Теми статей
Обрати теми

Чи повинен мобілізований ФОП сплачувати єдиний податок?

Клец Віталіна, податковий експерт
За матеріалами категорії 107.05 Бази знань*

* zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques

ВИСНОВОК ДОКУМЕНТА

Мобілізований єдиноподатник групи 3, у якого відсутня можливість виконувати податкові зобов’язання, може подати ЄП-декларації та сплатити ЄП протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні чи за певних умов навіть пізніше

Начебто, доброзичливе роз’яснення. Якби не одне «але». Справа в тому, що в ПКУ є норми, які взагалі звільняють мобілізованих ФОП від сплати єдиного податку (далі — ЄП) та звітності за ним! А податківці, як бачимо, кажуть лише про відстрочення.

Звільняючі норми

Мобілізація почалася ще з 2014 року. Тоді ж і з’явилися в ПКУ спеціальні правила щодо оподаткування мобілізованих ФОП. Що це за правила?

У пункті 25 підрозд. 10 розд. XX ПКУ сказано, що мобілізовані ФОП звільняються від обов’язку нараховувати та сплачувати ЄП, а також від обов’язку подавати декларацію єдиноподатника! Причому це звільнення працює незалежно від того, мав ФОП на момент мобілізації найманих працівників чи ні.

І тут є такі запитання:

1. Чи можна застосовувати це звільнення зараз, коли маємо справу не з АТО чи ООС, а з воєнним станом? Можна. Бо звільнення від ЄП працює для ФОП, мобілізованих під час «під час особливого періоду, визначеного Законом України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». А такий особливий період настає не тільки «з моменту оголошення рішення про мобілізацію», а й «з моменту введення воєнного стану в Україні».

«особливий період… настає з моменту оголошення рішення про мобілізацію (крім цільової)… чи з моменту введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях та охоплює час мобілізації, воєнний час і частково відбудовний період після закінчення воєнних дій» (абз. 5 ст. 1 Закону № 3543*)

* Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.93 № 3543-XII.

Знову ж таки, у 2022 році також було прийнято Указ Президента України «Про загальну мобілізацію» від 24.02.2022 № 65/2022, що взагалі знімає всі сумніви.

2. Протягом якого періоду ФОП звільняється від сплати ЄП та подання ЄП-звітності? Пунктом 25 підрозд. 10 розд. XX ПКУ це звільнення встановлено на весь період військової служби підприємця.

3. Чи можна розуміти це звільнення так, що поки ФОП воює, він може не звітувати і не платити, а як повернеться з фронту, тоді вже повинен і відзвітувати, і сплатити ЄП? Ні! Це неправильний підхід. Яке ж це тоді звільнення?

У п. 25 підрозд. 10 розд. XX ПКУ далі йдеться, що після демобілізації ФОП лише подає заяву податківцям та копію військового квитка, щоб скористатися звільненням. Ніякої звітності чи тим більше сплати ЄП від демобілізованого ФОП не вимагається!

Є лише один виняток: якщо працівники підприємця продовжували його справу, а уповноважена особа утримувала ПДФО з їх зарплати, тоді ФОП таки повинен сплатити ПДФО, утриманий із зарплати працівників, та подати звіт про суми цього податку після демобілізації. Але то вже зовсім інша справа.

Та про що тоді кажуть податківці?

Чого хочуть податківці

Як завжди — поповнити бюджет. У категорії 107.05 ЗІР вони кажуть, що мобілізовані спрощенці групи 3 (з працівниками чи без), які не можуть вчасно сплатити ЄП та відзвітувати з нього (а вони повинні це робити прямо з окопів?!), зобов’язані (!) нарахувати та сплатити ЄП, а також подати декларацію єдиноподатника «протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні, а у разі недотримання такого терміну у зв’язку з наслідками їх безпосередньої участі у воєнних діях — протягом одного місяця з дня закінчення дії наслідків, які унеможливили виконання таких зобов’язань».

Тобто податківці просто надають мобілізованим ФОП групи 3 відстрочку за нормами п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. Як будь-кому, хто не має можливості своєчасно звітувати чи сплачувати податки під час війни і підтвердить це у встановленому порядку (про що детальніше му говорили у статтях: «Неможливість виконання податкових зобов’язань: запитання-відповіді» // «Податки & бухоблік», 2022, № 73, «Підтвердження неможливості — розбираємося з деталями» // «Податки & бухоблік», 2022, № 67).

Зачекайте! Так а навіщо нам відстрочка по тих податкових зобов’язаннях, від виконання яких ми взагалі звільнені?

Виходить, ДПСУ просто ігнорує спеціальне звільнення для мобілізованих ФОП із п. 25 підрозд. 10 розд. XX ПКУ. Що це: неуважність чи свідоме наповнення бюджету будь-якою ціною?

Таку логіку ми вже бачили в інших питаннях. Зокрема, щодо штрафів. Де податківці кажуть про «привалювання» (пріоритет) «воєнного» п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ над іншими нормами того ж підрозд. 10 розд. XX ПКУ. Про що детальніше ви могли прочитати у статті «Чи застосовується під час воєнного стану «карантинне» звільнення від штрафів: позиція ДПСУ» // «Податки & бухоблік», 2022, № 53.

Втім ми з такою логікою податківців не згодні. Дійсно,

п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ встановлює особливості виконання податкових зобов’язань. Втім, вочевидь, лише тих, від яких платника не звільнено іншими нормами ПКУ

Хтось скаже: а мобілізація ФОП названа в п.п. 4 п. 2 розд. ІІ Порядку № 225* як підстава неможливості виконання ФОП своїх податкових зобов’язань. Чи то не підтвердження логіки податківців? Бо навіщо цю підставу включати в Перядок № 225, якщо і так є звільнення від декларування та сплати ЄП?

* Порядок підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків зобов’язань, визначених у підпункті 69.1 пункту 69 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України, затверджений наказом Мінфіну від 29.07.2022 № 225.

Дивіться. Окрім ЄП чи ПДФО з ВЗ (від яких, ми вважали, у мобілізованих ФОП є звільнення), є багато інших податків та обов’язкових платежів. Наприклад, той же ПДВ. По ньому звільнення немає. Тож і підтвердження «неможливості» по ньому є актуальним. Тому та обставина, що мобілізація ФОП згадана у Порядку № 225, беззаперечним підтвердженням логіки податківців не є.

Що робити?

Якщо є бажання сперечатися з податківцями, то можна поборотися за звільнення. Ми вважаємо, що позиція податківців, як мінімум, є спірною.

Якщо такого бажання немає, то слід ознайомитися з процедурою підтвердження неможливості виконання податкових зобов’язань, прописаною в Порядку № 225. Бо «саме по собі» тут нічого не працює. Неможливість слід підтвердити належним чином. Інакше буде вважатися, що можливість була і, відповідно, ніякої відстрочки щодо виконання податкових зобов’язань не було. Розібратися у цьому вам допоможуть наші статті: «Неможливість виконання податкових зобов’язань: запитання-відповіді» // «Податки & бухоблік», 2022, № 73, «Підтвердження неможливості — розбираємося з деталями» // «Податки & бухоблік», 2022, № 67.

А що з платниками ЄП груп 1 та 2?

Податківці у своїй консультації згадають лише про ФОП — платників ЄП групи 3. А що робити групам 1 та 2?

Можна нічого не робити.

Бо навіть якщо погодитися із позицією податківців, що у мобілізованих ФОП немає звільнення від ЄП, то все одно в них, як і у всіх інших платників ЄП груп 1 та 2, є право не нараховувати та не сплачувати ЄП починаючи з 01.04.2022 (п. 9.1 підрозд. 8 розд. XX ПКУ, категорія 107.01.05 ЗІР). І ДПСУ на це право платників ЄП груп 1 та 2 не зазіхає.

Дещо «каламутять» воду місцеві податківці. Втім тут немає якоїсь істотної загрози (про що ви могли дізнатися, зокрема, із статті «ФОП на ЄП груп 1 та 2: що зі сплатою ЄП?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 69).

Єдине, в чому тут може бути проблема, то сплата ЄП за березень-2022. Якщо погодитися із позицією податківців щодо мобілізованих ФОП, то про його сплату вже доведеться подбати. Із цим вам допоможе стаття «Сплата ЄП груп 1 та 2 за березень 2022: так ще ніколи не було» // «Податки & бухоблік», 2022, № 71.

А що з ЄСВ «за себе»?

Тут усе спокійно, бо згідно з п. 919 розд. VIII Закону № 2464* всі підприємці мають право не нараховувати, не обчислювати і не сплачувати ЄСВ «за себе» з 01.03.2022 (тобто починаючи зі сплати за березень) протягом усього часу до припинення / скасування воєнного стану в Україні + протягом 12 місяців після припинення / скасування воєнного стану*.

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI.

Висновки

  • Мобілізованих ФОП вже давно окремою нормою ПКУ звільнено від сплати ЄП та подання звітності на весь період їх військової служби.
  • Незважаючи на це, податківці хочуть, щоб мобілізований ФОП групи 3 обов’язково сплатив ЄП (якщо був дохід) та подав ЄП-декларацію за весь період військової служби. Втім зробити це він може і пізніше — скориставшись процедурою підтвердження неможливості виконання податкових зобов’язань.
  • Щодо єдиноподатників груп 1 та 2, то питання може бути лише щодо сплати ЄП за березень-2022. Бо зі сплати ЄП за квітень-2022 право не сплачувати ЄП є у всіх ФОП груп 1 та 2.
  • ЄСВ «за себе» можуть не сплачувати всі ФОП починаючи зі сплати за березень-2022.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі