Теми статей
Обрати теми

Арешт банківського рахунку: що робити?

Амброзяк Наталя, юрист
З проблемою арешту, на жаль, може зіткнутися кожен. Тим більше в такій складній економічній ситуації, як зараз. Є податковий борг, а майна для погашення немає? Ось вам і арешт рахунку. Рішення суду по контрагентові не змогли виконати? І знову арешт. Залишається тільки ставити собі питання: хто винен? І що робити з контрагентами, працівниками і податківцями? Що ж, заспокоїмо вас і дамо декілька практичних порад із цього приводу.

Арешт рахунку: стисло про головне

Хто може заарештувати рахунок? Приватний або державний виконавець (далі — виконавець) самостійно або податківці, але останні тільки через суд.

За що? Виконавці можуть накласти арешт для примусового виконання судових та інших рішень, що мають силу виконавчого документа (наприклад, податкової вимоги з ЄСВ-боргом). Якщо ж ми говоримо про податкову, то з підставами для арешту усе не так просто. ВС не може до кінця визначитися ☹.

Є дві позиції. Суть тієї, що старше (див., наприклад, постанову ВС від 21.07.2020 р. у справі № 520/3517/19 // reyestr.court.gov.ua/Review/90497944): податкова може накласти арешт на банківські рахунки через:

— податковий борг, якщо у платника бракує майна для його погашення (п.п. 20.1.31 ПКУ);

— обставини з п. 94.2 ПКУ (незаконний недопуск до перевірки, продаж майна, що знаходиться в податковій заставі (без дозволу податківців, коли він потрібен) тощо).

Суть більш свіжої позиції (приклад: постанова ВС від 13.01.2021 р. у справі № 520/9872/18 // reyestr.court.gov.ua/Review/94129647):

причиною арешту банківського рахунку з боку податкової може бути тільки наявність податкового боргу

Знову ж таки якщо у платника недостатньо майна для погашення. І застосувати арешт можна виключно в сумі боргу.

Звичайно ж, друга позиція нам миліше ☺.

До яких рахунків застосувати не можуть? Не заарештовують кошти на рахунках із спеціальним статусом. Наприклад, не підлягають арешту кошти на єдиному рахунку для сплати податків*, а також на рахунку СЕА ПДВ** (п. 7 ч. 3 ст. 18 і ч. 2 ст. 48 Закону України «Про виконавче провадження» від 02.06.2016 р. № 1404-VIII). Також не можуть накладати арешт на виплати, стягнення з яких заборонене (див. додаток до цього Закону).

* Детально про нього див. «Податки & бухоблік», 2020, № 90, с. 2.

** Хоча це траплялося на практиці неодноразово (див. «Податки & бухоблік», 2018, № 82, с. 25 і 2019, № 17, с. 4).

Припустимо, що гіпотетичні ТОВ «Ромашка» і ФОП Іванов І. І. зіткнулися з арештом. Їм треба платити податки, виплачувати зарплату, розраховуватися із контрагентами.

Що робити?

Тут у наших ТОВ і ФОП два шляхи: (1) виконувати свої зобов’язання в умовах арешту; (2) зняти арешт. Їх можна використати паралельно.

Можна також спробувати відкрутитися від відповідальності за невиконання своїх зобов’язань, посилаючись на відсутність вини. Але шансів тут, вважаємо, мало. Суд може цю вину все ж угледіти. Адже причина арешту, як правило, це якраз таки дії самого боржника. Виняток: ситуації, коли арешт застосували незаконно.

Виконувати в умовах арешту. Залежно від того, кому треба платити, наші герої можуть піти різними шляхами.

1. Якщо винні контрагентам. Можна:

— здійснити переведення боргу. Це можна зробити лише за згодою кредитора (ст. 520 ЦКУ);

— попросити відстрочення виконання зобов’язань у контрагента (оформити краще письмово, наприклад, додатковою угодою);

— укласти договір доручення на погашення боргу з кимось із дружніх підприємств/ФОП з подальшою компенсацією витрат;

— розрахуватися готівкою, якщо її ще не вилучили в рахунок боргів. Пам’ятаймо про обмеження на розрахунки готівкою на день: 10000 грн — між госпсуб’єктами і 50000 грн — з фізособою***.

*** Детальніше про готівкові розрахунки див. у «Податки & бухоблік», 2019, № 41, с. 65.

2. Якщо треба сплатити податки/збори. Можна:

доручити комусь сплатити податки від їх імені. У п. 38.2 ПКУ встановлено:

сплата податків може відбуватися як безпосередньо платником, так і його представником

В ідеалі, це усе треба оформити договором доручення і довіреністю. Причому якщо довіреність видає ФОП, то податківці наполягають на її нотаріальному посвідченні (129.06 БЗ). Хоча аргументи фіскали наводять сумнівні.

Ми вважаємо, що ані довіреність від імені юрособи, ані довіреність від імені ФОП нотаріального посвідчення не вимагають.

Важливо! Таким макаром не вийде сплатити ПДВ і ЄСВ. ПДВ — через особливості його перерахування (максимум — поповнення рахунку із втратою ліміту), а ЄСВ — оскільки це заборонено (129.04 БЗ, ч. 9 ст. 25 Закону України від 08.07.2010 р. № 2464-VI). Хоча ВС дозволяв сплачувати ЄСВ у цій ситуації таким чином (постанова ВС від 21.12.2018 р. у справі № 805/1429/17-а // reyestr.court.gov.ua/Review/78770796).

Також треба правильно оформити платіжку (див. приклад 2 з п. 3 Порядку, затвердженого наказом Мінфіну від 24.07.2015 р. № 666);

сплатити податки готівкою (якщо ви маєте в розпорядженні таку суму). Але з ПДВ знову ж таки можуть виникнути проблеми, а точніше з реглімітом. На практиці банки проводять такі платежі, але законодавець такого способу сплати ПДВ не передбачає. Це підтверджують і податківці (101.17 БЗ).

3. Якщо треба виплатити зарплату. Доручити комусь виплатити співробітникам зарплату не вийде. У цій ситуації можна:

— зняти арешт з необхідної суми коштів (про це нижче);

— виплатити зарплату готівкою через касу (знову ж таки якщо є можливість). Обмеження на готівкові розрахунки в цьому випадку не працюють.

Зняти арешт. Тут може бути два способи.

1. Усунути причини застосування арешту. Якщо арешт застосував виконавець, то треба виконати рішення суду. Якщо податкова — погашаємо податковий борг або дивимося в п. 94.2 ПКУ. Тільки врахуйте: зняття «податкового» арешту з банківських рахунків відбувається виключно за рішенням суду.

Причому для зняття арешту в цьому випадку до суду можуть звернутися тільки податківці. На це у них два робочих дні, що йдуть за днем, коли фіскали дізналися про підстави для зняття арешту (п. 2 розд. VII Порядку, затвердженого наказом Мінфіну від 14.07.2017 р. № 632).

2. Оскаржити застосування арешту в адмінсуді. На жаль, боржник оскаржити такі рішення в адмінпорядку (до ДПСУ, начальника держвиконавчої служби або Мін’юсту) не може.

Лайфхаки для зняття арешту

Виконавці. Можна звільнити з-під арешту суму для виплати зарплати працівникам. Минулого року Велика палата Верховного Суду прийняла постанову від 19.05.2020 р. у справі № 905/361/19 (reyestr.court.gov.ua/Review/89961608). Вона була негативна по відношенню до боржника. Але в ній зашита інструкція для тих, хто потрапив в ситуацію, коли арешт виконавець застосував, але зарплату співробітникам виплатити треба. Всього дві дії:

1) написати лист виконавцеві;

2) додати до нього документи, що підтверджують суму для виплат (штатний розпис, положення про оплату праці тощо).

Лист можна сформулювати так:

ТОВ «Ромашка» (або ФОП Іванов І. І.) просить зняти арешт з коштів у сумі ___ грн, що знаходяться на рахунку ___ у зв’язку з необхідністю виплати заробітної плати працівникам. Документи, що підтверджують наведену вище суму, додаються.

Звертаємо увагу: можливість зняття арешту із суми коштів для виплати заробітної плати підтвердила Велика палата Верховного Суду (див. постанову від 19.05.2020 р. у справі № 905/361/10). А висновки щодо застосування норм права, викладені у постановах Верховного Суду, є обов’язковими для всіх суб’єктів владних повноважень, які застосовують у своїй діяльності нормативно-правовий акт, що містить відповідну норму права (ч. 5 ст. 13 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» від 02.06.2016 р. № 1402-VIII).

Якщо не спрацювало — йдемо до суду.

Податківці. Якщо арешт застосували на підставах, передбачених в п. 94.2 ПКУ (наприклад, недопуск до перевірки), то можна оскаржити це рішення, пославшись на постанову ВС від 13.01.2021 р. у справі № 520/9872/18 (див. вище). Ще раз нагадаємо: у ній суд зазначив, що податківці можуть застосувати арешт до банківських рахунків тільки через податковий борг, на погашення якого у платника недостатньо майна.

Що краще не робити

1. У жодному разі не намагайтеся відкрити новий банківський рахунок під час арешту інших рахунків.

Якщо ви зробите це, то такі дії можуть розцінюватися як невиконання рішення суду. У рамках виконавчого провадження у такому разі виконавець направляє матеріали правоохоронцям про притягнення винних (тобто директора юрособи або ФОП) до кримінальної відповідальності за ст. 382 ККУ (невиконання судового рішення). І такі ситуації на практиці виникали (див. постанову ВС від 10.12.2019 р. у справі № 701/340/17 // reyestr.court.gov.ua/Review/86365280).

2. Не варто вимагати зняти арешт з рахунку, просто посилаючись на те, що ви виплачуєте з нього зарплату. Цього недостатньо. Як треба в цьому випадку діяти, ми описали вище.

Дійсно, є рішення ВС про зняття арешту з банківських рахунків, які використовуються для сплати податків і виплати зарплати (постанови ВС від 10.10.2019 р. у справі № 916/1572/19, від 27.06.2019 р. у справі № 916/73/19). Судді доходили висновку, що такі рахунки мають спеціальний статус. Крім того, зазначали, що виплата зарплати має пріоритет перед іншими боргами (ч. 5 ст. 97 КЗпП).

Але, по-перше, окремого типу рахунків для виплати зарплати і сплати податків для госпсуб’єктів, на жаль, не існує. Виняток — єдиний рахунок для сплати податків. А, по-друге, той же ВС ухвалював рішення проти боржників і не дозволяв знімати арешт з рахунків, прикриваючись зарплатними зобов’язаннями (постанови ВС від 13.03.2019 р. у справі № 344/8982/17).

ВИСНОВКИ

  • Накласти арешт на банківські рахунки можуть як виконавці, так і податківці (через суд).
  • Банк знімає арешт з рахунку тільки за рішенням суду.
  • Якщо ви усунули причини накладення податкового арешту на рахунки, то для його зняття тільки фіскали повинні звертатися до суду.
  • Рішення про накладення арешту можна оскаржити в суді.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі