Теми статей
Обрати теми

Карантинні обмеження: чергові нововведення

Амброзяк Наталя, юрист
Постанова КМУ від 22.03.2021 р. № 230

Висновок документа

З 23 березня змінилися карантинні обмеження: носіння масок, заборонена і дозволена діяльність тощо

Карантин з нами, як мінімум, до 30 квітня. Але обстановка погіршилася, тому КМУ підкоригував деякі обмеження. Розповімо про найцікавіші зміни і проблеми, з ними пов’язані.

Маски. У регіонах з червоним рівнем небезпеки заборонено перебувати на територіях загального користування без надітих масок/респіраторів. Тобто в масці треба бути не лише у громадському транспорті, громадських будівлях та спорудах, але і, наприклад, на зупинці громадського транспорту.

Нагадаємо: за відсутність маски в транспорті і громадських будівлях (спорудах) загрожує штраф від 170 до 255 грн (ч. 2 ст. 443 КУпАП) («Податки & бухоблік», 2020, № 96, с. 25).

Але відсутність маски на вулиці (тобто на інших територіях загального користування) під цей штраф не підпадає. Тобто тут має працювати ч. 1 ст. 443 КУпАП зі штрафом від 17000 до 34000 грн. На щастя, її застосовують суди, і часто вони цього не роблять через помилки в протоколах, неконституційність «маскових» норм або малозначність порушення.

І не забувайте про штрафи для госпсуб’єктів за клієнтів без масок («Податки & бухоблік», 2021, № 5, с. 27).

До речі, у МОЗ спробували усіх заспокоїти, повідомивши, що без масок можна перебувати в парках і скверах*.

* moz.gov.ua/article/news/u-parkah-i-skverah-mozhna-hoditi-bez-masok-%e2%80%93-urjad-utochniv-detali-svoei-postanovi

Перевірки. Для червоного рівня залишається відкритим питання проведення дозволених постановою КМУ від 03.02.2021 р. № 89 податкових перевірок юросіб. Сам акт викликає питання щодо законності («Податки & бухоблік», 2021, № 13, с. 2). А карантин додає жару. За чутками, фіскали не призупинятимуть перевірочну діяльність. Можна йти шляхом недопуску й оскарження наказу про призначення перевірки через незаконність постанови КМУ № 89.

Заборони на червоному рівні. Додалася заборона на роботу непродовольчих ринків. А ось обмеження в роботі транспорту встановлюватимуть на місцях комісії з питань техногенно-екологічної безпеки (комісія ТЕБ).

Заборони на помаранчевому рівні. За певної кількості нових випадків захворювання комісія ТЕБ може вводити додаткові обмеження до попередньо встановлених. Раніше на помаранчевому рівні тільки посилювався контроль.

Госпіталізація & дитячі табори. По-перше, обмеження щодо госпіталізації в лікарні перемістилися з жовтого рівня на червоний.

По-друге, дитячі оздоровчі установи зможуть працювати. Навіть якщо в середині зміни регіон стане червоним, то діти зможуть залишитися в закладі до кінця зміни.

Правила в’їзду до України. З цікавого:

— з окупованих територій можуть в’їжджати без самоізоляції громадяни України, які вакцинуватимуться на підконтрольній території. Але треба мати спецзапрошення на вакцинацію;

— не підлягатимуть самоізоляції громадяни нашої країни, що в’їжджають в Україну з негативним ПЛР-тестом, зробленим не більш ніж за 48 годин до перетину кордону. Не повинні самоізолюватися і водії вантажного транспорту, автобусів (регулярні перевезення) тощо;

— громадяни України, які в’їжджають в Україну (у тому числі з окупованих територій), підлягають самоізоляції і мають встановити додаток «Вдома». Якщо це зробити неможливо, то людина підлягатиме вже обсервації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі