03.02.2022

Чим запам’ятався січень

Розподіл та перерахунок ПДВ — 2021

Ведете подвійну (пільгову та оподатковувану) діяльність? Тоді напевно знаєте, що потрібно здійснювати ПДВ-розподіл за правилами ст. 199 ПКУ, а наприкінці року — проводити перерахунок ПДВ.

Коли розподіляють ПДВ? Як проводити річний перерахунок? Як складати зведені розподільчі ПН і перерозрахункові РК до них? Як бути, якщо пільгові постачання виникли/зникли з середини року або відбулися повернення? Що робити з пільговими постачаннями, виведеними з-під ПДВ-розподілу? У всіх розподільчо-перерозрахункових тонкощах допоможе розібратися наш тематичний номер.

«Податки & бухоблік», 2022, № 1-2

Тютюнова ПДВ-пільга: що у роздробі?

Завдяки п. 197.27 ПКУ з 1 січня 2022 року ПДВ-оподаткуванню підлягають суто операції з першого постачання тютюнових виробів, тютюну, промислових замінників тютюну і рідин для електронних сигарет, для яких установлені максимальні роздрібні ціни. Друге та наступні їх постачання звільнені від ПДВ.

Що означає таке ПДВ-звільнення операцій з постачання тютюнової продукції для оптових і роздрібних торговців? Виходячи з якої вартості нараховувати компенсуючі податкові зобов’язання за п. 198.5 ПКУ та коли розподіляти вхідний ПДВ за ст. 199 ПКУ? Як оподатковувати залишки тютюну на 01.01.2022? Усі подробиці ми розкрили у статті.

Т. Войтенко, «Податки & бухоблік», 2022, № 3, с. 4

Звітність ФОП за 2021 рік

Усі ФОП за традицією на початку кожного року звітують про результати своєї діяльності в минулому році. Не є винятком і 2022 рік. У цьому тематичному номері розглянуто тонкощі складання звітності ФОП як на спрощеній системі, так і загальносистемниками.

Не випустили з уваги і ЄСВ. Адже за 2021 рік звітувати з ЄСВ потрібно вже у складі ФОП-декларацій, заповнюючи спеціальний ЄСВ-додаток. Хочете знати, як заповнювати ЄСВ-додаток? Або як його заповнювати при зміні системи оподаткування? Обов’язково зазирніть у номер.

«Податки & бухоблік», 2022, № 4

Постачання пільгового металобрухту тепер із ПДВ-розподілом

Як ви знаєте, ПДВ-пільгу з постачання, у тому числі з імпорту, відходів та брухту чорних і кольорових металів, продовжили до 01.01.2027. Тобто, як і раніше, нараховувати ПЗ за такими операціями не потрібно. Проте з початку 2022 року, здійснюючи операції з пільговим металобрухтом, платник зіткнеться із загальними ПДВ-розподільчими правилами ст. 199 ПКУ. Раніше правила цієї статті щодо таких операцій не застосовувалися (враховувалися лише компенсаційні вимоги п. 198.5 ПКУ).

Відтепер, якщо одночасно з ПДВшними операціями платник здійснює постачання пільгового металобрухту, то згідно зі ст. 199 ПКУ він зобов’язаний розподілити вхідний ПДВ за подвійними придбаннями. Як у цьому випадку реалізувати механізм ПДВ-розподілу і як це позначиться на податковому та бухгалтерському обліку платника, ви дізнаєтеся з цієї статті.

Н. Альошкіна, «Податки & бухоблік», 2022, № 5, с. 10

Декларація з податку на прибуток

Минув уже цілий місяць нового, 2022 року, але «звітний марафон» щодо минулого року для бухгалтерів усе ще триває. І, як завжди, не обходиться без запитань. Ну а як інакше, якщо наші законотворці невпинно клепають усе нові й нові зміни до податкового законодавства та вносять нескінченні правки до форм звітності? Як за всім устежити, врахувати всі нововведення?

Ми співчуваємо нашим читачам і зі свого боку намагаємося допомогти своєю інформаційною підтримкою. Зокрема, для тих, хто зобов’язаний звітувати з податку на прибуток, ми підготували спецвипуск, повністю присвячений декларації з цього податку. У ньому наведено актуальну і детальну інформацію про строки та порядок подання, а також про особливості заповнення як самої податковоприбуткової декларації за 2021 рік, так і додатків до неї.

«Податки & бухоблік», 2022, № 6

Плата за землю — 2022: про головне

Традиційна стаття, присвячена загальним правилам та особливостям, за якими юридичні особи у 2022 році сплачують земельний податок та орендну плату за державні і комунальні земельні ділянки. Наш матеріал окреслює коло платників, визначає базу оподаткування та особливості індексації нормативної грошової оцінки.

Так, НГО сільгоспугідь (рілля, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища та перелоги) звільнена від індексації. А от НГО земель населених пунктів та інших несільгоспземель за минулий рік (саме її використовуємо зараз для розрахунку земподатку) підлягає індексації з коефіцієнтом 1,1.

Важливо, що стаття містить приклад заповнення «земельної» декларації.

М. Нестеренко «Податки & бухоблік», 2022, № 7, с. 10

Об’єднана звітність за 4 квартал 2021 року

Об’єднану звітність з ПДФО, ВЗ і ЄСВ за 4 квартал 2021 року потрібно подати не пізніше 09.02.2022. Форма не змінилася, тому ми не стали мучити вас теорією, а вирішили розібрати ситуації з практики.

У цьому тематичному номері ви знайдете безліч прикладів щодо відображення в Д1 і 4ДФ різних виплат як працівникам, так і стороннім особам. Не оминули і трудовий додаток 5 (Д5). Відображення зарплати, лікарняних, відпускних, фіндопомоги, виплат за цивільно-правовими договорами, виплати ФОП — усе це докладно розібрано у цьому номері.

«Податки & бухоблік», 2022, № 8

Працівник без щеплення: відстороняти?

Тема COVID-вакцинації працівників не втрачає актуальності. Навпаки, кожного разу поповнюється новими нюансами та деталями. Ось і зараз вкотре розширили перелік працівників, які потрапляють під обов’язок зробити щеплення (із 31.01.2022).

Не зробив? «Карантинна» постанова КМУ від 09.12.2020 № 1236 погрожує відстороненням. І начебто все однозначно. Але до того ще далеко. Судова практика додає вогника — вносить сум’яття до умів роботодавців. Як бути? Куди бігти? Тільки без паніки! У нашому матеріалі є всі роз’яснення для прийняття зваженого рішення.

«Податки & бухоблік», 2022, № 9, с. 2