робочих днів, що настають за днем його отримання (п. 56.3 ПКУ). І якщо не розпочато оскарження, то на 11-й робочий день ППР стане узгодженим (а в разі адміністративного та/або судового оскарження — після закінчення цих процедур (пп. 56.17, 56.18 ПКУ)).

Виправляємо помилку (донараховуємо ПЗ). Помилки, виявлені податківцями при перевірці, нічим не відрізняються від будь-яких інших помилок, допущених платником. Тому їх виправляють у бухобліку за загальними правилами, дивлячись якою була помилка:

— поточного року — тоді помилку виправляють шляхом унесення відповідних коригувань у поточному звітному періоді або

— минулих років — тоді коригують сальдо нерозподіленого прибутку (непокритого збитку) рах. 44 на початок року (якщо помилка вплинула на фінрезультат) або сальдо на початок року за тими статтями балансу, яких торкнулася помилка (якщо помилка на фінрезультат не вплинула).

Детальніше про виправлення помилок у бухобліку див. «Податки & бухоблік», 2020, № 80, с. 4.

Причому якщо ПДВ-помилка вплинула на фінрезультат (який одночасно для платників податку на прибуток виступає об’єктом оподаткування) і зачепила податок на прибуток, то суму податку на прибуток також слід відкоригувати.

Штрафи і пеня. А ось нараховані перевіряючими штрафи і пеня — це поточні витрати. Тому їх визнають витратами того періоду, в якому ППР стало узгодженим (неважливо, за помилки якого періоду санкції нараховані).

Щоправда, у період карантину пеня не нараховується. А ось від ПДВ-штрафів за карантинні порушення звільнень немає, крім штрафів за нереєстрацію/несвоєчасну реєстрацію ПН/РК (п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Нагадаємо, що за заниження податку передбачений 10 %-й штраф від суми заниження (п. 123.1 ПКУ).

Ще врахуйте, що в платників податку на прибуток, що розраховують різниці (високодохідників і малодохідників-добровольців), за штрафами виникатиме штрафна різниця. Оскільки починаючи з 23.05.2020 р. п.п. 140.5.11 ПКУ вимагає коригувати (збільшувати) фінрезультат також на суму штрафів і пені, нарахованих контролюючими органами за порушення вимог законодавства (ряд. 3.1.11 додатка РІ). Тому фінансові санкції, нараховані перевіряючими, у податковоприбутковому обліку не зменшать об’єкта оподаткування.

Малодохідників, що відмовилися від різниць, це не стосується. У них штрафні санкції облікуються за бухобліковими правилами, оскільки об’єкт оподаткування на прибуток — бухфінрезультат.

Приклад 1. У 2020 році при безоплатній передачі забули нарахувати мінбазні ПЗ за п. 188.1 ПКУ в розмірі 1000 грн. Перевіркою донараховано: ПЗ — 1000 грн і штраф — 100 грн.

Мінбазні ПЗ повинні були відобразити у витратах 2020-го (Дт 949 — Кт 641/ПДВ). Тому минулорічну помилку виправляємо шляхом коригування сальдо рахунка 44 на початок 2021 року (див. таблицю нижче).

Виправлення ПДВ-помилки після перевірки

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн

Дт

Кт

1

Донараховано ПЗ за 2020 рік

441

641/ПДВ

1000

2

Зменшено податок на прибуток за 2020 рік

(1000 грн х 18 %)

641/прибуток

441

180

3

Нараховано штрафні санкції

948

641/ПДВ

100

4

Сплачено донараховані перевіркою ПДВ і штраф

641/ПДВ

311

1100

Помилки виявлені камералкою

Утім, якщо заниження ПЗ фіскали відловили вже при камералці, вони можуть запропонувати платникові виправитися самостійно, подавши уточнюючий розрахунок (УР).

Врахуйте, що податківці не проти подання платником УР при камералці, але тільки до отримання акта перевірки платником (БЗ 129.02). Хоча суди вважають, що платник не обмежений у праві самовиправитися, навіть якщо отримано акт (детальніше див. «Податки & бухоблік», 2021, № 46, с. 30).

Тоді виправляють помилки в бухобліку, а також до помилкової декларації подають уточнюючий розрахунок, яким донараховують ПЗ.

Оскільки помилка допущена в ряд. 18 декларації (виправляємо недоплату), у ряд. 18.2 УР нараховують 3 %-й самоштраф. Нагадаємо, що від самоштрафу з ПДВ на карантині звільнень немає (п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, БЗ 132.01). Причому нарахувати 3 %-й самоштраф доведеться, навіть якщо виправляємося оперативно й УР подаємо після граничного строку подання декларації, але до граничного строку сплати ПЗ за нею (БЗ 132.01).

Платимо за УР. Врахуйте: сплатити суму недоплати і 3-й самоштраф потрібно до подання УР (п.п. «а» п. 50.1 ПКУ). Про наслідки їх несплати до подання УР детальніше див. «Податки & бухоблік», 2021, № 33, с. 16 і № 25, с. 28.

При цьому УР-платежі сплачують по-різному (пп. 19, 25 Порядку № 569):

— суму недоплати — на електронний ПДВ-рахунок;

— 3 %-й самоштраф — прямо до бюджету.

Хоча за наявності грошей на електронному ПДВ-рахунку (переплати на особовому рахунку) недоплату (самоштраф) можна не сплачувати — кошти спишуться автоматично (п.п. «а» п. 87.1 ПКУ).

Приклад 2. При камеральній перевірці виявлено, що в червневій декларації занижено ПЗ на 2000 грн (у ПК помилково включили ПН, зареєстровану із запізненням у липні).

Самостійне виправлення ПДВ-помилок

з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума,

грн

Дт

Кт

1

Зменшено (відкориговано) ПК

641/ПДВ

631

2000

644/1

631

2000

2

Сплачено суму недоплати на ПДВ-рахунок

315

311

2000

3

Списано кошти з ПДВ-рахунку в рахунок сплати ПЗ за УР

641/ПДВ

315

2000

4

Нараховано 3 %-й самоштраф

948

641/ПДВ

60

5

Сплачено 3 %-й самоштраф до бюджету

641/ПДВ

311

60

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі