Теми статей
Обрати теми

«Бездіяльні» під час війни ФОПи: що варто врахувати?

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт
Через війну багатьом підприємцям довелося зупинити свою діяльність. Хтось її вже зміг відновити, хтось — ні. Зараз пропонуємо розібратися, що робити зі своїм підприємницьким статусом тим ФОПам, яким зараз не до бізнесу.

Одразу наголосимо, що необхідність/доцільність реєстрації припинення підприємницької діяльності ФОП-єдиноподатниками без діяльності у такі вже далекі мирні часи пояснювалася необхідністю сплати (1) ЄСВ «за себе» (незалежно від групи) та (2) єдиного податку (ЄП) (для груп ЄП 1 і 2) незалежно від результатів діяльності.

Тобто діяльності нема, а платити за ЄСВ (якщо немає пільг) та ЄП за кожен місяць було потрібно.

Підприємці групи 3, для яких сума ЄП рахується як процент від доходу, за місяці бездіяльності ЄП не сплачували. А от проблема з ЄСВ (якщо немає пільг) нікуди не зникала.

Що стосується ФОП-загальносистемників, то ця проблема була вирішена ще задовго до початку війни. Адже від сплати ЄСВ «за себе» за місяці без чистого доходу вони були звільнені. А ПДФО та військовий збір вони сплачують від чистого доходу без обмеження мінімальним платежем. Тож якщо надходжень доходу немає, то й сплачувати нема чого.

Воєнні реалії для підприємців

Давайте по черзі розберемося з кожною категорією ФОП та з’ясуємо, які податкові наслідки має їх бездіяльність.

Єдиноподатники груп 1 і 2. ЄП вони можуть не платити з 01.04.2022 до припинення/скасування воєнного, надзвичайного стану завдяки п.п. 9.1 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ. Тобто ЄП можна було не платити вже за квітень (та за всі наступні місяці воєнного/надзвичайного стану).

ЄСВ «за себе» можна не сплачувати з 01.03.2022 до припинення/скасування воєнного, надзвичайного стану + 12 місяців згідно п. 919 розд. VIII Закону № 2464. Тобто вже за I квартал 2022 можна було заплатити лише 2860 грн. (по 1430 грн. за січень та лютий, а за березень вже не платити). Це, звісно, якщо ви не пільговик зі сплати ЄСВ за себе, бо пільговики взагалі можуть ЄСВ «за себе» не платити (про що детальніше ви можете почитати в статті «ФОП та ЄСВ: сплачуємо у 2021 році», «Податки & бухоблік», 2021, № 29).

Тобто, як бачимо, реєструвати припинення підприємницької діяльності особливого сенсу для таких ФОП немає. Бо вони й так звільнені від сплати ЄП та ЄСВ «за себе».

А про подання звітності (ЄП-декларація) такі підприємці будуть замислюватися лише після закінчення року.

Щодо найманих працівників (актуально для групи 2 ЄП), то законодавець передбачив ряд інструментів, щоб роботодавець міг і не припиняти трудові відносини з ними, водночас не нести додаткових фінансових витрат. Як то:

— зняття 15-денного обмеження на відпустки за власний рахунок (детальніше про це ви могли прочитати у статті «Норми, тривалість та оплата праці у період дії воєнного стану», «Податки & бухоблік», 2022, № 21);

— можливість тимчасового призупинення дії трудових відносин (детальніше про це — у статті «Трудовий договір в умовах воєнного часу: укладення, призупинення, припинення…», «Податки & бухоблік», 2022, № 21. Плюс слідкуйте за законопроектом від 05.04.2022 № 7251).

Тож у цих випадках навіть ФОП із працівниками може призупини діяльність і не вдаватися до реєстрації припинення підприємницької діяльності (у т.ч. не звільняти працівників).

Втім це не працює з захищеними категоріями працівників за ст. 119 КЗпП. Наприклад, мобілізованими. За власним рішенням платники ЄП групи 2 (та 3) можуть не сплачувати ЄСВ за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до ЗСУ (п. 920 розд. VIII Закону № 2464). Втім, виплачувати їм середній заробіток до реєстрації припинення підприємницької діяльності все одно потрібно.

Єдиноподатники групи 3. Якщо ФОП не здійснює підприємницьку діяльність, то й сплачувати єдиний податок йому нема з чого — відсутня база оподаткування (якою є сума доходу, обчисленого за єдиноподатковими правилами).

А щодо сплати ЄСВ справедливо все те, що сказано про єдиноподатників груп 1-2. Той-таки п. 919 розд. VIII Закону № 2464 дає і ФОПам групи 3 право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати ЄСВ «за себе» починаючи з плати за березень-2022.

Щодо ЄП-декларації. ФОП, у якого немає діяльності/доходу (відсутні доходи та об’єкти оподаткування, що підлягають декларуванню) з початку року, може ЄП-декларацію (крім річної) не подавати (107.01.07 БЗ). Якщо декларацію все ж потрібно подавати, то можна скористатися «воєнним відстроченням», детально про яке у статті «Строки звітування та сплати для ФОП під час війни: оновлена версія» цього номеру.

Тому період вимушеної бездіяльності пройде безболісно (принаймні у плані сплати податків) і для таких підприємців.

Щодо працівників також справедливе сказане вище.

Єдиноподатники групи 4. Для них базою оподаткування єдиним податком є площа с.-г. угідь* та/або земель водного фонду**, що перебуває у власності с.-г. товаровиробника або надана йому у користування, у тому числі на умовах оренди.

* Ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень.

** Внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ.

На жаль, для них звільнення від обов’язку нарахування та сплати податку у воєнний час не передбачене. В той же час підприємець, який не має змоги вчасно сплатити податкові зобов’язання, звільняється від можливих санкцій за це на підставі п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. Необхідною умовою для звільнення є виконання ФОП цього обов’язку протягом шести місяців після припинення/скасування воєнного стану. А от ті ФОПи, які мають можливість сплачувати податки, з недавніх пір «грають» за іншими правилами. Детальніше про них — в статті «Строки звітування та сплати для ФОП під час війни: оновлена версія» цього номеру.

А от щодо ЄСВ все так само, як і для решти ФОП-єдиноподатників (див. вище): підприємці групи 4 можуть його не платити починаючи з плати за березень-2022 (згідно із п. 919 розд. VIII Закону № 2464).

«Лазівкою», яка дозволяє і ФОП цієї групи відносно безболісно пережити воєнний час, є перехід до особливої спецгрупи 3 зі ставкою ЄП 2 %***. Відповідно після такого переходу база оподаткування для них зміниться. Нею стане вже дохід єдиноподатника. Якщо ж його не буде, то й податкові зобов’язання (за ставкою 2 %) сплачувати буде просто ні з чого! А пусті декларації (крім за грудень) можна не подавати.

*** Але такий перехід має низку «підводних каменів». Детальніше про них ви можете прочитати в статті «Чи є вигода у новому ЄП для платника сільгоспЄП», «Податки & бухоблік», 2022, № 21.

Щодо найманих працівників такого ФОПа теж справедливо все, що сказано вище.

Загальносистемники. Для них відсутність прибутку в якомусь місяці (чи місяцях) і в мирний час означала відсутність зобов’язань із ПДФО, військового збору, ЄСВ «за себе». Зараз продовжує діяти той самий принцип.

Щодо ЄСВ «за себе», то навіть за наявності доходу, вони мають можливість його не плати (як і підприємці-єдиноподатники) згідно із п. 919 розд. VIII Закону № 2464 (починаючи з плати за березень-2022).

Тобто сенсу реєструвати припинення підприємницької діяльності для таких ФОП ми не бачимо.

В окремих випадках (наприклад, якщо підприємцю продовжують надходити оплати за раніше продані товари, виконані роботи, надані послуги), можливо, доцільно перейти на ЄП групи 3 за ставкою 2 %.

Щодо працівників також справедливо те, що було сказано вище.

Майнові податки. Нагадаємо, що ФОП сплачують податок на нерухомість, плату за землю (земельний податок й орендну плату за земельні ділянки державної та комунальної власності) за правилами, встановленими для звичайних фізичних осіб (за деякими винятками). Тому зняття з реєстрації ніяк не вплине на необхідність їх сплати.

Зауважимо, що з 01.03.2022 можна не сплачувати плату за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки (земельні частки (паї)), що розташовані на територіях, на яких ведуться (велись) бойові дії / які є окупованими / які визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди. Право на це дає п. 69.14 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ (ср. ).

При цьому Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих збройними формуваннями РФ, уповноважений затверджувати КМУ, проте він досі цього не зробив.

Також для фізичних осіб (тобто і для ФОП) є звільнення щодо податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (передбачене п. 69.22 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ):

— за об’єкти житлової нерухомості (в тому числі їх частки), що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями РФ, та за об’єкти житлової нерухомості, що стала непридатною для проживання у зв’язку з військовою агресією РФ проти України. Звільнення дається за 2021 та 2022 податкові роки;

— за об’єкти нежитлової нерухомості, в тому числі їх частки, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями РФ. Звільнення дається за період з 01.03.2022 по 31 грудня року, у якому буде припинено або скасовано воєнний стан.

Знову таки, перелік відповідних територій визначає КМУ. Він же має затвердити Порядок визнання об’єктів житлової нерухомості такими, що непридатні для проживання у зв’язку з військовою агресією РФ.

Висновки

  • Наразі знято податкове навантаження на ФОПів, яке дозволяє їм у більшості випадків призупинити свою діяльність замість того, щоб реєструвати її припинення.
  • Платники ЄП групи 4 як варіант можуть перейти на ЄП 2 %.
  • Якщо ФОП усе ж вирішив зареєструвати припинення підприємницької діяльності, то зробити це можна без жодних обмежень, зокрема, й онлайн — через Дію.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі