Теми статей
Обрати теми

Нові-старі реквізити чека РРО: дедлайн вже близько

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Схоже, РРО-зобов’язаним нудьгувати ніколи. Їхнє життя насичене (а може, й перенасичене) подіями. Остання з них — оновлення форми фіскального чека (див. «Податки & бухоблік», 2021, № 53, с. 24). Та ми зараз говоритимемо не про це оновлення (бо там поки що залишається все по-старому), а про попереднє, яке відбулося торік. Тоді зміни в переліку обов’язкових реквізитів чека РРО були справді значними, і на їх впровадження бізнесу відвели цілий рік. І ось він майже сплив. Давайте пригадаємо разом, що і кому слід було зробити, щоб належним чином зустріти першосерпневий дедлайн.

Згадайте: рік тому, а саме з 01.08.2020 р., наказом № 306* Мінфін, зокрема, запровадив нові обов’язкові реквізити фіскального касового чека на товари (послуги), а також обов’язковість створення РРО електронних розрахункових документів поряд із паперовими або замість них (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 58, с. 27). Перелічимо в табл. 1 ті обов’язкові реквізити, що з’явились у чеку РРО завдяки наказу № 306.

* Наказ Мінфіну від 18.06.2020 р. № 306.

Таблиця 1. Обов’язкові реквізити чека РРО, запроваджені наказом № 306

№ рядка

Назва обов’язкового реквізиту

Взаєморозташування написів і даних на полях фіскального чека є рекомендованим, а не обов’язковим. Отже, номер того чи іншого рядка у чеку, взагалі-то, може бути яким завгодно. Однак для визначеності ми будемо дотримуватися нумерації рядків з наказу № 306.

1

Найменування суб’єкта господарювання

Як не дивно, але цей реквізит не згадувався як обов’язковий у попередній редакції форми фіскального чека. Водночас багато торговців наводили його й раніше, тож особливих проблем його поява серед обов’язкових не викликала. Тут зазначають найменування юридичної особи/прізвище, ім’я та по батькові ФОП, що містяться в ЄДР.

8

Цифрове значення штрихового коду товару (зазначається у випадках, передбачених чинним законодавством, а у разі непередбачення — за бажанням платника)

Цей реквізит можна ігнорувати, оскільки на сьогодні жодної норми, яка б змушувала вносити у чек РРО дані про штрих-код, у чинному законодавстві немає.

15

Напис «ПЛАТІЖНА СИСТЕМА» (найменування платіжної системи, платіжний інструмент якої використовується)

Решту обов’язкових реквізитів електронного платіжного засобу (рядки 10 — 14, 16, 17), окрім назви платіжної системи, належало відображати й раніше, але і тоді, і зараз — лише у разі здійснення розрахунків через платіжний термінал, з’єднаний або поєднаний з РРО (подробиці — у «Податки & бухоблік», 2021, № 55, с. 25).

Перелік чинних платіжних систем можна знайти за посиланням: bank.gov.ua/ua/payments/paymentsystems

18

Валюта операції

Свого часу податківці роз’яснювали (див. БЗ 109.10, чинну до 07.02.2019 р.), що це може знадобитися суб’єкту господарювання, який здійснює торгівлю в магазині безмитної торгівлі. Такий суб’єкт може (але раніше не був зобов’язаний) зазначати у фіскальному чеку назву або загальноприйняте умовне позначення валюти, а при проведенні розрахункової операції з використанням декількох валют усі вартісні реквізити зазначати за кожною валютою окремо. Однак після того як цей реквізит став обов’язковим, жодних роз’яснень щодо правил його зазначення нам не траплялося.

22

Заокруглення

23

До сплати

Ці два реквізити знадобляться при заокругленні вартості придбаного товару через відсутність в обігу монет дрібних номіналів (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 11, с. 24).

Зверніть увагу: якщо здійснюється безготівковий розрахунок, рядки 22 і 23 у фіскальному чеку не зазначаються.

24

Час (година, хвилина, секунда) проведення розрахункової операції

Раніше зазначення секунд не вимагалося. Однак і зараз їх можна ігнорувати, бо, як роз’яснюють податківці, це не є порушенням чинного законодавства (лист ДПСУ від 18.09.2020 р. № 3896/ІПК/99-00-07-05-01-06).

25

QR-код, який містить у собі код автентифікації повідомлення (МАС) цього чеку, дату і час здійснення розрахункової операції, фіскальний номер касового чека/фіскальний номер електронного касового чека, суму розрахункової операції, фіскальний номер РРО/фіскальний номер ПРРО

Чомусь окремі платники вважають, що цей реквізит має бути у чеку лише при продажу підакцизних товарів (див. лист ДПСУ від 17.06.2021 р. № 2480/ІПК/99-00-07-05-01-06). Насправді це не так. Обов’язковість QR-коду у фіскальному касовому чеку не залежить від виду товару.

28

Заводський номер РРО, перед яким друкуються великі літери «ЗН»

Заводський номер — це унікальний номер РРО, який надається виробником при його виготовленні. Схоже, що фіскали своєчасно не розібралися з відображенням цього реквізиту і сплутали його з фіскальним номером, який був у чеку завжди (див. лист ДПСУ від 18.09.2020 р. № 3896/ІПК/99-00-07-05-01-06). Насправді заводський номер мав відображатися в чеку вже з 01.08.2020 р. А от щодо решти реквізитів, перерахованих у цій таблиці, ситуація дещо інша…

Ураховуючи масштабність таких змін, Мінфін відтермінував їх реалізацію для певних суб’єктів господарювання аж до 01.08.2021 р. А декому взагалі дозволив на ці зміни не зважати.

Отже, п. 3 наказу № 306 передбачено пільги в частині:

(1) створення електронних розрахункових документів, а також

(2) відображення у фіскальному чеку:

— найменування суб’єкта господарювання;

— цифрового значення штрихового коду товару;

— заокруглення суми до сплати;

— валюти операції;

— QR-коду;

— найменування платіжної системи.

Вони розповсюджуються на розрахункові документи, що створюються РРО, версії внутрішнього програмного забезпечення яких включені до Державного реєстру РРО та які… А далі дивимося у табл. 2.

Таблиця 2. Вимоги до відображення нових обов’язкових реквізитів

Якщо

то

…РРО перебували на обліку

в ДПІ до 01.08.2020 р.*

вимоги до форми і змісту розрахункових документів, встановлені наказом № 306, на них не поширюються

* Такі РРО не підпадають під обов’язкове доопрацювання виробниками і їх можна використовувати й надалі до моменту скасування реєстрації, але не пізніше закінчення строку експлуатації.

Разом з цим, якщо виробник доопрацює версію програмного забезпечення до РРО, що використовується суб’єктом господарювання, то центр сервісного обслуговування має провести відповідні доопрацювання та налаштування таких РРО (лист ГУ ДПС у Чернівецькій обл. від 11.01.2021 р. № 109/ІПК/24-13-07-04).

Якщо суб’єкт господарювання у своїй діяльності застосовує РРО, який був зареєстрований до 01.08.2020 р. та не може бути доопрацьований, то у такому випадку відсутні підстави для застосування штрафних (фінансових) санкцій до такого суб’єкта господарювання (лист ДПСУ від 25.11.2020 р. № 4827/ІПК/99-00-07-05-01-06).

…РРО не перебували на обліку

в ДПІ до 01.08.2020 р.

до 01.08.2021 р.:

— вимоги до форми і змісту розрахункових документів, встановлені наказом № 306, на них не поширюються;

— за наявності технічних можливостей вони мають бути доопрацьовані виробниками (постачальниками) для виконання всіх вимог* наказу № 306

* З інформаційного повідомлення ДПСУ на цю тему (див. за посиланням: tax.gov.ua/nove-pro-podatki--novini-/479639.html) може скластися враження, що РРО мають бути доопрацьовані лише для можливості відображення у касових чеках найменування суб’єкта господарювання, заокруглення суми до сплати, зазначення валюти операції та найменування платіжної системи. Однак не варто забувати й про такі обов’язкові вимоги наказу № 306, як створення електронних розрахункових документів, а також відображення у фіскальному чеку QR-коду.

І насамкінець — про відповідальність. Чого чекати тим, хто мав би з 1 серпня відображати у чеку запроваджені наказом № 306 обов’язкові реквізити, але не зробив цього?

Законодавство (а услід за ним і податківці — див. 109.20 БЗ) прямо говорить: якщо у виданому покупцеві документі немає хоча б одного з обов’язкових реквізитів, то він уже не розрахунковий. А це рівносильно невидачі розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункових операцій.

За таке порушення передбачено відповідальність у вигляді фінансової санкції. Її розмір до 01.01.2022 р. становить:

— якщо порушення вчинене вперше — 10 % вартості проданих з порушеннями товарів (послуг),

— за кожне наступне порушення — 50 % вартості проданих з порушеннями товарів (послуг) (п. 11 Прикінцевих положень Закону про РРО).

А з 01.01.2022 р. штраф зросте до розмірів, передбачених уже зараз п. 1 ст. 17 Закону про РРО (100 і 150 % відповідно).

Важливо! Тим, хто порушив РРО-законодавство під час карантину, заховатися за звільняючий від штрафів п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ не вдасться. Водночас слід пам’ятати, що на проведення фіскалами деяких видів перевірок з 18.03.2020 р. і аж до закінчення карантину діє мораторій (п. 522 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Тобто напевно виявити порушення РРО-законодавства в період карантину фіскали зможуть тільки після його закінчення (деталі — у «Податки & бухоблік», 2020, № 38-39, с. 31).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі