Теми статей
Обрати теми

Установлюємо твердопаливний котел: облік та оподаткування

Децюра Сергій, податковий експерт
В одному з попередніх матеріалів ми говорили про організаційні питання заміни або переобладнання діючої системи опалення (які зазвичай складаються із газових котлів чи централізованого опалення) на твердопаливну. Про те, як відобразити в обліку такі трансформації, поговоримо далі.

Демонтаж старого котла

Основи. Перш за все, коли приймають рішення замінити газовий котел на твердопаливний, його слід демонтувати. Сама операція демонтажу складності не викличе. Інша справа — як відобразити таку операцію в обліку?

Якщо газовий котел є складовою приміщення, яке він опалює, тоді відбувається заміна значної частини певного об’єкта основних засобів (ОЗ) — тобто приміщення. У цьому випадку в обліку демонтаж показують через вилучення старого компонента (часткову ліквідацію об’єкта ОЗ). Детально про цей випадок демонтажу читайте у «Ремонт як заміна частини об’єкта основних засобів» // «Податки & бухоблік», 2021, № 58.

Зазвичай газовий котел, який мають намір замінити на твердопаливний, обліковується як окремий об’єкт ОЗ. Тому коли демонтують такий котел, то мають справу із демонтажем ОЗ. Облік такої операції залежить від рішення підприємства про подальшу долю демонтованого котла. По суті, є два варіанти розвитку подій. Про них і поговоримо далі.

Варіант 1. Після демонтажу котел продовжує перебувати в робочому стані. А тому його можна, наприклад, продати.

Якщо прийнято саме таке рішення, то дії юрособи такі:

1) котел переводять до складу необоротних активів, утримуваних для продажу. Для цього списують знос (Дт 131 — Кт 104), а потім переводять його по залишковій вартості на субрахунок 286 (Дт 286 — Кт 104).

Витрати на демонтаж такого котла відносять до складу інших витрат (Дт 976 «Списання необоротних активів»);

2) реалізують котел за звичайними правилами продажу оборотного активу. Тобто в момент передачі котла покупцю слід визнати дохід від реалізації (Дт 377 — Кт 712, Дт 712 — Кт 641/ПДВ), а також списати балансову вартість такого об’єкта (Дт 943 — Кт 286);

3) у податковоприбутковому обліку факт переведення котла, який обліковувався як окремий об’єкт ОЗ, із складу ОЗ до активів, утримуваних для продажу, як у малодохідника, так і у високодохідника жодних коректив не викличе. Все відображається за правилами бухобліку.

Що стосується продажу котла, то у малодохідників-відмовників усе буде за бухгалтерськими правилами.

Коли котел продає високодохідник чи малодохідник-доброволець, то у нього виникають продажні різниці, якщо такий котел був окремим ОЗ

Тобто продавцю слід збільшити фінрезультат на бухоблікову залишкову вартість котла і зменшити на його податкову залишкову вартість (пп. 138.1 і 138.2 ПКУ). Таку різницю потрібно відображати при передачі котла покупцю, а не при переведенні об’єкта до складу необоротних активів, утримуваних для продажу.

До відома! Якщо котел обліковувався у складі МНМА, то й у малодохідників, й у високодохідників факт демонтажу котла і переведення його до складу активів, утримуваних для продажу, а також факт продажу котла буде відображено за правилами бухобліку. Здійснення операцій з котлом, який визнано МНМА, не викликає застосування податкових різниць;

4) на ПДВ-облік факт переведення котла до об’єктів, утримуваних для продажу, жодним чином не вплине. Нараховувати ПДВ слід тільки в момент реалізації такого активу. При продажу такого активу слід орієнтуватися на мінбазу — не нижче балансової (залишкової) вартості котла на початок звітного періоду, в якому здійснено постачання (п. 188.1 ПКУ).

Варіант 2. Після демонтажу котел не може більше використовуватися, а тому його слід ліквідувати. Якщо прийнято саме таке рішення, то юрособа має:

1) списати знос, нарахований на котел (Дт 131 — Кт 104), а потім списати залишкову вартість котла до складу інших витрат (Дт 976 — Кт 104);

2) витрати на демонтаж котла відносять до складу інших витрат (Дт 976);

3) отримані матеріали від демонтажу (металобрухт) зараховуєте на баланс або на субрахунок 201, або на субрахунок 209. Вартість, за якою зараховують металобрухт на баланс, залежить від цілей його використання. Якщо металобрухт плануєте продавати, то зараховуйте його за чистою вартістю реалізації. Якщо плануєте використовувати у своїй господарській діяльності — за ціною можливого використання. Оприбутковують металобрухт на баланс з одночасним визнанням доходу: Дт 201, 209 — Кт 746;

4) при ліквідації котла, який в обліку визнаний окремим ОЗ, у малодохідників у податковоприбутковому обліку буде все за правилами бухобліку. А от високодохідникам та малодохідникам-добровольцям слід застосувати продажно-ліквідаційні різниці із пп. 138.1 і 138.2 ПКУ. Вони такі ж, як і у випадку продажу котла (див. вище).

Що стосується ліквідації котла, який в обліку визнано МНМА, то й у малодохідників, й у високодохідників все буде за правилами бухобліку, позаяк для МНМА податкових різниць ПКУ не містить;

5) на ПДВ-облік ліквідація котла, який визнаний в обліку ОЗ, за рішенням платника також не вплине. Річ у тому, що ця операція не є постачанням ОЗ (п.п. 14.1.191 ПКУ), якщо у платника є документи, які підтверджують неможливість подальшого використання ОЗ після розбирання, — акти на списання ОЗ. Адже в цьому випадку вимога п. 189.9 ПКУ про те, що потрібно нарахувати на ліквідовані ОЗ ПДВ виходячи зі звичайних цін, на такі випадки не поширюється (див. абзац другий п. 189.9 ПКУ).

Якщо ж ліквідується котел, який в обліку визнано МНМА, то на нього вимоги п. 189.9 ПКУ не поширюються. На таку операцію поширюється дія п. 198.5 ПКУ. А за цим пунктом нараховувати компенсуючі зобов’язання з ПДВ при ліквідації МНМА (БЗ 104.01):

не потрібно, якщо його вартість через амортизацію потрапила до вартості товару, що реалізують з ПДВ;

потрібно, якщо його вартість через амортизацію не включається до вартості іншої готової продукції, операції з постачання якої підлягають оподаткуванню.

Тобто

якщо в обліку котел, визнаний МНМА, уже повністю замортизований або застосовували для нарахування амортизації метод 100 % при введенні в експлуатацію, то його ліквідація на ПДВ-облік не вплине

Якщо ж ні, то слід нарахувати компенсуючі податкові зобов’язання згідно з п. 198.5 ПКУ виходячи з балансової (залишкової) вартості котла, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого відбулася його ліквідація.

Також не варто забувати й про особливі ПДВ-правила при реалізації утвореного від ліквідації котла металобрухту. Так, якщо продавати такий металобрухт, то слід пам’ятати про ПДВ-пільгу, встановлену п. 23 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, а також про перерозподіл ПДВ за ст. 199 ПКУ, який виникає з 01.01.2022 через застосування цієї пільги. Деталі у статтях «Постачання пільгового металобрухту тепер із ПДВ-розподілом» // «Податки & бухоблік», 2022, № 5, та «Металобрухт як відходи виробництва: з чого нараховувати компенсуючий ПДВ?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 77.

Установлення нового котла

Бухоблік. Установлений твердопаливний котел зазвичай в обліку визнають окремим об’єктом ОЗ (п. 4 НП(С)БО 7 «Основні засоби»). Рахунок, на якому буде обліковуватися такий котел, залежатиме від його вартості і межі, яка встановлена на підприємстві для розподілу активів на ОЗ і МНМА. Так, якщо вартість котла з витратами на його установку:

1) перевищує встановлений обліковою політикою вартісний критерій (зазвичай він установлюється на рівні 20000 грн), то його визнають ОЗ і обліковують на субрахунку 104 «Машини та обладнання»;

2) менша цієї величини, то він вважається МНМА і обліковується на субрахунку 112 «Малоцінні необоротні матеріальні активи».

Звертаємо увагу! Формувати первісну вартість котла слід за загальними правилами придбання ОЗ. Тобто

всі витрати на придбання і монтаж слід зібрати на субрахунку 152 або 153, а потім у момент введення котла в експлуатацію їх слід перенести на субрахунок 104 чи 112 відповідно

Втім витрати на підготовку документів для отримання дозволу на викиди слід розглядати як витрати періоду (з віднесенням до рахунків витрат за направленням 23, 91, 92 тощо).

Є ще один варіант обліку встановлення котла. А саме: обліковувати його не як окремий об’єкт ОЗ, а як поліпшення діючого, тобто будівлі, в якій замінюється газовий котел на твердопаливний.

Цей варіант, на наш погляд, є малоефективним. Адже:

1) строки експлуатації будівлі зазвичай набагато більші, ніж строк експлуатації котла. А тому вартість такого активу буде довше переноситися на витрати;

2) не виключено, що згодом (через декілька років) з’явиться економніший спосіб обігріву приміщення і підприємство вирішить відмовитися від твердопаливного котла та замінити його на інше джерело обігріву;

3) та й узагалі бухнормативка не радить застосовувати такий варіант обліку (абзац десятий п. 4 НП(С)БО 7).

Податок на прибуток. Якщо твердопаливний котел встановлює малодохідник, то в нього все буде за правилами бухобліку. Адже нарахування амортизації на котли, визнані ОЗ та МНМА, відображають за бухправилами.

У високодохідників та малодохідників-добровольців, якщо введений в експлуатацію котел буде визнаний ОЗ, то нарахована на нього амортизація братиме участь в амортизаційних різницях. Тобто підприємству слід збільшити фінрезультат на нараховану на котел амортизацію за правилами бухобліку і зменшити на нараховану амортизацію за податковими правилами.

Нараховуючи податкову амортизацію на котел, визнаний ОЗ, слід пам’ятати, що він відноситься до ОЗ групи 4, а отже, за загальними правилами, мінімальний строк використання таких активів складає 5 років.

Водночас якщо новий котел уведений в експлуатацію в період з 01.01.2020 до 31.12.2030, то для нарахування амортизації на такий котел можна обрати й менший мінімально допустимий строк амортизації. А саме строк, що дорівнює двом рокам. Таке право платнику податку на прибуток дає п. 431 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ. Отже, перенести на витрати вартість установленого твердопаливного котла, що визнаний об’єктом ОЗ групи 4, можна доволі швидко.

Що стосується котла, який визнаний МНМА, то як у малодохідників, так і в високодохідників амортизація, нарахована на такий котел, буде відображена виключно за правилами бухобліку.

ПДВ-облік. Якщо постачальник котла і підрядник, який займатиметься його монтажем, є платником ПДВ, то вхідний ПДВ, сплачений при придбанні котла та його монтажі, можна включити до податкового кредиту. Головне, щоб на підприємство належним чином зареєструвати ПН у ЄРПН.

Котел в орендованому приміщенні

Бухоблік. Перед тим, як починати встановлювати твердопаливний котел чи заміняти газовий на твердопаливний, орендар має отримати на це дозвіл у орендодавця. Якщо такий дозвіл отримано, то можна приступати до встановлення.

Узагалі-то зазвичай встановлення котла у орендованому приміщенні є його поліпшенням. А коли йдеться про поліпшення орендного об’єкта, то орендар у своєму бухобліку витрати на встановлення котла має капіталізувати (п. 14 НП(С)БО 7, п. 8 НП(С)БО 14 «Оренда»). Тому витрати на встановлення котла спочатку збирають за Дт 153. Після завершення поліпшувальних заходів на суму витрат, що капіталізуються, створюють або:

— віртуальний об’єкт «Поліпшення орендованого активу» (Дт 117). Так чинять тоді, коли здійснені поліпшення не можна відокремити без шкоди для приміщення, в якому вони відбувалися;

— окремий матеріальний об’єкт ОЗ, тобто визнають поліпшення відразу як власні активи на субрахунку 104 або 112. Так чинять тоді, коли такий об’єкт після закінчення оренди можна без проблем забрати із орендованого приміщення.

Звичайно, визнавати в обліку окремий об’єкт ОЗ (на субрахунку 117 чи 104, 112) слід після закінчення поліпшень і тільки в тому випадку, коли витрати на такі поліпшення орендодавцем відразу не компенсуються.

Якщо витрати компенсує орендодавець відразу після встановлення котла, то тоді операції відображають як продаж робіт

Детально про поліпшення орендованого приміщення читайте у статті «Ремонт орендованого в орендаря» // «Податки & бухоблік», 2021, № 58 (ср. ).

Податок на прибуток. У податковому обліку встановлений котел з’явиться тільки в тому випадку, якщо первісна вартість (без ПДВ) об’єкта перевищує 20000 грн. Тобто за умови, що об’єкт уписується у визначення ОЗ з п.п. 14.1.138 ПКУ.

При цьому якщо в обліку орендар зарахував такий об’єкт до складу ОЗ на субрахунок 117, то такий об’єкт потрапить до ОЗ групи 9 з мінімальним строком амортизації 12 років. У випадку, коли котел визнано звичайним ОЗ, тобто закинули його на субрахунок 104, то тут можна вибрати, як мінімальний строк амортизації, навіть 2 роки (див. вище).

Якщо вартість поліпшень не перевищує межу у 20000 грн, то в податковому обліку об’єкт, відображений за субрахунком 117 чи 112, до ОЗ не відносять. А тому податкових амортизаційних різниць на такі об’єкти не розраховують (усе за бухобліком).

ПДВ-облік. Суми вхідного ПДВ за витратами на ремонт і поліпшення об’єкта оренди орендар має право віднести до складу ПК у загальному порядку (п. 198.3 ПКУ).

Переобладнання котла

Бухоблік. Бувають випадки, коли підприємство не купує і не встановлює новий котел, а переобладнує уже існуючий газовий на твердопаливний. Звичайно, такому переобладнанню підлягають тільки застарілі котли, оскільки у нових модифікаціях газових котлів такої трансформації виконати не вдасться.

Якщо ваш котел підлягає переобладнанню, то в бухобліку такі операції слід відображати, як поліпшення об’єкта ОЗ

Адже такі операції збільшують майбутні економічні вигоди від використання старого котла (п. 14 НП(С)БО 7). Роблячи такі операції, слід пам’ятати, що витрати на переобладнання котла збирають на субрахунку 152, а після переобладнання всі витрати відносять на збільшення первісної вартості старого котла (Дт 104 — Кт 152).

До відома! Якщо переобладнання котла відбувається більше місяця, то нарахування амортизації на котел припиняється — за умови виведення його з експлуатації на період поліпшення. Водночас якщо такі операції відбуваються в межах одного місяця, то амортизацію не припиняють (п. 23 та п. 29 НП(С)БО 7).

Податок на прибуток. Якщо переобладнання здійснюється малодохідником, то все буде в нього за правилами бухобліку. Коли ж такі операції робить високодохідник чи малодохідник-доброволець, то витрати на переобладнання вплинуть на нарахування як бухгалтерської, так і податкової амортизації. Адже нараховувати як бухгалтерську, так і податкову амортизацію для застосування податкових різниць слід виходячи із збільшеної на суму поліпшень вартості об’єкта ОЗ.

ПДВ-облік. Якщо переобладнання буде виконувати платник ПДВ, то щоб мати право на податковий кредит, слід, щоб підрядник належним чином склав і зареєстрував ПН в ЄРПН.

Робота в тандемі

Інколи підприємство не бажає назавжди відмовлятися від газового котла. Так, воно може на допомогу до газового встановити і твердопаливний. У цьому випадку у нього будуть варіанти вибору, як опалювати приміщення: газовим котлом чи твердопаливним. Це у випадку загрози руйнування теплової інфраструктури доволі вигідно. Адже підприємство не прив’язує себе тільки до одного джерела теплової енергії.

У цьому випадку в обліку суб’єкт господарювання має лише відобразити придбання нового котла і введення його в експлуатацію. Як це зробити, дивіться вище.

Приклад. Підприємство вирішило замінити газовий котел первісною вартістю 26000 грн і з нарахованою амортизацією у розмірі 12000 грн на твердопаливний. Витрати на демонтаж котла склали 5000 грн. Знятий котел вирішили продати за 18000 грн (у тому числі ПДВ 20 % — 3000 грн).

Придбаний твердопаливний котел коштує 60000 грн (у тому числі ПДВ 20 % — 10000 грн). Витрати на його монтаж і пусконалагоджувальні роботи власними силами становить 7000 грн.

Заміна газового котла на твердопаливний

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Сума, грн

Дт

Кт

1

Виведено газовий котел з експлуатації:

— списано суму зносу

131

104

12000

— переведено котел до складу необоротних активів, утримуваних для продажу

286

104

14000

2

Понесено витрати на демонтаж котла

976

661, 651, 20

5000

3

Передано котел покупцеві

377

712

18000

4

Нараховано податкові зобов’язання з ПДВ

712

641/ПДВ

3000

5

Отримано оплату за котел

311

377

18000

6

Отримано твердопаливний котел

152

631

50000

7

Відображено суму податкового кредиту з ПДВ на підставі зареєстрованої ПН

644/1

631

10000

641/ПДВ

644/1

10000

8

Проведено монтаж котла і пусконалагоджувальні роботи

152

661, 651, 20, 22 тощо

7000

9

Перераховано постачальникові оплату за котел

631

311

60000

10

Уведено в експлуатацію твердопаливний котел

104

152

57000

Висновки

  • Демонтований газовий котел або реалізують, або ліквідують. Щоб при ліквідації котла, який був визнаний в обліку ОЗ, не нараховувати ПДВ, слід оформити документ про його розбирання — акт на списання ОЗ.
  • Твердопаливний котел у бухобліку відображають або як самостійний об’єкт ОЗ на субрахунку 104 (якщо його вартість більша 20000 грн), або як МНМА — на субрахунку 112 (якщо вартість менша за 20000 грн).
  • Переобладнання газового котла на твердопаливний відображається як поліпшення об’єкта ОЗ.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі