Теми статей
Обрати теми

Придбали генератор: обліково-податкові нюанси

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Те, що у цей надважкий для країни час таке придбання життєво необхідне, очевидно всім. Адже у випадку форс-мажорів та критичної ситуації через знеструмлення генератор зможе на певний час забезпечити електроенергією ваш офіс, виробниче обладнання тощо. Як облікувати такий агрегат? Як списати пальне, використане для його роботи? На які ще обліково-податкові нюанси слід звернути увагу? Розповімо про все просто зараз.

Облік генератора

Бухгалтерський облік. Тут нічого нового. Очікуваний строк корисного використання (експлуатації) такого агрегата беззаперечно більше одного року (операційного циклу). Отже, це об’єкт основних засобів (ОЗ) (п. 4 НП(С)БО 7).

Далі, якщо вартість придбаного генератора не перевищує 20000 грн*, — це малоцінний необоротний матеріальний актив (МНМА) (субрахунок 112), інакше — власне ОЗ (субрахунок 104 «Машини та обладнання»).

* Або іншого вартісного критерію, встановленого для розмежування власне ОЗ і МНМА в наказі про облікову політику вашого підприємства.

І не забудьте починаючи з місяця, наступного за місяцем уведення актива в експлуатацію, нараховувати на його вартість амортизацію. Робити це слід щомісячно протягом строку корисного використання ОЗ.

Якщо ви — єдиноподатник, у тому числі й групи 3 на ставці 2 %, то на цьому все.

Податковий облік. Якщо ви з певних причин залишилися на загальній системі оподаткування і відноситеся при цьому до малодохідників**, вам теж більше нічого не потрібно. Для вас об’єкт оподаткування податком на прибуток визначається за бухгалтерськими правилами — і крапка.

** Це — платники податку на прибуток, річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухгалтерського обліку, за останній річний звітний період не перевищує 40 млн грн (абзац восьмий п.п. 134.1.1 ПКУ).

А от високодохідникам і малодохідникам-добровольцям, які прийняли рішення коригувати свій фінрезультат на різниці, встановлені розд. III ПКУ, доведеться вести окремий податковий облік ОЗ. Але лише у разі якщо вартість придбаного генератора перевищує 20000 грн. Оскільки його господарськість не викликає жодних сумнівів, то

ваш генератор — об’єкт ОЗ групи 4 «Машини та обладнання» з мінімально допустимим строком корисного використання 5 років

Ну або 2 роки — за умови прискореної амортизації, передбаченої п. 431 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ.

Генератор, вартість якого не перевищує 20000 грн, у податковому обліку розцінюють як МНМА. Податкову амортизацію за ним не розраховують; різниці, які визначаються згідно зі ст. 138 ПКУ, за таким активом не виникають.

Про інші облікові нюанси, що стосуються основних засобів, читайте у спецвипуску «Податки та бухгалтерський облік», 2020, № 85.

ПДВ. Якщо ви не зареєстровані платником цього податку або перейшли на спецЄП за ставкою 2 %, то придбання генератора у платника ПДВ не дає вам права відобразити податковий кредит за таким придбанням. Суму ПДВ, виділену в товаросупровідних документах, у будь-якому разі відносите до складу первісної вартості придбаного актива.

Інша справа — якщо ви теж платник ПДВ. У такому разі в період воєнного стану (ВС) ви можете відобразити податковий кредит без ПН від постачальника, зареєстрованої в ЄРПН. Зробити це можна на підставі первинного (чи розрахункового) документа на операцію з придбання (п. 322 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). Первинний документ має містити обов’язкові реквізити, передбачені ст. 9 Закону про бухоблік.

Якщо ж протягом 6-ти місяців після закінчення ВС постачальник не зареєструє ПН на операцію, за якою ви показали податковий кредит за первинними документами, вам доведеться подати УР і зняти податковий кредит (детальніше тут — i.factor.ua/ukr/journals/nibu/2022/april/issue-26/article-120125.html).

Облік пального

Придбання. Яку б мету використання придбаного генератора ви не ставили, без пального він ніщо. Сучасні генератори можуть працювати на різних видах пального — на бензині, на дизельному паливі і навіть на газі (скрапленому або магістральному). Разом з тим облік придбання будь-якого пального для генератора, а також оливи, мастила тощо (тобто пально-мастильних матеріалів або ПММ) відбувається в загальному порядку, як і будь-яких інших запасів.

У бухгалтерському обліку придбані ПММ зараховують на баланс за первісною вартістю (п. 8 НП(С)БО 9). Їх оприбутковують на субрахунку 203 «Паливо» в кореспонденції із субрахунком 631 (685, 372).

У податковому обліку власне надходження ПММ ніяк не впливає на бухобліковий фінрезультат, а отже, й на об’єкт оподаткування податком на прибуток.

У ПДВ-обліку якщо ПММ придбані з вхідним ПДВ, його суму підприємство включає до податкового кредиту. Правила формування податкового кредиту на час дії ВС описані у попередньому розділі статті.

Про інші нюанси обліку запасів читайте у спецвипуску «Податки та бухгалтерський облік», 2021, № 14.

Зберігання. Як тільки ви придбали генератор, перед вами одразу постає питання:

чи можна зберігати пальне для власних потреб без наявності ліцензії у період війни?

З’ясувати відповідь на нього вкрай важливо, адже ціна помилки просто космічна — півмільйона гривень (ст. 17 Закону України від 19.12.95 № 481/95-ВР). До того ж, під час дії ВС за податківцями залишилося право проводити фактичні перевірки зокрема з питань наявності ліцензій, у тому числі про обіг підакцизних товарів. А пальне, як відомо, — підакцизний товар.

Зверніть увагу! Податківці заявляють, що під час війни діють загальні правила ліцензування діяльності зі зберігання пального. Жодних особливостей, зумовлених оголошенням ВС, як вони кажуть, наразі немає. Тож, на їх думку, зберігання пального суб’єктами господарювання всіх форм власності має здійснюватися за наявності ліцензії на кожне місце зберігання (див. також БЗ 113.04).

Разом з тим, певні види діяльності, які під час дії ВС ви тільки збираєтеся розпочати здійснювати, можна тимчасово узаконити шляхом подання до Мінекономіки відповідної декларації (як це зробити, читайте тут). Таке послаблення передбачено постановою КМУ від 18.03.2022 № 314. Ми вважаємо, що воно стосується також усіх видів діяльності, які підпадають під дію спеціального Закону № 481, у тому числі й зберігання пального.

Якщо ж із якихось причин ви не змогли (або не захотіли) подати згадану вище декларацію, то спробуйте приміряти на себе винятки, передбачені ст. 15 Закону № 481, що дозволяють безліцензійне зберігання пального. Ну ось хоча б такий (БЗ 113.04):

суб’єкти господарювання, які здійснюють, зокрема, зберігання пального виключно у споживчій тарі до 5 літрів, ліцензію на зберігання пального не отримують

Інакше кажучи, після придбання пального на АЗС його слід розлити у 5-літрові ємності і зберігати в них пальне для заправлення генератора. Наскільки зручним буде цей спосіб саме для вас, залежить від об’єму паливного бака вашого генератора, а також від того, як довго і часто ви будете його експлуатувати.

Крім того, можна спробувати скористатися ліберальним висновком, якого свого часу доходили податківці у листі ДПСУ від 11.11.2020 № 4647/ІПК/99-00-09-03-03-06 («Податки та бухгалтерський облік», 2021, № 3 // i.factor.ua/ukr/journals/nibu/2021/january/issue-3/article-112785.html). Суть його така: якщо закуплене на АЗС і залите там у каністри (інші ємності, або в ємності бензовозів) пальне доставляється та одразу заливається у баки транспортних засобів, техніки (тобто вашого генератора), то ліцензія на зберігання пального не потрібна!

Таким чином, якщо пальне на момент фактичної перевірки наявне тільки в баку генератора, то фіскалів тепер вже не повинно цікавити, яким чином воно туди потрапило. Ви завжди можете відповісти, що привезли його у каністрах і одразу злили у бак, і послатися на згаданий лист. Однак, все одно надто не розслабляйтеся і слідкуйте, щоб на момент фактичної перевірки усі каністри були порожніми (адже у листі чітко зазначено: «та одразу заливається у баки»).

Списання. Дилема, що одразу постане перед вами:

як списувати пальне, витрачене на роботу генератора, — за нормами чи за фактичними витратами?

І далі: якщо за нормами, то де їх узяти? А якщо за фактом, то чи можна усю вартість списаного пального відносити на витрати у податковому обліку? І як у такому разі бути з ПДВ? Розповімо про все по черзі.

По-перше, нормування витрат, у тому числі ПММ, — дійсно корисна штука, але насамперед для управлінського обліку, оскільки перешкоджає можливим зловживанням. У податковому ж обліку понаднормове використання ПММ наразі не заважає навіть високодохіднику відображати витрати у повному обсязі без коригувань фінрезультату. Натомість у ПДВ-обліку на понаднормові витрати ПММ податківці вимагають нараховувати компенсуючі податкові зобов’язання відповідно до п. 198.5 ПКУ.

По-друге, існує численна кількість техніки, яка працює на ПММ, але для неї норми витрат ПММ офіційно не розроблено і не затверджено. Наприклад, для бензопил, газонокосарок і генераторів у тому числі. У такому разі ви маєте право самостійно розрахувати і затвердити власні норми, які враховуватимуть технічний стан агрегату, умови його експлуатації та інші фактори. Орієнтуватися при цьому слід на техдокументацію виробника обладнання щодо використання ПММ (див. детальніше за посиланням i.factor.ua/ukr/journals/nibu/2019/june/issue-44/article-44715.html).

По-третє, якщо норми будуть затверджені, а витрачання пального в межах норм підтверджене первинними документами, то вважатиметься, що воно використане в господарській діяльності. Отже, ви уникнете проблем із податківцями щодо зайвого нарахування ПДВ. Який первинний документ має забезпечити списання пального? Оскільки безпосередньо витрата ПММ відбувається у процесі роботи генератора, факт такої витрати слід періодично фіксувати відповідним актом, складеним у довільній формі. Головне, щоб він містив обов’язкові реквізити, передбачені ст. 9 Закону про бухоблік.

При цьому контролювати залишок дизпалива у баку генератора (а отже, і його витрату) можна по-різному — візуально, шляхом вимірювань рівня пального в баці, за допомогою вбудованих датчиків (за наявності) тощо.

Кілька слів про екоподаток…

Ви, певно, знаєте, що податківці у цілях справляння екологічного податку відносять генератори (у тому числі й пересувні) до стаціонарних джерел забруднення (див. БЗ 117.06). Це, у свою чергу, тягне за собою вимогу сплачувати екоподаток за фактичні обсяги викиди забруднюючих речовин у атмосферне повітря.

Наша думка щодо цього категорична:

об’єкт оподаткування екоподатком виникає лише у разі експлуатації саме стаціонарних (а не пересувних!) генераторів

Хоча й тут із визначенням обсягів забруднюючих речовин не все так просто. Не кажучи вже про отримання спецдозволу на експлуатацію стаціонарного джерела забруднення, без якого, узагалі-то, експлуатувати будь-який агрегат, що забруднює довкілля, заборонено.

Щоправда, на період дії ВС можна подати декларацію до Мінекономіки (як це зробити, читайте тут) і цим захиститись від звинувачень у бездозвільній діяльності. Однак така декларація все одно ні на йоту не наблизить вас до визначення фактичних обсягів викидів у атмосферу, а без них неможливо коректно обчислити суму екоподатку. Як же вирішити цю проблему?

Вважаємо, можна скористатися спрощеним порядком розрахунку екоподатку. Із нашими порадами щодо цього ви можете ознайомитися за посиланням i.factor.ua/ukr/journals/nibu/2020/september/issue-74/article-110734.html. І не звертайте, будь ласка, увагу, що там йдеться про опалювальний котел — загальний принцип розрахунку аналогічний. Якщо ваш генератор працює на будь-якому рідкому паливі (дизель, бензин тощо), вихідні дані для розрахунку беріть як для мазуту, якщо на скрапленому або магістральному газі — як для природного газу. Певна похибка при цьому, звісно, буде, але вона не надто критична — виправитеся після нашої Перемоги, яка вже не за горами!

Важливо! Екоподаток можна не нараховувати і не сплачувати взагалі, якщо ваше підприємство як платник цього податку зареєстроване (взяте на облік) за місцем розміщення стаціонарних джерел забруднення на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, та на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації (п.п. 69.16 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Таке звільнення діє з 1 січня 2022 року по 31 грудня року, в якому припинено чи скасовано ВС. Щоправда, перелік зазначених територій ще має визначити КМУ. Однак податківці погоджуються вже сьогодні (див. БЗ 117.01), що

за I, II, III та IV квартали поточного року декларацію з екоподатку можна не подавати за всі обсяги та види забруднення, що здійснюються стаціонарними джерелами забруднення

Ну й нарешті, звітність з екоподатку можна не подавати, а податок не сплачувати, якщо через певні обставини ви не маєте зараз такої можливості, причому без застосування до вас штрафних санкцій, якщо ці податкові обов’язки будуть виконані протягом шести місяців після припинення або скасування ВС в Україні (п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Це послаблення — найбільш загальне, і стосується воно усіх платників, а не тільки тих, що знаходяться на територіях, де ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих росією (детальніше про це читайте тут).

…і про форму № 20-ОПП

Вище ми з’ясували, що придбання генератора, серед іншого, означає появу нового об’єкта оподаткування (за викиди забруднюючих речовин в атмосферу). У зв’язку з цим, здавалося б, виникає необхідність подати податківцям повідомлення за формою № 20-ОПП.

Однак Мінфін роз’яснив інакше (див. питання № 3 УПК, затвердженої наказом Мінфіну від 12.01.2022 № 7). На його думку, оскільки генератор призначений для відновлення електропостачання у приміщенні у нештатних ситуаціях, а інформацію про таке приміщення ви мали подати вже давно, то подавати ще окремо повідомлення за ф. № 20-ОПП щодо генератора наразі не треба. Тут діє принцип укрупнення інформації, який використовується при поданні ф. № 20-ОПП.

Якщо ж інформацію про таке приміщення ви раніше не подавали, то є сенс зробити це зараз, особливо у тому разі, якщо приміщення, в якому працюватиме генератор, розташоване не за основним місцем вашого обліку. Поставте у ф. № 20-ОПП відповідну галочку про взяття вас на облік за неосновним місцем — це дасть вам змогу скористатися звільненням від екоподатку за п.п. 69.16 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, про яке йшлося вище.

Висновки

  • Генератор, вартість якого не перевищує 20000 грн, у податковому обліку розцінюють як МНМА. Більш дорогий агрегат класифікують вже як об’єкт основних засобів.
  • У період дії ВС податковий кредит за придбаним генератором і ПММ для нього відображають без ПН від постачальника, зареєстрованої в ЄРПН, на підставі первинного (чи розрахункового) документа на операції з придбання.
  • На нашу думку, під час дії ВС зберігання пального для власного використання без ліцензії можна тимчасово узаконити шляхом подання до Мінекономіки відповідної декларації.
  • Норми витрат ПММ на роботу генератора можна розробити і затвердити самостійно. Якщо витрачання пального в межах норм буде підтверджене первинними документами, це дозволить уникнути нарахування компенсуючих податкових зобов’язань з ПДВ.
  • Експлуатація стаціонарного генератора призводить до необхідності сплачувати екологічний податок за викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря. Разом з тим на час війни запроваджено певні послаблення щодо його сплати.
  • Повідомлення за формою № 20-ОПП щодо придбаного генератора можна не подавати, якщо відповідне повідомлення було вже подано раніше щодо приміщення (власного чи орендованого), де експлуатуватиметься такий генератор.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі