Теми статей
Обрати теми

Закриття ФОП та акциз на алко-залишки

Павленко Олексій, податковий експерт
Ситуація. ФОП (загальна система) мав ліцензії на виробництво пива та на роздрібний продаж алкоголю, виробляв пиво та реалізовував його та інші алкогольні напої уроздріб. З початку війни він не працює і бажає зараз припинити госпдіяльність, але має залишки алкоголю. Його цікавить, чи повинен він, як ФОП, перед закриттям сплатити 2,48 за 1 л пива, яке вироблено, але не продано, та роздрібний акциз (5 %) на залишки інших алкогольних напоїв? Якщо так, то за якою ціною та як це відобразити в декларації акцизного податку? Шукаємо разом відповіді.

Оподаткування та стан і подальша доля напоїв

Відповіді на поставлені запитання певною мірою залежатимуть від стану алкогольних напоїв та їх якості, точніше, придатності їх до споживання у теперішній час. Тож ФОП спочатку необхідно провести інвентаризацію залишків як власно виробленого пива, так і покупних алко-напоїв, під час якої обов’язково «потестити» ці алко-залишки на предмет їх придатності.

Непридатні. Якщо напої непридатні до споживання, то їх необхідно списати — і тоді оподаткування акцизним податком буде за спеціальними правилами.

Придатні. Але якщо напої ще можна споживати, то тут оподаткування, зокрема, акцизом залежатиме від того, як ФОП вирішить подальшу долю цих напоїв.

Варіанти, звісно, є. Наприклад, напої, що залишилися, можна:

1) передати як допомогу ЗСУ, Нацгвардії, СБУ тощо або органам місцевого самоврядування, цивільного захисту та/або закладам-підрозділам охорони здоров’я без попереднього або наступного відшкодування їх вартості!

операції з передачі підакцизних товарів цим одержувачам (детальніше про них див. п. 69.5 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ) не вважаються операціями з реалізації для цілей оподаткування

До речі алко-напої для відповідних ситуацій цілком можуть знадобитись і згаданим одержувачам;

2) реалізувати вроздріб. Адже навіть якщо строк дії ліцензії на роздрібний продаж алкоголю сплив та/або ФОП не сплатив за неї черговий платіж, — на період до закінчення воєнного стану (плюс ще місяць) ця ліцензія залишається діючою (згідно зі ст. 18 Закону № 481*), а нещодавні зміни, внесені до постанови КМУ № 314, щодо неможливості з 15 вересня реалізовувати алкоголь без ліцензій** ніяк на питання дієвості «закінчених» чи неоплачених ліцензій не вплинули;

* Закон України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» від 19.12.95 № 481/95-ВР.

** Наш коментар до цих змін: «Алко-тютюн-пальне: можна було й за декларацією, та вже пізно!» // «Податки & бухоблік», 2022, № 71.

3) списати напої (або як бій, або як спожиті ФОП «за Перемогу над рашизмом» тощо);

4) спробувати повернути напої постачальникам. Звісно, якщо ФОП зможе якось домовитися/зацікавити постачальників алкоголю, щоб «повернути» їм товари в межах тих договорів, за якими їх отримував. Якщо за алкоголь ФОП ще не розрахувався і договір ще діє, домовитись із постачальником буде легше. Але і в інших випадках можна знайти/зробити лазівку в таких договорах, щоб це виглядало саме як повернення товарів. Інакше фіскали стануть інкримінувати зворотний продаж з відповідним оподаткуванням, у т. ч. й акцизом;

5) залишити собі, тобто спробувати закрити ФОП із залишками алкоголю. Річ у тім, що наявні залишки товарів не повинні стояти на заваді при закритті ФОП. Якщо він за ці товари розрахувався з постачальниками або якщо за заборгованостями за них не минув строк позовної давності — жодних податкових наслідків, пов’язаних з такими залишками при закритті, бути не повинно*. Товари були і продовжують залишатися власністю тієї самої фізособи.

* Окрім випадків, коли ФОП є платником ПДВ. Тоді, якщо за цими залишками відображали податковий кредит, доведеться нарахувати компенсуючий ПДВ відповідно до п. 184.7 ПКУ.

А після закриття ці підакцизні наркотики можна випити, подарувати чи роздати. У той же час, якщо мова йде про велику кількість одиниць алко-товарів, то краще одразу після закриття їх кудись роздати/розпихати. Адже алко-напої повинні зберігатись у спеціальних місцях, які занесені у Єдиний реєстр місць зберігання алкоголю. А після виключення ФОП з ЄДР, місце(ця) зберігання його алкоголю теж будуть виключені в реєстру місць зберігання. А за зберігання алкогольних напоїв у місці, не внесеному до Єдиного реєстру, ст. 17 Закону № 481 обіцяє штраф — 100 % вартості товару, який знаходиться в такому місці зберігання, але не менше 17000 гривень…

Загальний акциз

Загальний акциз у нашому випадку може сплачуватися лише з виробленого пива. З покупних алкогольних напоїв (у тому числі й пива) цей акциз перепродавцями не сплачується. Для них вигадано роздрібний акциз (з загальною адволорною ставкою 5 %). Про нього — нижче.

Ставка. Отже, ставка загального акцизу для виробленого пива — специфічна і теж «загальна»: вона встановлена п.п. 215.3.1 ПКУ для будь-якого пива і складає 59,82 грн за 1 л чистого (100 %) спирту. Чим міцніше пиво, тим більше сума акцизу. Судячи з суми акцизу з літра виробленого ФОП пива, яку він навів у своєму запиті (2,48 за 1 л), міцність виробленого ним пива складала близько 4,15 % спирту**. А тепер подивимось, чи треба буде ФОП сплачувати загальний акциз у різних ситуаціях.

** Якась трохи нестандартна міцність, можливо, ФОП варто перевірити, чи правильно ним обчислювався цей загальний акциз.

Cписання. Непридатне до використання вироблене ФОП пиво має бути списане, інакше фіскали примусять його це зробити на перевірці, яка зазвичай супроводжує процес закриття ФОП. Адже згідно з п.п. 213.1.6 ПКУ обсяги та вартість втрачених підакцизних товарів (продукції), крім випадків, передбачених п. 216.3 ПКУ, є об’єктом оподаткування акцизом.

1. «Природне». Зі згаданих у п. 216.3 ПКУ для нашої ситуації може підійти п.п. «б», який робить виняток щодо втрати підакцизних товарів з причин, пов’язаних з природним результатом, але лише в межах затверджених нормативів втрат. Якщо пиво стало непридатним у зв’язку із закінченням терміну його придатності, то норми втрат тут не допоможуть.

Базою оподаткування згідно з п. 214. 7 ПКУ є, зокрема, обсяги втрачених товарів

Сума акцизу буде обчислена виходячи з обсягу (кількості л) непридатного пива, його міцності та вищезгаданої ставки (59,82 грн за 1 л 100 % спирту). Якщо пиво, що списується, реалізовувалось уроздріб, то можливі вимоги фіскалів щодо нарахування при списанні ще й роздрібного акцизу (див. нижче).

2. Форс-мажорне. Нагадаємо, що у п. 216.3 ПКУ є ще також п.п. «а», який дозволяє не нараховувати акциз, якщо товари втрачено внаслідок форс-мажорних обставин. Можливо, ФОП зможе документально довести, що він не зміг реалізовувати певний час залишки виробленого пива через форс-мажорні обставини — воєнні дії. І — що саме з цієї причини товари й стали непридатними до вживання. То, вважаємо, тоді у ФОП є підстави для ненарахування акцизу при списанні такого пива відповідно до п.п. «а» п. 216.3 ПКУ.

Реалізація. Якщо вироблене пиво ще придатне і буде реалізоване, то податок при реалізації обчислиться за тим же алгоритмом, що й при списанні.

Інше. В інших із перелічених нами випадків (окрім списання й придатних напоїв) об’єкта оподаткування акцизним податком не має виникати.

Відображення у декларації. У додатку 1 до декларації акцизного податку та розділі А декларації:

оподатковувані обороти відображаються у графах 1 — 9, 12, 14 та 16 додатка 1. Розподілу на реалізовані та списані обсяги пива (якщо одночасно будуть як ті, так і інші) робити не треба, вони відображаються гуртом.

Але у самій декларації (розділі А) суми акцизного податку доведеться розподілити: сума акцизу з реалізованого пива відображається у рядку А2 , а сума акцизу зі списаного пива – у рядку А6 розділу А декларації акцизного податку. А загальна сума акцизу (з цих двох сум) зазначається у підсумкових рядках А16 та А16.5 розділу А декларації. І вона дорівнюватиме сумі з графи 16 додатка 1;

неоподатковувані обороти («форс-мажорне» списання або передання як допомоги відповідно до п. 69.5 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ) відображаються лише у додатку 1 до декларації у графах 1 — 7 та 10 і 11.

Роздрібний акциз

Списання. Детально щодо оподаткування роздрібним акцизом списання алкогольних напоїв (а також щодо механізму оформлення, відображення в товарному обліку та інших нюансів такого списання) читайте в статті «Знищена/втрачена підакцизка: як платити роздрібний акциз під час війни» // «Податки & бухоблік», 2022, № 41. А тут ми акцентуємо увагу лише на деяких моментах.

База оподаткування чітко в ПКУ не визначена. На думку податківців, у цьому випадку вона має визначатися, виходячи не з собівартості виготовлення чи вартості придбання підакцизних товарів, що списуються, а з їх вартості «з урахуванням роздрібної ціни за даними бухгалтерського обліку» (див. БЗ 114.03). Судячи з усього, вони такий висновок роблять з того, що п.п. 14.1.212 ПКУ такі списання прирівнює до реалізації, а тому база має визначатися відповідно до п.п. 214.1.4 ПКУ. Цей підпункт базою оподаткування роздрібним акцизом називає вартість (з ПДВ та без урахування роздрібного акцизу) підакцизних товарів, що реалізовані.

Звісно, ФОП бухобліку не веде, але веде товарний облік, тому тут

проблему з базою варто вирішити, орієнтуючись на останні роздрібні ціни, за якими ФОП реалізовував такі алкогольні товари

Ставка акцизу — ті ж самі «стандартні» 5 % (згідно з п.п. 215.3.10 ПКУ) до вищезгаданої бази (з урахуванням ПДВ, якщо ФОП є його платником, та без урахування роздрібного акцизу).

Подвійний акциз? Проблема при перевірці може виникнути з виробленим пивом, що списується, якщо воно мало реалізовуватись уроздріб, але потрапило під списання. Тоді фіскали, окрім оподаткування загальним акцизом, можуть висунути вимоги щодо нарахування при списанні цього пива ще й роздрібного акцизу (за згаданою вище базою). Причому у такому випадку під оподаткування роздрібним акцизом фактично підпаде і сума загального акцизу (адже вона входить до роздрібної ціни пива).

Тому щоб не потрапити під таке подвійне акцизне оподаткування, краще приготувати для фіскалів якісь аргументи, що це пиво вироблялось не для роздрібного продажу, а, наприклад, для реалізації оптом (мовби ФОП збирався до війни придбавати ліцензію на опт) або для власного споживання…

Реалізація та інше. Оподаткування роздрібним акцизом реалізації залишків придатних до споживання алко-напоїв уроздріб питань у ФОП, звісно, не викличе. Оскільки, як ми зазначили, його ліцензія на роздрібну торгівлю алко-напоями залишається діючою на весь час воєнного стану (плюс додатковий місяць), то такий продаж цілком законний.

А в інших випадках (повернення постачальникам, передання алко-напоїв як допомоги отримувачам, зазначеним у п. 69.5 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, залишення собі тощо) об’єкт оподаткування роздрібним акцизом не виникає.

Відображення в декларації. Тут проблем зараз вже не виникне, адже форму акцизної декларації оновлено (наказом Мінфіну від 31.05.2022 № 151)* і в роздрібно-акцизному додатку 6 до декларації тепер є спеціальний рядок, у якому зазначається сума акцизу, нарахована з втрачених та списаних товарів.

* Наш коментар до цих оновлень читайте в матеріалі «Акцизна декларація — очікуваний рестайлінг» // «Податки & бухоблік», 2022, № 53.

Отже, вартість, ставка та сума роздрібного акцизу зі списаних алко-товарів, «що були зіпсовані, знищені, або товарів, наявність чи місцезнаходження яких не підтверджено», зазначається узагальнено (вкупі з усіма видами алко-товарів) у новому рядку 1.5 додатка 6. Вартість, ставка та сума роздрібного акцизу за реалізованими алко-напоями зазначаються окремо у рядках 1.1 (лікеро-горілчані), 1.2 (виноробна продукція тощо), 1.3 (пиво).

Потім загальна сума роздрібного акцизу з реалізованих та списаних товарів (рядок «Усього» з додатка 6) переноситься у розділ Д декларації до рядка Д1 (та Д1.1…).

Гадаємо, тепер ФОП легше буде вирішити долю та оподаткування своїх залишків перед закриттям.

Наприкінці нагадаємо ще про можливі проблеми стосовно алкогольної звітності за формою № 2-РС**, яку ФОП мав подавати до ДПС. Щодо цього можна детально прочитати у нашій публікації «Штрафи за неподання «алкогольних» та «тютюнових» звітів» // «Податки & бухоблік», 2022, № 67 (ср. ).

** Форму № 1-ОА не згадуємо, оскільки, судячи із запитання, ФОП не торгував оптом.

Висновки

  • Якщо перед закриттям ФОП має залишки алкогольних напоїв, то спочатку треба провести їх інвентаризацію та перевірити їх придатність до споживання. Непридатні до споживання напої мають бути списані і оподатковані за спеціальними нормами.
  • Самостійно виготовлені напої, що списуються, можуть потрапити під оподаткування як загальним, так і роздрібним акцизом (якщо такі напої мали реалізовувати уроздріб). Напої інших виробників при списанні оподатковуються лише роздрібним (5 %-м) акцизом. При списанні внаслідок дії форс-мажорних обставин оподаткування не повинно бути.
  • Чи виникне при закритті ФОП об’єкт оподаткування придатних до споживання алко-напоїв, залежатиме від того, в яких операціях (оподаткованих чи ні) вирішить ФОП використати залишки алко-напоїв. Детальніше — вище у статті.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі