06.01.2022

Чим запам’ятався грудень

Виправлення помилок в єдиній звітності

Якщо ви знайшли помилку в Податковому розрахунку або ЄСВ-звітності, то виправити її допоможе цей тематичний номер. З чого розпочинати? Зі знайомства з основними принципами виправлення помилок. Озвучимо їх.

1. Прийнята звітність, яку необхідно відкоригувати, залишається діючою на момент виправлення помилки.

2. Коригуюча звітність повинна містити тільки ті додатки, в яких проводиться коригування.

3. «Звітний новий» або «Уточнюючий» Податковий розрахунок і його додатки формуємо і заповнюємо за єдиними правилами.

«Податки & бухоблік», 2021, № 96

Чергова податкова реформа під ялинку

Традиційно під Новий рік ВРУ приймає великий закон із черговими «покращеннями» для платників податків. Зараз це був законопроєкт № 5600 (Закон від 30.11.2021 № 1914-IX). Закон набирає чинності з 1 січня 2022 року, крім деяких положень.

У матеріалі дуже стисло викладені основні новини та зміни у сфері оподаткування, ліцензування, РРО тощо, які закладені у цьому документі і чекають на платників у 2022 році.

О. Павленко, «Податки & бухоблік», 2021, № 97, с. 2

Карантин очима бухгалтера

Як мінімум, найближчі чотири місяці карантин не збирається нас відпускати. Тому коронавірусні обмеження і послаблення все ще актуальні. На жаль. Але їх за ці майже два карантинні роки було так багато, що можна просто заплутатися. Спокій, тільки спокій! У тематичному номері ми зібрали усі найактуальніші правила і нюанси існування бізнесу в COVID-умовах. Перевірки, штрафи, сплата податків і зборів, оренда нерухомості, РРО і багато що інше. Упевнені, цей номер стане для вас надійною шпаргалкою.

«Податки & бухоблік», 2021, № 98

РРО: чого чекати з 2022 року

З початку 2022 року у багатьох зникне звільнення від РРО. В основному це стосується підприємців — платників єдиного податку. У зв’язку з цим у ФОП-спрощенців виникає чимало питань з приводу використання ними РРО та нюансів їх роботи з РРО.

А саме їх цікавить: чи слід використовувати РРО при розрахунках за товари за допомогою інтернет-еквайрингу та інтернет-банкінгу? Чи варто використовувати РРО/ПРРО ФОП-єдинникам, які надають послуги? Коли саме і як відображати в чеку РРО цифрове значення штрихкоду акцизної марки на алкоголь та чи всі чеки РРО повинні містити QR-код? Відповіді на всі ці запитання ви знайдете в статті.

С. Децюра, «Податки & бухоблік», 2021, № 99, с. 2

РРО-2022

Тематичний номер, присвячений тому, якими будуть вимоги РРО-законодавства у 2022 році. Особливу увагу в номері приділено темі тотальної фіскалізації ФОП-єдиноподатників груп 2 — 4. Також значну увагу приділено питанням інших пільг, пов’язаних із застосуванням РРО/ПРРО і питанням відповідальності за порушення РРО-законодавства.

«Податки & бухоблік», 2021, № 100

Директор без зарплати: а так можна?

Одна з головних «директорських» ☺ аксіом: у директора юрособи особливий, подвійний статус. З одного боку, він — виконавчий орган підприємства, з іншого — найманий працівник. Складність у тому, що «трудовий бік» директора передбачає виплату зарплати, дотримання трудових гарантій і так далі, і тому подібне.

А що коли він — один із засновників або юрособа захотіла призупинити діяльність і треба увійти у максимальний режим «економ»? Тоді відразу, як правило, виникає питання: чи може керівник працювати без зарплати? А відповідь тут залежить від організаційно-правової форми (ТОВ, ПП, АТ і так далі). До речі, до вже відомих «схем» додалися нові. Заінтриговані? Тоді швидше беріться за вивчення цієї статті ☺.

Н. Амброзяк, «Податки & бухоблік», 2021, № 101, с. 2

Фінзвітність-2021

Початок кожного року для бухгалтерів — гаряча пора. Адже для них починається «звітний забіг». Серед іншого, їм належить скласти і подати в Держстат і ДПСУ фінансову звітність. Здавалося б, процедура ця давно усім знайома. Але! Законодавці не втомлюються підправляти її своїми нововведеннями. Актуальний порядок складання і подання фінансової звітності з урахуванням усіх новинок законотворчості цього року ми навели для вас у цьому спецвипуску.

Як завжди, тут на вас чекає інформація про те, які форми слід скласти тим або іншим суб’єктам господарювання, кому і в які строки їх подати, хто і коли зобов’язаний оприлюднити фінансову звітність і яка відповідальність загрожує, якщо цього не зробити, а також постатейний порядок заповнення форм фінансової звітності для підприємств, які керуються НП(С)БО. Цей номер стане чудовим помічником при складанні і поданні фінзвітності-2021.

«Податки & бухоблік», 2021, № 102

Дія Сіті: новації в оподаткуванні IT

З 01.01.2022 вводиться в дію спеціальний режим оподаткування ІТ-індустрії — Дія Сіті. Через ці нововведення в представників ІТ-бізнесу виникло чимало запитань з приводу застосування цієї новації.

А саме їх цікавить, хто саме може обрати цей новий режим оподаткування? Якщо його обрати, то як слід оподатковувати отриманий результат? Чи всі ІТ-компанії мають працювати на цьому спецрежимі? Як буде оподатковуватися виплата доходу працівникам та гіг-спеціалістам? Відповіді на ці та інші запитання — у статті.

С. Децюра, «Податки & бухоблік», 2021, № 103, с. 2

Чого чекати у 2022 році

Тематичний номер, у якому наводиться перелік податкових новацій 2022 року. У номері є окремі статті, присвячені новаціям у царині ПДВ, податку на прибуток, єдиного податку, РРО та іншим законодавчим змінам, важливим для суб’єктів господарювання. Також у номері є окремий матеріал, присвячений оподаткуванню КІК, яке запроваджується з 2022 року.

«Податки & бухоблік», 2021, № 104