Теми статей
Обрати теми

Резиденти Дія Сіті: здобутки 2022 року

Децюра Сергій, податковий експерт
Введення в дію ВС вплинуло і на правила застосування ІТ-компаніями спеціального режиму Дія Сіті. Тому сьогодні нагадаємо ті послаблення, які принесла війна резидентам цього спецрежиму.

Основи спецрежиму. З 8 лютого в Україні для ІТ-галузі запрацював спеціальний режим Дія Сіті. Стати резидентами Дія Сіті можуть лише юридичні особи. При цьому вступ до лав Дія Сіті, тобто отримання статусу його резидента, — справа суто добровільна!

Ті, хто стануть резидентами Дія Сіті, отримають послаблення у сплаті ЄСВ та ПДФО із виплат своїм фахівцям. А саме вони мають:

— нараховувати ЄСВ за ставкою 22 % від суми мінзарплати, а не з усієї виплати фахівцям;

— утримувати з працівників ПДФО за ставкою 5 %, а не 18%.

Крім того, юрособи, які стали резидентами Дія Сіті, матимуть змогу обрати спеціальний режим сплати податку на прибуток, а саме вони його будуть сплачувати у вигляді податку на виведений капітал.

Детально про режим Дія Сіті читайте у «Дія-сіті: ПЛЮСИ та мінуси» // «Податки & бухоблік» 2022, № 74.

Послаблення в критеріях. Щоб ІТ-компанія стала резидентом Дія Сіті, вона має дотримуватися 5 вимог, наведених у ст. 5 Закону № 1667*. Що це за вимоги і як їх дотриматися, читайте у «Критерії для Дія Сіті та контроль за їх дотриманням» // «Податки & бухоблік» 2022, № 74.

* Закон України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» від 15.07.2021 № 1667-IX.

При цьому за загальним правилом, щоб юрособа могла довго і плідно працювати як резидент Дія Сіті, вона має дотримуватися усіх вимог, протягом усього строку резидентства (п. 1 ст. 13 Закону № 1667). У випадку невиконання певних із цих вимог юрособу можуть позбавити статусу резидента Дія Сіті.

Через війну юрособи, які стали резидентами Дія Сіті, на жаль, не можуть дотриматися всіх критеріїв, які дають їм право бути резидентом Дія Сіті. Тому щоб юросіб не позбавляли статусу резидента Дія Сіті через те, що вони не дотрималися цих критеріїв, Кабмін постановою від 29.03.2022 № 382 ввів певні послаблення в цій частині на час ВС.

А саме на період дії ВС та до 1-го числа календарного місяця, наступного за місяцем припинення чи скасування ВС юросіб будуть позбавляти статусу резидента Дія Сіті тільки у двох із п’яти можливих випадків:

1) резидент Дія Сіті сам подав заяву про припинення статусу резидента Дія Сіті;

2) резидент Дія Сіті не буде взагалі здійснювати дозволені види ІТ-діяльності (тобто порушить вимоги п. 1 ч. 1 ст. 5 Закону № 1667) чи виконає одну з обставин, яка унеможливлює перебування у статусі резидента Дія Сіті.

Всі інші випадки, коли Мінцифри могло позбавити ІТ-компанію у мирний час статусу резидента Дія Сіті, відповідно до ст. 9 Закону № 1667 застосовувати не можна. Тобто порушивши значну кількість вимог, які дають право перебувати у статусі резидента Дія Сіті, юрособа і далі буде користуватися благами цієї систем оподаткування.

Нюанс тільки із сплатою ПДФО. Якщо в якомусь календарному місяці резидент Дія Сіті не відповідав згаданим вимогам, він зобов’язаний самостійно нарахувати ПДФО за ставкою 18 % щодо зарплати працівників та/або винагороди гіг-спеціалістів, які виплачені протягом такого календарного місяця. При цьому резидент Дія Сіті зобов’язаний за свій рахунок донарахувати ПДФО з 5 % до 18 %. Додатково утримувати суму ПДФО з виплат працівників/гіг-спеціалістів не слід.

Детально про те, які порушення вимог перебування не позбавляють юрособу статусу резидента Дія Сіті і як це впливає на сплату ПДФО, читайте у «Воєнні послаблення для резидентів Дія Сіті» // «Податки & бухоблік» 2022, № 74 та «Дія Сіті та ставка ПДФО 18 %» // «Податки & бухоблік» 2022, № 83 (ср. ).

Послаблення у звітуванні. У мирний час резиденти Дія Сіті повинні періодично подавати Мінцифри звіт про відповідність вимогам, які дають право бути резидентом Дія Сіті, та незалежний висновок. Ці документи подають для підтвердження можливості працювати як резидент Дія Сіті. Детально про їх подання читайте у «Критерії для Дія Сіті та контроль за їх дотриманням» // «Податки & бухоблік» 2022, № 74.

Через війну резиденти Дія Сіті можуть його або взагалі не подати, або подати із запізненням

У зв’язку з цим Кабмін вищезгаданою постановою дав ІТ-компаніям — резидентам Дія Сіті право подавати його з певними привілегіями. А саме Кабмін встановив, що до 1 січня календарного року, що настає за роком, наступним за роком припинення чи скасування ВС, подання резидентом Дія Сіті звіту про відповідність та незалежного висновку не вимагається. Оскільки на сьогодні ВС може скінчитися, як мінімум, у лютому 2023, то ні протягом 2022, ні протягом 2023 ні звіт про відповідність, ні незалежний висновок, наданий аудитором, до Мінцифри можна не подавати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі