Теми статей
Обрати теми

Бізнес ФОП на дровах

Клец Віталіна, податковий експерт
Як зігрітися в цих непростих умовах? Як варіант — топити дровами. Тому саме час розібратися, як ФОП може підзаробити на продажі дров для обігріву.

Чи не заборонено спрощенцю торгувати дровами?

Ні, не заборонено. Ні на звичайному єдиному податку (ЄП), ні на спецЄП.

І тут вам може спасти на думку, а чи не є часом паливні дрова підакцизним пальним з п.п. 215.3.4 ПКУ?

Однозначно не є. Деревина паливна у вигляді колод, полін, хмизу, гілок, сучків тощо відноситься до товарної позиції 4401 УТК ЗЕД (вам також буде цікавою стаття «Нова редакція УКТ ЗЕД з 01.01.2023» // «Податки & бухоблік», 2022, № 89).

А підакцизне пальне з п.п. 215.3.4 ПКУ має зовсім інші коди УКТ ЗЕД. Дровами там і не пахне. До інших підакцизних товарів (ст. 215 ПКУ) дрова також не відносяться.

Тож

паливні дрова не є підакцизним товаром, тому спрощенцям не заборонено торгувати ними

Загальносистемникам, до речі, теж не заборонено.

Чи потрібна ліцензія?

Ні, не потрібна. Бо, знову ж-таки, передбачене ст. 15 Закону № 481* ліцензування оптової, роздрібної торгівлі пальним, зберігання пального жодним чином не стосується дров.

* Закон України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» від 19.12.95 № 481/95-BP.

Для цілей Закону № 481 термін «пальне» використовується у значенні, наведеному у ПКУ. А ПКУ у п.п. 14.1.1411 пальним визначає товари, наведені у п.п. 215.3.4 ПКУ. А як ми вже розібралися вище — це точно не дрова.

Іншими нормативними актами (зокрема, Законом про ліцензування*) ліцензування торгівлі дровами також не передбачено.

* Закон України «Про ліцензування видів господарської діяльності» від 02.03.2015 № 222-VIII.

Тож

на торгівлю паливними дровами підприємцю не потрібна жодна ліцензія

Де взяти дрова на продаж?

Є декілька варіантів:

1. Можна укласти договори на закупівлю дров з лісопильнями, пилорамами. Це підприємства, які займаються обробкою деревини, зрубаної в лісі. Вони пилять її на колоди, шпали, лафети, бруси, дошки і сушать для виробництва меблів, підлог, сходів та інших виробів з дерева. А от деревину, яка не годиться для столярного виробництва (залишки колод, обрізки гілок, сухостій тощо), вибраковують та можуть продати як паливні дрова.

2. Можна купувати у лісгоспів. Наприклад, брати цільні колоди, потім розпилювати їх, розколювати і продавати вже колоті паливні дрова.

До речі, нещодавно з’явився державний інтернет-магазин, у якому можна замовити дрова прямо з лісгоспів: «ДроваЄ». Але він орієнтований на продаж дров саме населенню. Тож то є конкурент. Втім зовсім не факт, що для локації покупця йому буде запропонована конкурентна пропозиція.

3. Законодавством (зокрема ст. 69, 70 Лісового кодексу України, Порядком № 761*) передбачена можливість заготівлі деревини в лісах України на підставі лісорубного квитка.

Отримати його можуть постійні лісокористувачі, власники лісів, установи природно-заповідного фонду, ФОП, юрособи незалежно від організаційно-правової форми та форми власності. Оформити його можна у тому числі в ЦНАП або онлайн у «Дія». Але це зовсім непроста процедура, бо вам доведеться повозитися з документами, які потрібні для подання заявки.

* Порядок спеціального використання лісових ресурсів, затверджений постановою КМУ від 23.05.2007 № 761.

Зверніть увагу, що вам потрібен саме лісорубний, а не лісовий квиток (який отримають для комерційної заготівлі грибів, ягід, трав тощо)

4. Надавати послуги по зрізанню дерев на приватних ділянках. Наприклад, коли дерево старе і його потрібно спиляти або коли ділянку готують під будівництво. Зазвичай ФОП зможе отримати оплату за роботу. ще й забрати деревину, яку потім можна буде продати.

5. Постачальником дров також може бути Автодор, якщо він вирубає ліс для будування доріг, або енергетики, які вирубають дерева для прокладки ліній електропередач, різноманітні будівельні організації, які розчищають майданчики. Якщо пощастить знайти такого постачальника, дрова в нього можна буде придбати задешево.

Які документи потрібні ФОП

Для власників лісів і постійних лісокористувачів актуальними є вимоги Інструкції № 621*. Згідно з нею вивезення деревини із місць заготівлі на склади лісокористувача та облік реалізації деревини здійснюється шляхом створення ТТН-ліс (за формою згідно з додатком 6 до Інструкції № 621).

* Інструкція з ведення електронного обліку деревини, затверджена наказом Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України від 27.09.2021 № 621.

Тож на відповідну деревину має бути ТТН-ліс.

В інших випадках ФОП досить буде мати документи про законне походження деревини, звичайну ТТН (детальніше у статті «Оформлюємо ТТН: мені не треба твоя робота, аби я бачив, як ти мучишся» // «Податки & бухоблік», 2022, № 70).

Щодо дров, які ви вирубали на замовлення власника чи орендаря земельної ділянки, то на них ніяких дозволів чи документів не потрібно (ст. 10 Закону № 591*). Хоча не зайвим буде мати документ на кшталт договору з замовником на випилювання дерев чи акта виконаних робіт.

Втім, подекуди місцеві органи влади радять мати якісь підтверджуючі документи навіть при перевезенні власних дров. Наприклад, Шаргородська міськрада хоче, щоб власники чи орендарі землі зверталися в управління містобудування за довідкою для перевезення дров, заготовлених на їхніх присадибних ділянках. Тобто у різних регіонах можуть бути дещо різні вимоги. Це треба враховувати.

* Закон України «Про рослинний світ» від 09.04.99 № 591-XIV.

До речі, згідно з п. 27 Інструкції № 621 приймання деревини дров’яної проводиться штабелями в складових кубічних метрах з автоматичним переведенням у щільні, що необхідно при складанні первинних документів, обліку та звітності.

Для переведення складових кубічних метрів у щільні використовуються таблиці коефіцієнтів згідно з ДСТУ 2034-92 «Відходи деревинні. Загальні технічні умови», ДСТУ 4020-2-2001 та ТУ У 16.1-00994207-005:2018 «Деревина дров’яна. Класифікація, облік, технічні вимоги».

Зверніть увагу, ФОП на ЄП, який не є платником ПДВ і торгує дровами, не зобов’язаний вести облік товарних запасів та пред’являти документи на товар. Бо дрова — то не технічно складні побутові товари, не лікарські засоби чи вироби медичного призначення і не ювелірка (при продажу яких треба вести облік товарних запасів згідно з п. 12 ст. 3 Закону про РРО, про що детальніше у статті «Операція «реанімація» — обліку товарних запасів у ФОП», «Податки & бухоблік», 2022, № 87). Але якщо ви будете перевозити дрова без документів, вас можуть оштрафувати за перевезення незаконно зрубаних дерев.

Тож документи на дрова краще мати, навіть якщо ви — ФОП-спрощенець

Які ресурси повинен мати ФОП?

1. Робочі інструменти: дровокол чи дровокольний верстат (може бути електричний, працювати від дизель-генератора тощо).

На замітку!

Якщо ФОП використовує агрегати, які працюють на бензині, мазуті тощо, податківці можуть чекати від нього на сплату екоподатку

А от за електроінструмент екоподаток точно платити не доведеться, бо такий інструмент не викидає ніяких забруднюючих речовин в атмосферу.

Щодо екоподатку з бензопил, то можна запросити в податківців ІПК на цей рахунок. Бо бензопила не залишається нерухомою під час роботи, а отже, навряд чи її варто відносити до стаціонарних джерел забруднення. А за рухомі джерела забруднення екоподаток взагалі не сплачується.

2. Земельна ділянка для розпилу і складування дров. Очевидно, на ній має бути якесь приміщення для зберігання сухих дров.

На замітку! Від орендної плати за землю державної та комунальної власності ФОП на ЄП (у тому числі на спецЄП) не звільнені.

А от земельний податок можна не сплачувати, якщо земля належить ФОП на ЄП (у тому числі на спецЄП) і використовується ним у бізнесі (п.п. 4 п. 297.1 ПКУ).

При цьому всім ФОП слід пам’ятати і про воєнні пільги (про що детальніше у статті «ФОП vs воєнний стан: особливості роботи» // «Податки & бухоблік», 2022, № 36).

3. Автомобілі. Звичайно, знадобляться вантажні авто. Якщо дрова треба буде вивозити з важкодоступних місць, то може знадобитися й трактор. Але зазвичай перевозити дрова на вантажівці швидше і зручніше.

На замітку! Автомобілі, трактори — це пересувні джерела забруднення, тому за них екоподаток не сплачуємо.

4. Працівники і спецодяг для них (рукавички, захисні окуляри, ударостійке взуття тощо). Самотужки ФОП багато дров не нарубає і багато не заробить. Зауважте, що

з усіма громадянами, які допомагають підприємцю у рубанні, навантаженні чи транспортуванні дров, повинні бути укладені трудові договори (письмові), навіть якщо вони — члени сім’ї ФОП

Щоправда, на час війни трудовий договір може бути укладено в усній формі (ст. 2 Закону № 2136*). Але це не звільняє ФОП від обов’язку надіслати податківцям Повідомлення про нового працівника (до того, як він фактично стане до роботи). Більше деталей щодо цього знайдете у статті «Приймаємо на роботу за новими правилами» // «Податки & бухоблік», 2022, № 57 (ср. ).

* Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX.

Що з РРО

Продавати дрова без РРО може тільки єдинник групи 1. Але ж на групі 1 можуть бути лише продавці з торгових місць на ринках.

Всі інші ФОП, навіть спрощенці, якщо отримують оплату готівкою/картками, зобов’язані мати РРО або П-РРО. Ніяких винятків щодо дров, на жаль, немає.

Також не забуваємо вимоги, що стосуються забезпечення покупцю можливості розрахуватися за допомогою картки, іншого платіжного інструмента (детальніше про це у статті «Безготівкові розрахунки з покупцями-споживачами. Які варіанти будуть можливі?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 81).

Який код КВЕД обрати торговцю дровами

Для оптової торгівлі (продаж дров іншим ФОП та юрособам) підійде код КВЕД 46.71, для роздрібної (продаж дров населенню) — коди 47.99 та 47.91 (для інтернет-торгівлі).

Не забудьте внести новий вид діяльності до Реєстру платників ЄП до того, як почнете продавати дрова!

Висновки

  • ФОП-спрощенці можуть торгувати дровами для обігріву, це не заборонено.
  • Жодних ліцензій чи дозволів для цього їм не потрібно.
  • Товарний облік вести необов’язково, але документи на дрова слід мати (ТТН-ліс, ТТН, договори тощо), щоб не наразитися на штрафи за перевезення незаконно вирубаних дерев.
  • Дрова можна купувати у лісгоспів, на пілорамах (відходи), будмайданчиках, у Автодору, спилювати під замовлення на приватних ділянках тощо. Або оформити лісорубний квиток і заготовлювати їх самостійно.
  • Для продажу дров за готівку/картки підприємцю знадобиться РРО або ПРРО. Також слід буде подбати про забезпечення покупцю можливості розрахуватися за допомогою картки, іншого платіжного інструмента.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі