Теми статей
Обрати теми

Ліцензії та дозвільні документи під час війни: підсумки-2022

Амброзяк Наталя, юрист
Ця стаття — нагадування про те, що наразі відбувається з ліцензіями та іншими дозвільними документами. Чи отримувати їх за повноцінною процедурою? Що робити з ліцензіями, які вже є на руках? Про які декларації весь час говорять? Без паніки! Шпаргалка вже тут.

Вихідні дані. На період воєнного стану можновладці дещо спростили отримання нових дозвільних документів (у тому числі ліцензій). Також продовжили строки дії ліцензій та інших дозвільних документів, що вже є на руках у госпсуб’єктів та мали б закінчитися у період воєнного стану. Крім того, надали відстрочку на внесення платежів щодо цих документів.

Усі послаблення були встановлені постановою КМУ від 18.03.2022 № 314 (далі — постанова № 314).

Суть спрощення процедури отримання ліцензій і дозволів зводиться до того, що замість подання повного пакета документів, суб’єкту господарювання достатньо надати спеціальну декларацію. Згодом же,

протягом 3 місяців після припинення чи скасування воєнного стану, усім, хто подав декларацію, потрібно буде отримати відповідні дозволи та ліцензії

Поширюється право на подання декларації, замість отримання ліцензій та дозволів, далеко не на усі сфери. У додатку 2 до постанови № 314 міститься перелік винятків.

Тобто якщо ви плануєте займатися тим чи іншим видом діяльності, який потрапляє до переліку винятків, то доведеться проходити повноцінну процедуру отримання ліцензії або дозволу з поданням повного пакета документів. Якщо ж вашого виду діяльності у переліку винятків немає, то можна сміливо подавати декларацію.

Про те, куди та як її подавати, ми писали у статті «Дозвільні документи під час війни: оновлення!» // «Податки & бухоблік», 2022, № 39.

Зауважимо: перелік винятків періодично оновлююється. За період воєнного стану його вже було оновлено двічі. Спочатку (з 13 липня) додали діяльність, пов’язану з імпортом та/або торгівлею лікарськими засобами; діяльністю з медичної практики; діяльністю у сфері електроенергетики, на ринку природного газу, теплової енергії, водопостачання та водовідведення тощо. На отримання відповідних дозвільних документів дали 6 місяців (див. «Дозвільні документи під час війни: знов зміни» // «Податки & бухоблік», 2022, № 53). Потім взялися за алко-табачно-пальну сферу.

Алко-табачно-пальна епопея. За існування постанови № 314 у першій її редакції податківці не хотіли сприймати декларації щодо алкогольних, тютюнових та паливних ліцензій. Що ми вважали цілком незаконною практикою, про що писали у «Податки & бухоблік», 2022, № 71.

Вже з 15.09.2022 діяльність з виробництва і торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим та зерновим дистилятом, біоетанолом, алкогольними напоями та тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, і пальним, а також діяльність із зберігання пального потрапили у винятки. На отримання відповідних ліцензій госпсуб’єктам надали лише 1 місяць. Про це ми писали у статті «Алко-тютюн-пальне: можна було й за декларацією, та вже пізно!» // «Податки & бухоблік», 2022, № 71.

До речі, зверніть увагу: для власників генераторів скоро має з’явитися послаблення щодо «пальних» ліцензій. Чекаємо на набрання законної сили прийнятим Верховною Радою законопроєктом від 13.12.2022 № 8196 (більш відомий як Закон № 2836) (див. про це у найближчих номерах).

Тож у підсумку перед тим як розпочати підліцензійну діяльність або таку, що потребує інших дозвільних документів, читайте постанову № 314 (а краще — наші матеріали ☺). Якщо ж у вас вже є ліцензія або дозвіл, виданий на певний строк, то бігти поки нікуди не потрібно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі