Теми статей
Обрати теми

Здаємо автомобіль на металобрухт

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Вантажний автомобіль замортизовано в нуль. Підприємство вирішило його продати на металобрухт. Чи треба списувати такий об’єкт основних засобів (ОЗ) з балансу? Чи виникають при цьому податкові зобов’язання (ПЗ) з ПДВ? Чи залишати для МВС держномери? Як усе оформити? Давайте розберемося.

Автомобіль віджив свій вік. Тож чи треба ліквідовувати такий об’єкт ОЗ перед здачею в металобрухт?

За правилами п. 6 НП(С)БО 7 і § 7 МСБО 16 «Основні засоби» об’єкт ОЗ визнають активом, якщо існує ймовірність того, що підприємство отримає в майбутньому економічні вигоди від його використання і його вартість може бути достовірно визначена. Вилучають об’єкт ОЗ з активів (списують з балансу) у разі його вибуття внаслідок продажу, ліквідації, безоплатної передачі, нестачі, остаточного псування або інших причин невідповідності критеріям визнання активом (п. 33 НП(С)БО 7, п. 40 Методрекомендацій № 561*, §§ 67, 69 МСБО 16).

* Методрекомендації з бухобліку ОЗ, затверджені наказом Мінфіну від 30.09.2003 р. № 561.

Оскільки в нашому випадку вантажний автомобіль вирішено продати на металобрухт (а не як необоротний актив), то раніше його потрібно списати з балансу — ліквідувати.

Ліквідовуємо авто

Бухоблік. Для визначення непридатності ОЗ до подальшого використання та оформлення відповідних первинних документів керівник підприємства створює постійно діючу комісію (п. 41 Методрекомендацій № 561).

Для документального оформлення ліквідації автомобіля складають акт на списання автотранспортних засобів (форма № ОЗ-4). Можна також використати відповідну форму акта, затвердженого наказом Мінфіну від 13.09.2016 р. № 818 для бюджетників. У акті на списання обов’язково має бути висновок комісії про те, що

подальша експлуатація об’єкта за первісним призначенням неможлива

Це дозволить уникнути ПДВ. В акті обов’язково відображають результати ліквідації об’єкта. Зокрема, вказують вартість отриманих у результаті розбирання об’єкта й оприбуткованих ТМЦ — запчастин, металобрухту.

Списання нульового автомобіля відображають у бухобліку записом: Дт 131 — Кт 105 — на суму зносу ліквідовуваного об’єкта ОЗ.

Металобрухт, отриманий від ліквідації автомобіля, який підприємство планує продати, оприбутковують на баланс за чистою вартістю реалізації (пп. 2.12 і 2.13 Методрекомендацій з бухобліку запасів, затверджених наказом Мінфіну від 10.01.2007 р. № 2). Надходження металобрухту відображають у складі інших доходів (п. 44 Методрекомендацій № 561) записом: Дт 209 — Кт 746.

ПДВ-облік. При самостійній ліквідації об’єктів ОЗ п. 189.9 ПКУ дозволяє не нараховувати ПДВ. Але тільки за умови, якщо ліквідація оформлена актом на списання форми № ОЗ-4/№ ОЗ-3 або іншим документом довільної форми (з належними реквізитами первинного), що підтверджує неможливість подальшого використання об’єкта ОЗ за первісним призначенням (див. УПК, затверджену наказом Мінфіну від 03.08.2018 р. № 673 // «Податки & бухоблік», 2018, № 65, с. 3). Причому такий документ не обов’язково додавати до декларації з ПДВ за період ліквідації об’єкта ОЗ. Його можна подати, приміром, після отримання запиту від податківців (див. БЗ 101.07).

Хоча, взагалі-то, за нормами п. 189.9 ПКУ базою оподаткування при ліквідації виступає звичайна ціна, але не нижче балансової (залишкової) вартості на момент ліквідації. А залишкова вартість у цьому випадку і так дорівнює нулю. Та все ж краще актом не нехтувати.

Компенсуючі ПЗ з ПДВ при ліквідації об’єктів ОЗ не нараховують. Про це прямо говорить п.п. «г» п. 198.5 ПКУ.

При оприбуткуванні металобрухту, отриманого від ліквідації автомобіля, ПЗ з ПДВ також не виникають (п. 189.10 ПКУ).

А ось потім при продажу цих запасів без нарахування ПЗ з ПДВ не обійтися. Щоправда, при постачанні до 01.01.2022 р. металобрухту діє тимчасова пільга (п. 23 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). Але тільки для брухту і відходів чорних/кольорових металів, включених до «чорного» і «кольорового» Переліків, затверджених постановою КМУ від 12.01.2011 р. № 15. А ось постачання брухту не з Переліків (наприклад, брухту і відходів дорогоцінних металів) не пільгується (див. БЗ 101.07).

Оскільки здавання металобрухту — пільгове постачання, виникає запитання:

чи розподіляти ПДВ за ст. 199 ПКУ?

Не хвилюйтеся! Операції із власним металобрухтом виведені з-під ПДВ-розподілу (п. 199.6 ПКУ). Тому якщо здавання металобрухту — єдине пільгове постачання, то подавати додаток Д6 до декларації з ПДВ, розраховувати коефіцієнт ЧВ і розподіляти ПДВ (тобто нараховувати розподільчі ПЗ) не треба.

Хоча нещодавно фіскали озвучили із цього приводу іншу думку. Чомусь вони роз’яснюють, що ці пільгові постачання слід включати до загальних обсягів і враховувати в гр. 4 таблиці 1 додатка Д6. При цьому визнають, що розподіляти ПДВ через них не треба (див. БЗ 101.24 // «Податки & бухоблік», 2021, № 23, с. 28). Але, за логікою фіскалів, виходить, що через такі постачання доведеться розраховувати і декларувати ЧВ (тобто подавати додаток Д6 з розрахунком частки). А це в корені суперечить ПКУ, яким прямо передбачено, що правила розподілу таких пільгових постачань не стосуються і для них непридатні. Тому, на наш погляд, в загальні обсяги їх уключати не треба. Їм узагалі не місце в додатку Д6.

Податок на прибуток. За загальними правилами при ліквідації об’єкта ОЗ в прибутковому обліку високодохідників і малодохідників-добровольців виникають ліквідаційні різниці. Тобто фінрезультат збільшують на бухгалтерську залишкову вартість об’єкта ОЗ і зменшують на його податкову залишкову вартість (пп. 138.1 і 138.2 ПКУ). Проте в цьому випадку автомобіль повністю замортизований і в бухгалтерському, і, судячи з усього, в податковому обліку. Відповідно ніяких ліквідаційних різниць не виникає.

У бухобліку ліквідацію повністю замортизованого вантажного автомобіля і продаж металобрухту відображають так (див. таблицю):

Ліквідація нульового автомобіля і продаж металобрухту

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Дт

Кт

1

Списано суму нарахованого зносу по вантажному автомобілю

131

105

2

Відображено витрати на ліквідацію автомобіля (різання, розбирання)

976

661, 651

3

Оприбутковано металобрухт від ліквідації автомобіля

209

746

4

Реалізовано металобрухт, отриманий від ліквідації автомобіля

377

712

5

Списано собівартість реалізованого металобрухту

943

209

6

Надійшла оплата за реалізований металобрухт

311

377

Детальніше про облік ОЗ див. спецвипуск «Податки & бухоблік», 2020, № 85.

Знімаємо авто з обліку в МВС

Процедуру списання автомобіля з балансу підприємства не варто плутати зі зняттям його з обліку в сервісному центрі МВС (СЦ МВС). Причому зняття авто з обліку повинне передувати його утилізації.

Для зняття з обліку транспортних засобів, які вибраковують (списують) для повної утилізації, передбачений спрощений порядок. Зокрема, в цьому випадку огляд автомобіля не проводять (п. 45 Порядку, затвердженого постановою КМУ від 07.09.98 р. № 1388, п. 5.5 Інструкції, затвердженої наказом МВС від 11.08.2010 р. № 379).

Таке авто знімають з обліку в територіальному СЦ МВС на підставі затвердженого акта на вибраковування (йдеться про акт на списання, складений комісією підприємства). На відміну від інших операцій зі зняттям/постановкою на облік, зняття з обліку на вибраковування не вимагає фізичної наявності самого автомобіля. Номерні знаки і реєстраційні документи здають у СЦ МВС.

Послуга з вибраковування транспортного засобу у будь-якому СЦ МВС є безоплатною (див. hsc.gov.ua/index/poslugi/poslugi-pov-yazani-z-avto/vibrakuvannya-transportnogo-zasobu/?fbclid=IwAR021gWzV0HPBTBW2dMXCj-ZNdRXRwBgRKUvkXAlsrFqijiXKtcBVAbs1rY). Надають таку послугу протягом робочого дня з моменту подання документів.

Після вибраковування транспортного засобу відновити його реєстрацію буде неможливо

Детально про те, як продовжити життя повністю замортизованим об’єктам ОЗ (збільшити строк корисного використання/експлуатації, переоцінити, поліпшити), читайте в «Податки & бухоблік», 2021, № 7, с. 2.

висновки

  • Якщо повністю замортизований автомобіль не відповідає критеріям визнання активом, його списують з балансу (ліквідовують).
  • ПЗ з ПДВ при ліквідації ОЗ не нараховують за умови, якщо оформлено акт на списання/інший первинний документ, що підтверджує неможливість подальшого використання об’єкта за первісним призначенням.
  • При ліквідації повністю замортизованого автомобіля ліквідаційних різниць у податковоприбутковому обліку не виникає.
  • Утилізації автомобіля повинне передувати зняття його з обліку в СЦ МВС.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі