Теми статей
Обрати теми

Блокування ПН: загальний механізм

Солошенко Людмила, податковий експерт
Платникам ПДВ добре відомо: правильно скласти податкові накладні (ПН)/розрахунки коригування (РК) недостатньо, головне — зареєструвати їх в ЄРПН! А тут можуть виникати перешкоди у вигляді блокування. Які ПН/РК реєструються без проблем, а які можуть заблокувати, які існують блокувальні критерії та як вони працюють — нагадаємо загальний механізм блокування ПН/РК.

Як моніторять ПН/РК?

ПН/РК перед реєстрацією в ЄРПН проходять дворівневий «блокувальний» контроль.

I рівень: відповідність ознакам безумовної реєстрації. Ознак безумовної реєстрації всього 4 (див. п. 3 Порядку зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН, затвердженого постановою КМУ від 11.12.2019 р. № 1165, далі — Порядок № 1165):

1) ПН, які не видаються покупцеві та/або складені на операції, звільнені від оподаткування;

2) критерій «місячного обсягу постачань до 500 тис. грн (а з одним покупцем — не більше 50 тис. грн) + ПДВ, сплачений за минулий місяць > 20 тис. грн + керівник очолює «не більше 3 крісел» (тобто керує одночасно не більше ніж трьома платниками)»;

3) критерії податкового навантаження (за попередні 12 місяців сплачений ПДВ до бюджету (без ввізного!) > 1 млн грн + одночасно показники D і P відповідають умові: D > 0,05 і P < Pм х 1,4);

4) товар/послуга, зазначені в ПН/РК, відображені в Таблиці даних платника, врахованій (!) податківцями.

Так от, якщо ПН/РК або платник відповідає хоча б одному з чотирьох критеріїв, то ПН/РК не повинні блокувати (п. 4 Порядку № 1165).

Виняток: зменшуючі РК і РК на неплатника — для них такі правила не працюють

Тому такі РК перевіряються по повній (тобто підлягають у загальному порядку блокувальному моніторингу).

Також майте на увазі: врахована фіскалами Таблиця теоретично повинна рятувати від блокування незалежно від ризиковості платника, його позитивної податкової історії або ризиковості операцій, тобто у будь-якому випадку ПН з кодами із врахованої контролерами Таблиці не повинні блокуватися. Втім, на практиці фіскали можуть скасовувати Таблицю (відмовляти в її обліку) навіть після її прийняття. У такому разі платникові направляють рішення про неврахування Таблиці (за формою додатка 7 до Порядку № 1165). Тому важливо встигнути зареєструвати ПН/РК, поки Таблиця прийнята. Інакше рішення про скасування Таблиці може бути оскаржене або Таблицю можна переподавати повторно, оскільки кількість Таблиць, що подаються платником, не обмежена (БЗ 101.17, детальніше див. «Податки & бухоблік», 2021, № 30, с. 29).

А ось при невідповідності ПН/РК безумовній реєстрації проводиться перевірка наступного рівня.

II рівень: відповідність блокувальним ознакам. На цьому рівні поетапно перевіряють, чи потрапляють ПН/РК до тих, що блокуються за (п. 5 Порядку № 1165):

— критеріями ризиковості платника;

— показниками позитивної податкової історії платника;

— критеріями ризиковості операцій.

Тому саме при таких перевірках ПН/РК можуть заблокувати. В якій послідовності проводяться перевірки?

Етап 1. Ризиковий платник. Передусім перевірять: чи є платник ризиковим? Критерії ризиковості платника визначені в додатку 1 до Порядку № 1165. Усього їх 8. Найулюбленіший у податківців — останній: «є податкова інформація». Детальніше про них див. «Податки & бухоблік», 2021, № 30, с. 2. Якщо платник задовольняє хоча б одному ризиковому критерію, ПН/РК блокуються (п. 6 Порядку № 1165). Якщо ні — настає наступний етап перевірки.

Етап 2. Позитивна податкова історія платника. Якщо платник — не ризиковий, далі перевірять його позитивну історію. Перелік показників позитивної податкової історії наведений у додатку 2 до Порядку № 1165. Усього їх 6. Детальніше про них див. «Податки & бухоблік», 2020, № 17, с. 10. Важливо! Позитивна історія може уберегти від блокування. Оскільки якщо неризиковий платник відповідає хоча б одному з таких «позитивних» показників, то ПН/РК не блокуються (п. 7 Порядку № 1165). Але якщо позитивний статус отримати не вдалося, ПН/РК перевірятимуться далі — на ризиковість операцій.

Етап 3. Ризиковість операцій. Це завершальний етап перевірки. Критерії ризиковості операцій перераховані в додатку 3 до Порядку № 1165 (ср. ). Усього їх 6. Улюблені у податківців: віртуальні залишки ризикових товарів (п. 1), РК на зміну номенклатури до 4 знаків УКТ ЗЕД (п. 4), РК з «-» на неплатника після 14 днів (п. 6). Детальніше про них див. «Податки & бухоблік», 2021, № 30, с. 4; 2020, № 54, с. 12. При потраплянні хоча б під один ыз таких критеріїв ПН/РК можуть заблокувати. Порівняйте: якщо при ризиковому статусі платника блокуються всі ПН/РК (окрім тих, що відповідають безумовній реєстрації), то при ризиковості операцій зупиняють реєстрацію однієї конкретної ПН/PK.

І тільки якщо операція з ПН/РК не відповідає жодному з таких критеріїв (тобто усі перевірки благополучно пройдені) — ПН/РК зареєструють у ЄРПН!

А на закінчення представимо всю процедуру блокувального моніторингу у вигляді схеми.

img 1

Механізм блокування ПН/РК

Продовження теми — в одному з наступних номерів «Податки & бухоблік».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі