Теми статей
Обрати теми

Дивіденди vs воєнний стан

Казанова Марина, податковий експерт
Війна вплинула на багато речей. У тому числі суттєво погіршила фінансовий стан у минулому цілком успішних підприємств. Що робити в тому випадку, якщо до 24.02.2022 були вже скликані загальні збори учасників і на них було прийнято рішення про виплату дивідендів, а зараз їх виплатити можливості немає? Як бути з такими дивідендами? Як в умовах війни проводити загальній збори учасників/акціонерів? Цим питання і буде присвячена ця стаття.

На сам перед зазначимо, що якщо загальні збори учасників товариства/акціонерів у 2022 році ще не проводились, то як такої проблеми з дивідендами немає. Є можливість їх виплатити (був прибуток за 2021 рік і є кошти на виплату) — загальні збори учасників акціонерів можуть прийняти рішення про їх виплату (як скликати збори в умовах воєнного стану дивіться далі в статті). Немає можливості/бажання виплачувати дивіденди — загальні збори учасників/акціонерів можуть прийняти рішення, що чистий прибуток за 2021 рік розподілятися на дивіденди не буде. І дивідендів не буде. Хоча зазначимо, що це не позбавляє права розподілити прибуток за цей рік пізніше.

Дещо інша ситуація, якщо загальні збори учасників/акціонерів вже були проведені до 24.02.2022 і на них було прийнято рішення про виплату дивідендів, а сама виплата дивідендів планувалася після цієї дати. Як тут бути? Зараз про це поговоримо.

Якщо у ТОВ/АТ є можливість виплатити дивіденди

В такому разі товариство може виплачувати дивіденди. Ніяких заборон на виплату дивідендів у період дії воєнного стану діюче законодавство не містить.

Єдине, варто пам’ятати про загальні обмеження, коли дивіденди не можуть виплачуватися.

Для ТОВ ці обмеження встановлені ст. 27 Закону про ТОВ*. Так, ТОВ не може виплачувати дивіденди, зокрема, якщо «майна товариства недостатньо для задоволення вимог кредиторів за зобов’язаннями, строк виконання яких настав, або буде недостатньо внаслідок прийняття рішення про виплату дивідендів чи здійснення виплати».

* Закон України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» від 06.02.2018 № 2275-VIII.

Зверніть увагу, що це обмеження треба враховувати не тільки на момент прийняття рішення про виплату дивідендів, а й на момент їх виплати.

Тобто якщо на момент прийняття рішення про виплату дивідендів, наприклад, ця умова не виконувалась (тобто майна ТОВ для задоволення вимог кредиторів було достатньо), а на момент коли підійшли строки виплати дивідендів (або коли їх фактично вирішили виплатити) недостатньо — то виплачувати дивіденди не можна!

Знову ж таки, пам’ятайте, що в діючому статуті ТОВ можуть бути свої додаткові умови, за яких дивіденди не можуть виплачуватися.

Для АТ — обмеження на виплату дивідендів встановлені ст. 31 Закону про АТ**.

** Закон України «Про акціонерні товариства» від 17.09.2008 № 514-VI.

Якщо ж обмежень для виплати дивідендів немає і в товариства є змога виплатити дивіденди, то повторимо, — можна їх виплачувати.

Щодо сплати податків з цих дивідендів в умовах воєнного стану. Тут ніяких особливостей немає. Тобто діють загальні правила, які діяли і в «довоєнний» час, про що детальніше зможете прочитати в «Податки & бухоблік», 2021, № 18, зокрема в статтях «Виплачуємо дивіденди юрособі: ставимо акценти», «Податкові наслідки виплати дивідендів фізособам». Лише є звільнення від штрафів за несвоєчасну сплату податків та подання звітності, про що детальніше зможете прочитати в статті «Звітуємо і платимо податки у період військового стану», «Податки & бухоблік», 2022, № 26.

Наприклад, згідно рішення загальних зборів учасників від 15.02.2022 було прийнято рішення про розподіл чистого прибутку за 2021 рік і виплату дивідендів. Засновники — фізичні особи. Строки виплати дивідендів (відповідно до протоколу) — до кінця 2022 року.

В такому разі варто пам’ятати про те, що

дата нарахування дивідендів в бухобліку — це дата затвердження протоколу загальних зборів учасників, на яких прийнято рішення про виплату дивідендів. Саме ця дата буде вважатися датою нарахування дивідендів і для податкових цілей. Тобто від цієї дати будуть відліковуватися, наприклад, строки для сплати ПДФО/військового збору з дивідендів.

Тобто за умовами нашого прикладу дивіденди вважаються нарахованими 15.02.2022.

За таких умов, якщо фактична виплата дивідендів буде відбуватися пізніше 30 березня 2022 р. слід звернути увагу на такий момент.

Якщо дивіденди нараховані, але не виплачені, ПДФО/військовий збір з них має бути сплачений протягом 30 календарних днів, наступних за останнім днем місяця нарахування (п.п. 49.18.1, п. 57.1, п.п. 168.1.5 ПКУ). В нашому випадку — не пізніше 30 березня 2022.

Тобто якщо дивіденди не було виплачено до цієї дати, НДФО/військовий збір все одно має бути сплачено.

Але ж ця гранична дата припала на час дії воєнного стану. Тому, якщо ви не сплатили цей ПДФО/військовий збір (у вас була відсутня така можливість) — відповідальності не буде (п. 69.1 підроз. 10 розд. ХХ ПКУ). Але їх треба буде сплатити не пізніше ніж протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні. У тому числі при фактичній виплаті дивідендів.

Зверніть увагу! Якщо підприємство перейшло на єдиний податок (ЄП), зокрема особливу групу 3 зі ставкою ЄП 2 %, то при визначенні ставки ПДФО (5 % чи 9 %), яку слід застосовувати до дивідендів, треба орієнтуватися на те, на якій системі оподаткування було підприємство на момент нарахування дивідендів (п.п. 170.5.4 ПКУ). Як ми вже казали, дата нарахування дивідендів = дата затвердження протоколу загальних зборів учасників з рішенням про їх виплату. У нашому прикладі — 15.02.2022.

Якщо дивіденди були нараховані в період, коли товариство ще було на загальній системі оподаткування, — застосовується ставка ПДФО 5 %. Навіть якщо сама виплата дивідендів буде відбуватися вже після переходу на ставку ЄП 2 %. Жодного перерахунку ПДФО зі ставки 5 % на 9 % робити не потрібно.

Щодо податків, які сплачуються при виплаті дивідендів юрособам, то з ними дещо простіше. Дивідендний авансовий внесок потрібно перерахувати до бюджету до або одночасно з виплатою дивідендів (п. 57.11 ПКУ). Податок на репатріацію (про виплаті дивідендів юрособі — нерезиденту) треба сплатити під час (у день) виплати доходу (дивідендів) нерезиденту (п.п. 141.4.2 ПКУ). Тобто фактично ці податки сплачуються, коли відбувається безпосередня виплата дивідендів.

Рішення про виплату прийнято. Можливості виплатити — немає

Припустимо, що під обмеження, що забороняють виплату дивідендів товариство не підпадає, тобто майна товариства достатньо для покриття вимог за зобов’язаннями. Але у підприємства у зв’язку з воєнними діями значно погіршився фінансовий стан і коштів на виплату дивідендів немає. Як в цьому випадку бути з нарахованими дивідендами?

Варіант — нічого не робити. В такому разі за нарахованими дивідендами буде «висіти» кредиторська заборгованість, яка після настання строків виплати дивідендів перетвориться на прострочену. Коли у товариства з’явиться можливість виплатити дивіденди — воно виплатить. Якщо ні — ця заборгованість буде «висіти» до спливу строків позовної давності.

Але треба врахувати, що по-перше, такий варіант не звільняє від обов’язку щодо сплати ПДФО і ВЗ (якщо дивіденди нараховані фізособі). Ще раз зазначимо, що сплатити ПДФО і ВЗ в такому разі потрібно протягом 30 календарних днів, наступних за останнім днем місяця нарахування дивідендів (а дата нарахування — це дата рішення загальних зборів учасників про їх виплату). Втім є штрафне «воєнне» послаблення (передбачене п. 69.1 підроз. 10 розд. ХХ ПКУ), про що ми казали вище.

По-друге, засновник/акціонер теоретично може ініціювати стягнення нарахованих дивідендів в примусовому порядку та ще й вимагати 3 % річних та інфляційних (ч. 2 ст. 625 ЦКУ) за прострочку виплати дивідендів. Форс-мажор тут не допоможе (детальніше у статті «Чи можна не виконувати договір через війну?», «Податки & бухоблік», 2022, № 26).

Варіант — скасувати рішення про виплату дивідендів. Зазначимо, що Закон про ТОВ (як і Закон про АТ) прямо нічого не говорить можливість скасувати раніше прийняте рішення про виплату дивідендів. Але на наш погляд, враховуючи що прийняття рішення про виплату дивідендів — це виключна прерогатива загальних зборів учасників, то цілком можливо внести зміни до попереднього рішення зборів і скасувати рішення про виплату дивідендів. В тому ж порядку — через скликання загальних зборів. Тим паче, що для цього є об’єктивні підстави.

Але!

Такий варіант можливий, якщо склад учасників/акціонерів був однаковий, як на момент прийняття рішення про виплату дивідендів, так і на момент прийняття рішення про скасування їх виплати.

Якщо ж склад учасників змінювався, то прийняття такого рішення буде не правомірним. Ті учасники, які були ще у складі товариства на момент прийняття рішення про виплату дивідендів, але вийшли з нього на момент скасування рішення про виплату дивідендів, можуть оскаржити відміну рішення виплату дивідендів у суді. І суд їх підтримає в цьому.

Плюс варіанту зі скасуванням рішення про виплату дивідендів в тому, що оскільки нарахування дивідендів відміняється — то й ПДФО/військовий збір (у разі виплати дивідендів фізособам) з них не повинен сплауватися. Якщо з прийняттям рішення про скасування дивідендів «затягнули» — то періодом скасування рішення про виплату дивідендів можна відсторнувати нараховані ПДФО і військовий збір (та показати їх у звітності з від’ємним значенням, я про це податківці говорять у схожих обставинах у консультації 103.25 БЗ).

Варіант — відтермінувати виплату дивідендів. Цей варіант підходить для ТОВ. За правилами ч. 4 ст. 26 Закону про ТОВ виплата дивідендів здійснюється у строк, що не перевищує шість місяців з дня прийняття рішення про їх виплату, якщо інший строк не встановлений статутом товариства або рішенням загальних зборів учасників. Тобто законодавство дозволяє загальним зборами учасників встановлювати самостійно (на власний розсуд) строки виплати дивідендів. А значить й не має заборони і прийняти рішення про продовження вже попередньо встановлених строків виплати дивідендів. Звісно, для цього треба знову скликати загальні збори учасників і прийняти відповідне рішення (внести зміни у попереднє рішення) і змінити (подовжити) строки виплати дивідендів.

Але відтермінування строків виплати дивідендів ніяк не впливає на строки сплати ПДФО і військового збору з таких дивідендів (якщо дивіденди нараховані фізичним особам). Адже, повторимо, дата нарахування дивідендів — це дата затвердження протоколу загальних зборів учасників на яких прийнято рішення про виплату дивідендів. А ПДФО і ВЗ з суми нарахованих, але не виплачених дивідендів має бути сплачений не пізніше 30 числа місяця, наступного за місяцем нарахування дивідендів. Тобто, якщо рішення про виплату дивідендів прийнято у лютому 2022 року, то навіть якщо строк виплати дивідендів наприклад відклали на період 12 місяців після скасування воєнного стану або до досягнення якогось показника, то граничні строки ПДФО і військового збору з цих дивідендів для нашого прикладу — 30 березня 2022 року. Єдине, як ми вже казали, якщо ми не сплатимо ПДФО/військовий збір у цей термін, то відповідальності немає. Але за умови, що ми сплатимо їх протягом 6 місяців після скасування воєнного стану.

Щодо АТ, то Законом про АТ (ч. 2 ст. 30) визначено, що дивіденди мають бути сплачені у строк, що не перевищує шість місяців з дня прийняття загальними зборами рішення про виплату дивідендів. І можливість зборами акціонерів встановити свої (більші) строки сплати дивідендів не передбачена.

Варіант — реінвестиція нарахованих дивідендів в статутний капітал. Якщо вже було прийнято рішення про виплату дивідендів, їх можна реінвестувати в статутний капітал. Але знову ж таки для цього потрібно скликати збори учасників, на яких буде прийнято рішення про збільшення статутного капіталу. І що таке збільшення буде відбуватися за рахунок реінвестиції дивідендів (в такому разі заборгованість засновників за внесками до статутного капіталу буде погашена нарахованими їм дивідендами).

Плюс цього варіантуякщо відбувається реінвестиція дивідендів, ПДФО та військовий збір (якщо дивіденди виплачуються фізособі) не утримуються з таких дивідендів (п.п. 165.1.18 ПКУ).

Мінус потрібно буде проводити держреєстрацію збільшення статутного капіталу.

Дивіденди нерезиденту — валютні обмеження

Заборон на виплату дивідендів нерезидентам під час дії воєнного стану, як такої немає. Але! Зважаючи на валютні обмеження, які діють під час воєнного стану, «фізично» перерахувати дивіденди нерезиденту в валюті поки що не можна. Адже:

1) виплата дивідендів нерезиденту може здійснюватися виключно через банки (п. 31 Положення № 2***);

*** Положення про здійснення операцій із валютними цінностями, затверджене постановою Правління НБУ від 02.01.2019 № 2.

2) на часі дії воєнного стану фактично діє заборона на купівлю та на перерахування валюти на рахунки нерезидентів для виплати дивідендів за кордоном (п. 12, п. 14 постанови НБУ № 18****).

**** Постанова Правління НБУ «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану» від 24.02.2022 № 18.

Тобто поки що (під час дії воєнного стану) купити валюту та перерахувати дивіденди нерезиденту в валюті за кордон неможливо.

Теоретично, дивіденди нерезиденту можуть виплачуватися й у гривнях (п. 29 Положення № 2). Для цього нерезидент повинен мати рахунок у банку України в національній валюті (гривні), на який можна буде виплатити дивіденди у гривнях (п.п. 51 п. 117 розд. X, п.п. 2 п. 128 розд. X Положення № 5).

Також слід звернути увагу на обмеження, передбачені постановою № 187*****.

***** Постанова КМУ «Про забезпечення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави Україна у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації» від 03.03.2022 № 187.

Зокрема, якщо ваш засновник громадянин РФ, то зараз на виконання будь-яких зобов’язань перед ним встановлено мораторій (тобто виконання таких зобов’язань заборонено). Виключення (мораторій не діє), якщо громадянин Російської Федерації проживає в Україні на законних підставах. Діє мораторій і щодо виконання зобов’язань перед юрособами, пов’язаними з РФ (детальніше у постанові № 187).

Мораторій буде діяти до прийняття Закону щодо врегулювання відносин за участю осіб, пов’язаних з державою-агресором, але не більше одного місяця з дня припинення чи скасування воєнного стану.

Скликання зборів учасників/акціонерів в умовах воєнного стану

Нагадаємо, за загальними правилами:

— збори учасників ТОВ мають бути проведені протягом шести місяців наступного за звітним року, якщо інше не встановлено законом (ч. 2 ст. 31 Закону про ТОВ);

— збори акціонерів — не пізніше 30 квітня наступного за звітним року (ст. 32 Закону про АТ).

Щодо ТОВ. Закон про ТОВ (ч. 3 ст. 33) дозволяє проводити збори учасників в режимі відеоконференції. Якщо ТОВ є емітентом цінних паперів, то проводити збори учасників в «дистанційному» форматі потрібно відповідно до Тимчасового порядку скликання та дистанційного проведення загальних зборів учасників товариств, які є емітентами цінних паперів, затвердженого рішенням НКЦПФР від 21.05.2020 № 263 (це передбачено п. 51 гл. VIII Закону про ТОВ).

Чи обов’язково піднімати питання про виплату дивідендів на цих зборах? Обов’язково. До порядку денного річних загальних зборів учасників обов’язково вносяться питання про розподіл чистого прибутку товариства, про виплату дивідендів та їх розмір (ч. 2 ст. 31 Закону про ТОВ). А ось приймати рішення про їх виплату, навіть якщо є можливість їх виплатити, не обов’язково.

Щодо АТ. НКЦПФР рішенням від 16.03.2022 № 177 (з урахуванням змін від 04.04.2022 № 250) встановлено, що у період дії воєнного стану загальні збори акціонерів акціонерного товариства можуть бути проведенні виключно шляхом дистанційного проведення. А в разі неможливості їх проведення — протягом 90 днів після завершення дії воєнного стану.

Тимчасовий порядок скликання та дистанційного проведення загальних зборів акціонерів та загальних зборів учасників корпоративного інвестиційного фонду затверджений рішенням НКЦПФР від 16.04.2020 р. № 196).

Висновки

  • 1. Якщо є можливість і бажання виплачувати дивіденди (є прибуток і є кошти для виплати) — дивіденди можна виплачувати. Ніяких заборон на їх виплату в період дії воєнного стану немає.
  • 2. Якщо дивіденди були вже нараховані, а тепер не має можливості їх виплатити, то: (1) виплата дивідендів може бути відтермінована; (2) або можливе скасування рішення про виплату дивідендів; (3) також можлива реінвестиція вже нарахованих дивідендів в статутний капітал.
  • 3. Якщо засновник — нерезидент, то на час дії воєнного стану діють валютні обмеження. Купити валюту для виплати дивідендів та перерахувати її нерезиденту поки що не можна.
  • 4. Якщо засновник — резидент Російської Федерації виплачувати дивіденди йому не можна (виключення, якщо громадянин РФ проживає на території України на законних підставах).
  • 5. Загальні збори учасників (акціонерів) у період дії воєнного стану проводяться в дистанційному форматі. Для АТ — виключно шляхом дистанційного проведення (у разі неможливості їх проведення — протягом 90 днів після завершення дії воєнного стану).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі