Теми статей
Обрати теми

ФОП і воєнний стан: звітуємо, сплачуємо, працюємо

Децюра Сергій, податковий експерт
На час дії ВС пільги були надані не тільки юрособам, а і ФОП. Зокрема їх звільнено за певні періоди від сплати ЄП і ЄСВ за себе, а крім того в деяких випадках вони можуть не сплачувати ЄСВ і за своїх працівників. Про ці та інші особливості роботи ФОП у ВС поговоримо далі.

Звільнення від сплати

Ще на початку ВС законодавці зробили значні послаблення для ФОП платників ЄП групи 1 та 2. А саме вони дали право підприємцям — платникам ЄП групи 1 та 2 НЕ сплачувати ЄП з 01.04.2022 (тобто починаючи зі сплати за квітень) до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України (п. 9.1 підрозд. 8 розд. XX ПКУ).

Оскільки на сьогодні ВС діє практично до кінця серпня 2022, то ФОП платники ЄП групи 1 та 2 можуть не платити ЄП за звітні періоди починаючи з квітня і закінчуючи серпнем 2022. Якщо ВС буде продовжено, то можливо кількість місяців за які ФОП групи 1 та 2 можуть не платити ЄП буде збільшено.

Звертаємо увагу таке послаблення це не відстрочка сплати ЄП, а саме звільнення. А от чи користуваися таким звільненням чи ні має вирішити сам ФОП. Тобто якщо якийсь ФОП групи 1 та 2 забажає платити ЄП за звільнені місяці, то він це може зробити.

І тут немає ніякої залежності від того, чи ведете ФОП діяльність/отримуєте дохід, чи має він можливість виконувати податкові обов’язки. Все залежить лише від його бажання.

Але слід пам’ятати таке

Ті ФОП платники ЄП групи 1 та 2, які вирішили не платити ЄП, не повинні заповнювати декларацію платника ЄП за період, в якому ЄП не сплачувався

Що стосується ФОП на ЄП групи 3, в тому числі тих, хто обрав ставку 2 (платники спецЄП) та ФОП-загальносистемників, то вони такого звільнення не отримали. Тобто якщо вони отримали дохід від здійснення діяльності за воєнні періоди, то з такого доходу їм слід сплатити ЄП за вибраною ставкою чи ПДФО і ВЗ, якщо мова іде про ФОП-загальносистемника.

Інша справа, якщо ФОП-спрощенець (будь-якої групи) чи ФОП-загальносистемник мобілізований. Тоді, він на весь період військової служби звільняється від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з ЄП та ПДФО і ВЗ (п. 25 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Той факт чи має він працівників чи ні ролі не грає.

Але для того, щоб таке «звільнення» працювало потрібно протягом 10 днів після демобілізації (або якщо так сталося — 10 днів після закінчення лікування (реабілітації)) подати до податкового органу заяву в довільній формі та копію військового квитка або іншого документа, виданого відповідним органом, із зазначенням даних про призов на військову службу.

Звільнення від ЄСВ за себе

Крім звільнення на час дії ВС ФОП платників ЄП групи 1 та 2 від сплати ЄП для всіх без винятку ФОП-спрощенців надано звільнення від сплати ЄСВ за себе.

А саме згідно з п. 919 разд. VIII Закону № 2464* всі підприємці мають право не нараховувати, не обчислювати і не сплачувати ЄСВ за себе з 01.03.2022 (тобто починаючи зі сплати за березень) і протягом усього часу до припинення / скасування воєнного стану в Україні, а також протягом 12 місяців після припинення / скасування воєнного стану.

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI.

Вище згадане послаблення це теж не відстрочка від сплатити ЄСВ за себе, а саме звільнення від сплати. Тобто будь-який ФОП-спрощенець, а також ФОП-загальносистемник може скористатися цим звільненням і взагалі не нараховувати, не обчислювати і не сплачувати ЄСВ за себе за вказані періоди.

Негатив такого звільнення в тому, що

коли ФОП не сплачує ЄСВ «за себе» ФОП, то ці періоди не зараховуються до страхового стажу

На сьогодні уже у ВРУ зареєстровано законопроєкт яким хочуть враховувати у стаж не сплачений через це звільнення ЄСВ за себе. Чи стане він законом покаже тільки час.

Тим же ФОП, які не бажають втрачати страховий стаж потрібно просто сплачувати ЄСВ за себе на добровільно. Тим, для кого стаж ролі не відіграє, можна за звільнений період сміливо не платити ЄСВ за себе (за воєнні періоди + 12 місяців після ВС).

Строки звітування і сплати

Для ФОП, як і для юросіб строк подання звітності і сплати податків за воєнні періоди (лютий — травень) залежить від можливості під час ВС подати звітність чи сплатити податку (п.п. 69.1 підролзд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Зауважимо! Порядок підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов’язків та перелік документів, які підтверджують не можливість його виконання має визначити Мінфін. Проте поки що цього не сталося. Наразі є тільки проєкт наказу. Детально про нього читайте у «Підтвердження «податкової» неможливості: проєкт Порядку» // «Податки & бухоблік», 2022, № 49.

Так от якщо ФОП:

1) не має змоги за час дії ВС подати звітність (мова іде про квартальну декларацію з ЄП ФОП групи 3 із ставкою 3 та 5 %, ПДВ-декларації — ФОП груп 3, який є платником ПДВ, місячної декларації з ЄП — ФОП платника спецЄП, а також об’єднаної звітності за І квартал тими ФОП, хто є роботодавця) та сплатити податок (ЄП, ПДВ та авансових внесків з ПДФО і ВЗ ФОП-загальносистемником), то без штрафів це можна зробити протягом 6 місяців після припинення або скасування ВС.

2) тим хто спочатку не мав змоги виконати податковий обов’язок із звітування і сплати, а потім така змога з’явилася, то подати звітність і сплатити податок слід протягом 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення таких можливостей.

3) тим у кого постійно під час ВС була змога виконати податковий обов’язок, але вони нею не користалися подавати звітність і сплатити податок без штрафів слід у спецстроки. А саме:

подати звітність граничні строки подачі якої припадають на період з 24.02.2022 по 27.05.2022 слід до 20 липня 2022. Тобто останній день граничного строку подачі звітності — 19.07.2022.

При цьому цей строк стосується подачі платниками платниками ЄП групи 3 — декларації з ЄП за І квартал 2022 і ПДВ-декларацій за лютий — травень, а також об’єднаної звітності за І квартал ФОП-роботодавцями.

До відома! За роз’ясненнями фіскалів* під цей спецстрок потрапляє звітування з ПДВ за травень 2022 року — хоча формально для звітності за цей період діють загальні правила так як строк звітування припадає на період після 27.05.2022. Але так як податківці не проти, то чому б не скористатися цією змогою.

* Див «Інформлист № 3/2022: воєнний ПДВ очима фіскалів» // «Податки & бухоблік», 2022, № 47.

сплатити податки за періоди граничні строки сплати за які припадає на період з 24.02.2022 по 27.05.2022 слід не пізніше 31 липня 2022.

Також варто зазначити, що під цей спецстрок точно потрапляє сплата ЄП за І квартал звичайними платниками ЄП групи 3, ПДВ за січень — березень 2022, а також авансового внеску з ПДФО і ВЗ ФОП-загальносистемником за І квартал 2022.

Що стосується сплати ПДВ за квітень і травень, то за загальним правилом сплатити їх за цей період слід було в загальні строки (не пізніше 30.05 та 30.06). Водночас податківці погодилися що сплачувати ПДВ за квітень та травень 2022 слід у спецстроки, тобто не пізніше 31.07.2022.

31 липня припадає на вихідний день — неділю. Тому враховуючи святково вихідне перенесення сплатити воєнних податків і збори можна аж 1 серпня 2022.

Хоча радимо сплатити податок заздалегідь — не пізніше 29.07.2022.

В той же час якщо комусь із ФОП не вдасться подати своєчасно звітність чи сплатити податок у вище загадані строки у зв’язку з наслідками їх безпосередньої участі у воєнних діях, то без притягнення до відповідальності це можна зробити протягом одного місяця з дня закінчення дії наслідків, які унеможливили виконання таких обов’язків (демобілізація чи, наприклад, закінчення лікування) (п.п. 69.3 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Звітування за працівників мобілізованим ФОП

Також окремо слід сказати про звітування і сплату ЄСВ та ПДФО і ВЗ утриманих із доходів працівників ФОП (як спрощенці так і загальносистемників), призваних на військову службу. Так от у цьому випадку ФОП на час своєї служби може уповноважити іншу особу виплачувати таким працівникам зарплату, утримувати з таких виплат ПДФО/ВЗ, нараховувати ЄСВ.

Але така уповноважена особа не повинна сплачувати ПДФО/ВЗ і ЄСВ. Цей обов’язок залишається за самим ФОПом. За такими виплатами йому фактично надається розстрочка (без штрафів і пені) на 180 календарних днів починаючи з дати демобілізації (п. 92 розд. VIII Закону № 2464 та п. 25 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Для отримання ФОП такого пільгового періоду на сплату ПДФО і ВЗ утриманих з доходів працівників та нарахування ЄСВ за час мобілізації він має подати протягом 10 днів після демобілізації фіскалам:

заяву в якій слід вказати суму нарахованого та утриманого уповноваженою особою ПДФО та ВЗ з найманих працівників та нархованого ЄСВ протягом строку військової служби ФОП;

копію військового квитка або копію іншого документа, виданого відповідним державним органом, із зазначенням даних про призов під час мобілізації.

Звітність про нарахований уповноваженою особою ПДФО/ВЗ/ЄСВ протягом строку військової служби подається демобілізованим ФОП у порядку та строки, встановлені ПКУ, без нарахування штрафних і фінансових санкцій.

Наймані працівники ФОП

Що стосується нарахування найманим працівникам ФОП (які не були мобілізовані і працювали у ВС) заробітної плати і доходу під час дії ВС, а також утримання із них ПДФО і ВЗ та нарахування і ЄСВ, то тут усе стандартно. Жодних послаблень і звільнень немає.

Єдине про що слід пам’ятати так це про те що

ФОП-спрощенцю групи 2 та 3, в тому числі тим хто працює на спецЄП, надано право на час дії ВС за власним рішенням НЕ сплачувати ЄСВ за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до ЗСУ (п. 920 розд. VIII Закону № 2464).

До відома! За працівників — добровольців тероборони, працівників, призваних на військову службу до початку мобілізації (до 24.02.2022), а також за тих працівників, хто поступив на військову службу за контрактом, ЄСВ сплачуємо на загальних підставах

Якщо ФОП платник ЄП — роботодавець прийме рішення про несплату ЄСВ, то рекомендуємо це рішення оформити відповідним наказом (розпорядженням).

Той факт, що ФОП-спрощенець вирішив не платити за мобілізованих працівників ЄСВ не звільняє його від обов’язку відображати у звітності з ЄСВ (об’єднаній звітності) нараховані, але не сплачені суми ЄСВ з бази нарахування працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до ЗСУ, що підлягають сплаті за рахунок державного бюджету, Детально про це читайте у «Працівник на військовій службі чи в теробороні: заповнюємо Д1 та 4ДФ», «Податки & бухоблік», 2022, № 27.

А от ФОП-загальносистемникам звільнення від сплати ЄСВ навіть за мобілзованих працівників не надано. Тобто їм не надано можливості не сплачувати ЄСВ за працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до ЗСУ.

Важливий нюанс. Ні штрафів, ні пені за прострочення сплати ЄСВ допоки триває воєнний, надзвичайний стан та 3 місяці по його закінченню не буде (п. 921 та 922 розд. VIII Закону № 2464).

ФОП з окупованої території

Як у мирний час, так і в військовий, щоб юрособа чи інший ФОП виплачують дохід на користь ФОП не утримувала з його доходів ПДФО і ВЗ у ФОП слід отримати документи, що підтверджують його підприємницьку діяльністі.

А саме вони мають отримати у ФОП, який працює:

— на загальній системі оподаткування — копію витягу або виписки з ЄДР (104.12 БЗ);

— на ЄП груп 1 — 3 — копію витягу з реєстру платників ЄП (107.05 БЗ).

Крім того якщо ФОП надає послуги (виконує роботи), то, щоб не платити з таких виплат ЄСВ, потрібно переконатися в тому, що роботи (послуги), за які з ним розраховуєтеся, відповідають видам діяльності, зазначеним у ЄДР (детально про це у «Виплата доходів підприємцям: чи показувати у 4ДФ?», «Податки & бухоблік», 2022, № 8).

Інша справа коли юрособа чи інший ФОП виплачує дохід на користь ФОП, який родом (місцезнаходженням або місцем проживання) з тимчасово окупованої території.

В цьому випадку навіть отримавши від таких ФОП вище наведені документи юрособа чи ФОП обов’язково мають утримувати ПДФО та ВЗ. Про це вже багато років прямо говорить п.п. 38.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ (ср. ).

Під дію цієї норми потрапляють ФОП із тимчасово окупованої території. При цьому до тимчасово окупованої території відповідно до п. 38.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ відноситься територія окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей, на якій органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження. При цьому перелік таких населених пунктів, визначається Кабміном. На сьогодні перелік таких територій міститься у додатку 1 до розпорядження № 1085-р*.

* Розпорядження Кабміну «Про затвердження переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та переліку населених пунктів, що розташовані на лінії» від 7 листопада 2014 р. № 1085-р.

Отже,

саме ФОП, які родом із населених пунктів згаданих у додатку 1 до розпорядження № 1085-р на сьогодні є тими ФОП з доходів яких слід утримати ПДФО і ВЗ.

Хоча, якщо дивитися на судову практику, то навіть той факт, що ФОП родом із окупованої території визначеної розпорядження № 1085-р, ще не говорить що при виплаті йому доходу слід утримувати ПДФО і ВЗ. Так як суд вважає для застосування спецправила із п. 38.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ головне не прописка ФОП, а його фактичне місце проживання (див. постанови Першого апеляційного адмінсуду від 25.11.2020 р. у справі № 360/2469/20, від 28.10.2020 р. у справі № 200/1304/20-а). Тобто якщо ФОП родом (зареєстрований на тимчасово окупованій території згідно розпорядження № 1085-р), але проживав, працював та сплачував податки на території України, то з його підприємницького доходу не потрібно утримувати ПДФО та ВЗ.

Після того як рашисти вторглися на територію України окупованих територій стало більше ніж до 24.02.2022 (хоча скоро ми всі їх повернемо назад). І от через збільшення окупованих територій виникає постійно запитання:

якщо ФОП родом з окупованих територій, то на них поширюється дія п. 38.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ?

На наш погляд, на сьогодні на них дія п. 38.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ не поширюється. Річ у тому, що у додатку 1 до розпорядження № 1085-р ново окуповані території не згадані. Воно і не дивно. Адже у додаток 1 до розпорядження № 1085-р зміни останній раз вносилися ще до війни (02.02.2022), Тому допоки ново окуповані території не з’явилися у додатку 1 до розпорядження № 1085-р до того часу утримувати із доходів виплачених на користь ФОП ПДФО і ВЗ не слід.

Той факт, що окуповані території з 24.02.2022 згадуються у наказі Мінреінтеграції від 25.04.2022 р. № 75 (він оновлюється практично щотижня) на факт застосування спецнорми із п. 38.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ не впливає. Річ у тому, що:

— цей наказ розроблений для підтримку окремих категорій населення, яке постраждало у зв’язку з військовою агресією проти України, а не для утримання ПДФо і ВЗ із доходів ФОП;

— щоб застосовувати п.п. 38.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ перелік територій має затвердити Кабмін, а не Мінінтеграції.

Висновки

  • ФОП платники ЄП групи 1 та 2 НЕ сплачувати ЄП з 01.04.2022 і по кінець ВС.
  • Всі підприємці звільнені від сплати ЄСВ за себе з 01.03.2022 і протягом усього ВС, а також протягом 12 місяців після закінчення ВС.
  • ФОП, які мають змогу під час дії ВС сплачувати податок можуть це зробити без штрафів у спецстроки — не пізніше 31.07.2022.
  • При виплаті доходів ФОП з окупованої території після 24.02.2022 утримувати ПДФО і ВЗ не слід до того моменту доки Кабмін не затвердить відповідний Перелік.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі